"Bosanac sa srcem vuka!"

Zvanični portal Bundeslige podsjetio je na kapitena Bosne i Hercegovine, koji je sa Volfsburgom osvojio "salataru" u njemačkom šampionatu.

Fudbal 24.04.2018 | 20:00
"Bosanac sa srcem vuka!"
U tekstu koji nosi naziv: "Srce 'vuka' sa osvojenom Bundesligom", Edin Džeko je prikazan kao jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule Volfsburga u sezoni 2008/09, kao i ključni čovjek Rome u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

"Jedan od najprepoznatljivijih strijelaca evropskog fudbala, zahvaljujući kojem Roma sanja mjesto u finalu elitnog takmičenja je Edin Džeko, snažni napadač koji je slavu stekao igrajući za Vofsburg", navodi se u tekstu i dodaje da je tridesetdvogodišnji centarfor svojim pogocima eliminisao Barselonu uprkos porazu na "Nou Kampu" od 4:1. Međutim, "vučica" je uspjela da u revanšu na "Olimpiku" zabilježi pobjedu od 3:0 i prođe u polufinale, što je odjeknulo širom svijeta.

Prema pisanju Bundeslige.com, Džeko je trenutno na 20 golova iz 43 meča u trećoj sezoni u Rimu, što jako podsjeća na 2009. godinu kad je sa Volfsburgom postao prvak Njemačke.

"Dolazak u Volfsburg će mi pomoći u karijeri, ali najprije moram da naučim njemački jezik", čuvena je Edinova rečenica kad je iz čeških Teplica, gdje je bio najbolji stranac lige, za sumu od četiri miliona evra prelazio u "vukove".

Njegove rriječi su se pokazale proročkim jer je poslije naučenog njemačkog jezika uspio i da impresionira Feliksa Magata, tadašnjeg trenera u Volfsburgu.

U prvoj godini u dresu "vukova" postigao je osam pogodaka, što je skroman učinak s obzirom na njegove sposobnosti koje je u potpunosti pokazao u šampionskoj sezoni Volfsburga.

Uz nesebičnu pomoć Zvjezdana Misimovića, saigrača iz "zmajeva", Andree Barzaljija, Markusa Šefera i Brazilca Grafitea, Džeko je postao drugi golgeter Bundeslige sa 26 golova, a u svim takmičenjima je stigao do kote 36 na ukupno 42. utakmice.

Autor teksta se prisjetio impresivne partije protiv Bajerna u pobjedi od 5:1 na kojoj je Džeko bio dvostruki strijelac za prvu i jedinu titulu Volfsburga u istoriji kluba, ali i vicešampionsku titulu na listi strijelaca iza saigrača Grafitea (28).

Titulu najboljeg strijelca osvojio je već u narednoj sezoni kad je 22 puta tresao protivničke mreže, a te godine je postigao i prvi gol u Ligi šampiona i to protiv Mančester junajteda u trijumfu "vukova" (2:1).

Dosad je Džeko upisao 14 pogodaka u elitnom evropskom takmičenju, računajući i golove koje je postigao u dresu Mančester sitija, gdje je otišao 2011. godine nakon tri i po sezone u Njemačkoj.

"U Volfsburgu ima veliku ostavštinu - prvi je strijelac kluba sa 85 golova, od čega 66 u Bundesligi, pa će u Njemačkoj još dugo živjeti sjećanje na njegove vrhunske partije. S obzirom da od večeras traži svoje mjesto u polufinalu Lige šampiona na štetu Liverpula, engleski divovi iz Premijer lige će morati dobro da pripaze Bosanca sa srcem 'vuka'", navedeno je u tekstu portala njemačkog prvenstva.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

24.04.2018 18:07

Imamo strašno pametnu djecu, Dzeko je dokaz da BiH ima šampione.

ODGOVORITE