"Redsi" ili "Vučica" - može li Kolarov da zaustavi Salaha?

Fudbaleri Liverpula dočekuju Romu u prvom meču polufinala Lige šampiona na čelu sa Mohamedom Salahom u glavnoj ulozi na kultnom Enfildu.  "Enfild" čeka! Siti je izgubio još u autobusu. Romanisti to dobro znaju.  Ako u ovome ne uživate, onda s vama nešto nije u redu. . . ! Liverpul i Roma od 20. 45 na Enfildu ispisuju novu stranicu fudbalske istorije.

Fudbal 24.04.2018 | 16:45
"Redsi" ili "Vučica" - može li Kolarov da zaustavi Salaha?
Salah, strelac 31 gola u Premijer ligi, upravo se iz Rima preselio letos u Liverpul i "eksplodirao" na Ostrvu, pa će i sada biti glavni adut Jirgena Klopa.

Egipćanin priznaje da će to biti emotivan trenutak za njega, iako je u Romi proveo samo dve godine.

"Biće puno emocija, svaki dan pričam sa bivšim saigračima, baš sam razgovarao i sa Frančeskom Totijem. Neće mi biti lako, volim Romu, grad i oni mene... Znaju me, kako i igram, ali želim trofej Lige šampiona sa Liverpulom", rekao je Salah koji će za striktnog čuvara imati srpskog reprezentativca Aleksandra Kolarova, jednog od najstandarnijih fudbalera Rome u sezoni. 

Duel dva tima biće tek četvrti u najjačem evropskom takmičenju, s tim da je Liverpul slavio u finalu za titulu prvaka Evrope 1984. godine nanevši bolan udarac Romi i to na njenom Olimpiku posle penala 4:2 (1:1). 

"Redsi" su i 2002. godine eliminisali Romu u drugoj grupnoj fazi Lige šampiona i to samo zbog boljeg medjusobnog skora (0:0, 2:0), zbog čega u Romi priželjkuju revanš čekajući skoro tri i po decenije. 

"Potrebno je da nastavimo da se zabavljamo, uvek kažem mojim momcima da uživaju na terenu. Fudbal je samo igra", skida pritisak sa svog tima trener Euzebio Di Frančesko, ali je jasno da u polufinalu Lige šampiona niko nije bez opterećenja. 

Roma igra i protiv tradicije jer je izgubila svih šest eliminacionih rundi sa engleskim klubovima. Ali svemu dođe kraj jednog dana, da li je Roma spremna da sada "naplati" Liverpulu? 

Kultni "Enfild", u međuvremenu proširen na 54.000 mesta, biće svedok utakmice koju niko nije očekivao pred početak sezone.

U prvom polufinalu Lige šampiona, ujedno i reprizi finala iz 1984, sastaće se Liverpul i Roma (20.45, Arena sport.

"Znate zašto nisam želeo Liverpul? Oni su ratnici kao i mi. Sve što su postigli, postigli su radom na terenu. Real i Bajern si drugačiji. Oni mogu da potcene Romu. Liverpul to nikada neće uraditi", rekao je Romin ratnik, Rađa Najngolan.

Između ostalog, i njegov zadatak biće da zaustavi dojučerašnjeg saigrača Mohameda Salaha, koji je u međuvremenu proglašen za fudbalera godine u Premijer ligi nakon što je u debitantnskoj sezoni među "redsima" postigao 31 pogodak u ligi, a 41 ukupno.

"Čuo sam se sa Salahom. Dobri smo drugovi još od kad je igrao za Romu. Malo smo se našalili", rekao je "Nindža", svestan da su saigrači i on već uradili "nemoguću" stvar - potpuno izolovali Lionela Mesija i nadoknadili zaostatak od 4:1 iz prve utakmice sa Barselonom u četvrtfinalu.

Utoliko, ne bi trebalo da začudi ako se tim Euzebija Di Frančeska odluči za sličan pristup i u meču sa vihornom navalom koju sprema da izvede Jirgen Klop. Kakva god taktika "vučice" da bude, mnogo posla očekuje našeg kapitena Aleksandra Kolarova po čijoj strani će atakovati "Faraon".

"Biće puno emocija, svaki dan pričam sa bivšim saigračima, baš sam razgovarao i sa Frančeskom Totijem. Neće mi biti lako, volim Romu, grad i oni mene... Znaju me, kako i igram, ali želim trofej Lige šampiona sa Liverpulom", rekao je Salah, koji je posle dve uspešne sezone u Romi letos pojačao Liverpul za 42 miliona evra.

Bez obzira na to šta Liverpul uradi do kraja sezone u Premijer ligi i Ligi šampiona, to bi mogao da bude transfer godine.

"Bio je dobar i pre dolaska kod nas. Problem je što se Premijer liga prati više od Serije A. Zato su ljudi iznenađeni, mi nismo. Uradio je toliko toga, ali mislim da nije stigao ni do pola puta u razvoju", rekao je Klop o Salahu.

"Naša sreća je što smo mogli da vidimo šta se dogodilo u revanšu između Rome i Barselone, sada ništa ne može da nas iznenadi".

Duel dva tima biće tek četvrti u najjačem evropskom takmičenju, s tim da je Liverpul slavio u finalu za titulu prvaka Evrope 1984. godine nanevši bolan udarac Romi i to na njenom "Olimpiku" posle penala 4:2 (1:1).

Tačno na desetogodišnjicu te utakmice dogodila se i jedna od najvećih tragedija u italijanskom fudbalu, o kojoj je Mondo pisao u ponedeljak.

"Redsi" su i 2002. godine eliminisali Romu u drugoj grupnoj fazi Lige šampiona i to samo zbog boljeg međusobnog skora (0:0, 2:0), zbog čega u Romi priželjkuju revanš čekajući skoro tri i po decenije.

"Potrebno je da nastavimo da se zabavljamo, uvek kažem mojim momcima da uživaju na terenu. Fudbal je samo igra", skida pritisak sa svog tima trener Di Frančesko, ali je jasno da u polufinalu Lige šampiona niko nije bez opterećenja.

Roma igra i protiv tradicije jer je izgubila svih šest eliminacionih rundi sa engleskim klubovima (uz podsećanje da je 2010. posle 2:1 u Rimu bilo 7:1 za Mančester junajted u revanšu četvrtfinala).

Ali svemu dođe kraj jednog dana, da li je Roma spremna da sada "naplati" Liverpulu?

Nijedan fudbaler ne mora da strepi da li će igrati u revanšu polufinala, jer UEFA "briše" opomene svim igračima koji su stigli do ove faze takmičenja. To, međutim, ne znači da su fudbaleri pošteđeni suspenzije u finalu ukoliko dobiju po opomenu u obe polufinalne utakmice ili crveni karton na tom putu.

Klop neće moći da računa na povređene Emrea Džana, Adama Lalanu i Džoela Matipa, Di Frančesko na Rika Karsdorpa i Gregorija Defrela.

Prvi strelac "vučice" Edin Džeko čak 11 puta tresao je mrežu Liverpula kao fudbaler Mančester sitija, ali nikad u pobedi svog tima.

Prvi polufinalni okršaj počinje u standarnom terminu od 20.45 sati.

Da vam je pre mesec dana neko rekao da će Liverpul i Roma u polufinalu Lige šampiona odlučivati o putniku u Kijev na veliko finale, rekli biste mu sigurno da je lud i da ne zna ništa o fudbalu. Ali, oba tima uspela su da naprave nemoguće stvari, da izbace Barselonu i Mančester Siti i ispišu najlepše stranice fudbalskih bajki koje žive ovog proleća.

Realno, malo ko je očekivao da će ovi autsajderi s početka sezone dospeti do ovde, ali će Enfild, taj čudesni fudbalski hram od 20.45 večeras ponovo zasijati onako kako samo on zna. Tu, pored Šenklijeve i Pejslijeve kapije, i jedan i drugi tim priželjkivaće da naprave novo čudo, da iznenade rivala i na srce i petlju, kako često igraju Klopov i Euzebijev tim, nastave da sanjaju budni.

Favorit je, kažu svi, Livepul. Ako ne zbog forme i efikasnog i kvalitetnog fudbala, a ono samo zbog te atmosfere na Enfildu koja prosto guta rivale. Koliko je samo "Fields of Anfield Road" huk, onaj preludi poklič sa tribina nosio Crvene protiv Mančester Sitija.

Iako su Građani bolji u mnogim linijama, nisu ništa mogli protiv te čudne, neobične buke koja trese Enfild i daje nadljudsku snagu momcima u crvenom. To je faktor koji je prečesto glavni "pomagač" Liverpula i verovatno glavna Romina briga pred ovaj prvi meč, mnogo više od forme fantastičnog Mohameda Salaha.

Zna to i te kako i Euzebio Di Frančesko. Sjajni trener Rome oduševio je fudbalski svet postavkom svog tima u četvrtfinalu protiv Barselone, kojom je potpuno neutralisao verovatno najbolju napadačku liniju na svetu. Očekuje se da večeras bivši trener Sasuola neće menjati pristup da nastavlja sa svojom 3-4-2-1 formacijom svestan da mu je ona jedini lek u nameri da preživi ludački huk sa tribina.

"Enfild je neverovatan. Lepota engleskih stadiona je jedinstvena. U Italiji nismo navikli da imamo navijače iza nas na način na koji to funkcioniše u Liverpulu, ali imaćemo podršku naših najvernijih pristalica. Više nego bilo kada do sad moramo da igramo kao tim. Liverpul je drugačiji od Barselone i po pitanju brzine, moramo da budemo baš dobri da bismo pobedili. Želimo da iskoristimo svaku slabost Liverpula", poručio je Euzebio di Frančesko.

Jirgen Klop uzda se u samo jednog tipa - Mohameda Salaha. Odbegli sin Vučice, koji je eksplodirao na Ostrvu ove sezone i postao najbolji fudbaler Engleske, biće ponovo glavna uzdanica Nemca, koji se nada da neće imati milosti prema bivšem klubu.

"Mo je imao fantastičnu karijeru u Romi, ali ubrzo će shvatiti da tamo više nema drugare. Obojica imamo priliku da se plasiramo u finale i to je ono što nam treba. Moguće je - hajde da se potrudimo da ostvarimo to. Za Romu je ovo specijalna utakmica, plasman u polufinale, ali je i za nas. Ovakvi mečevi su posebni, i ako ne umete da uživate u njima, onda nešto nije u redu sa vama", istakao je Jirgen Klop.

Za ljubitelje statistike evo još nekih zanimljivih podataka koji bi i te kako mogli da vam budu od pomoći i prilikom sastavljanja tiketa.

Liverpulu je ovo večeras deseto polufinale Lige šampiona u istoriji, a u sedam prethodnih navrata uspeli su da se plasiraju u borbu za trofej. Dva puta kada su bili poraženi bilo je u sezoni 1964/65. protiv Intera i 2007/08. protiv Čelsija.

Istini za volju Crveni u sedam uzastopnih polufinala nisu dobili prvi meč (tri poraza, četiri remija) još od trijumfa nad Panatinaikosom u sezoni 1984/85.

Ove sezone Klopov tim je fantastičan u Ligi šampiona gde je postigao 33 gola, najviše od svih engleskih timova u istoriji.

Roma je, pak, pobedila samo jednom na poslednjih 14 gostovanja u Ligi šampiona (pet remija, osam poraza) i to protiv Karabaga ove sezone. 

Đalorosi su se takođe radovali samo jednom na 19 gostovanja u Engleskoj (11 poraza, sedam remija), mada su i pobedili na Enfildu 2001. godine u Kupu UEFA kada je sadašnji trener Di Frančesko bio rezerva.

Primili su gol na poslednjih 26 gostovanja u Ligi šampiona, što je drugi najduži niz u istoriji iza Seltika koji je od 2001. do 2016. primo po pogodak na čak 30 vezanih utakmica.

Ipak, to je sve samo statistika. Opustite se večeras, piva u frižidere, tikete u ruke i uživajte. Biće ludo i nezaboravno. Garant.

LIVERPUL - ROMA (20.45, Arena Sport)
Stadion: Enfild Roud
Kapacitet: 54.074
Sudija: Feliks Brih (Nemačke)

LIVERPUL (4-3-3): Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Čemberlen, Henderson, Milner - Salah, Firmino, Mane.

ROMA (3-4-2-1): Alison - Manolas, Facio, Žezus - Florenci, Strotman, De Rosi, Kolarov - Najngolan, Under (Šik) - Džeko.

Foto: Action Images

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar