Ribarski revir postao kolektor

Potok Brnjavica i riječića Savica u Mjesnoj zajednici Povelič  već godinama  služe kao otvoreni kolektori otpadnih voda  koji  zbog  širenja  nesnošljivog smrada predstavljaju pravu moru za stanovništvo koje živi u njihovoj blizini. Sa ovim problemom  mještani  se suočavaju cijele godine, a naročito u ljetnjem periodu, u vrijeme toplih dana, kada  moraju zatvarati  prozore  da im smrad ne ulazi u sobe.

Republika Srpska 24.04.2018 | 13:14
Ribarski revir postao kolektor
Najveći zagadjivač je ovdašnja  Klaonica peradi, koja u potok Brnjavicu, koji se ulijeva u riječicu Savicu, ispušta  otpadne vode iz svojih pogona. Biološki prečistač ove klaonice nedovoljnog je kapaciteta  i nije u stanju da eliminiše organske materije, koje se talože u vodotocima i rastvaranjem proizvode neugodan miris. Ovo se dogadja već desetak godina. U Klaonici su za  BN  potvrdili da je sadašnji prečistač nedovoljnog kapaciteta, jer se proizvodnja povećava, te da  je u toku aktivnost na rješavanju ovog problema.

Mještani  su i do sada dobijali obećanja koja nisu ispunjena, pa su i sada  nepovjerljivi. Posebno ih ljuti to što niko od nadležnih lokalnih i republičkih organa ne reaguje na ugrožavanje životne sredine, već se, naprotiv,  takvo ponašanje toleriše.



Neki mještani Poveliča, koji žive uz  zagadjene vodotoke, uz žalbe na težak život tražili su da im se omogući iseljenje.  Jedan od njih, koji nije želio da mu se pominje ime, kaže da to učinio iz straha za zdravlje svoje  porodice, posebno, djece  koja udišu takav vazduh.

Ogorčeni su i sportski ribolovci jer je riječica Savica prije desetak godina bila „ribarski revir“, koji je poribljavan, u kome je  bila bogata flora i fauna. Mnogi Srpčani su pored ove riječice  provodili vikend. Danas su ovi vodotoci  bez života i predstavljaju  potencijalni izvor zaraze.



„Mi smo riječicu Savicu svake godine poribljavali konzumnim šaranom, amurom i štukom, ali smo od toga odustali jer je u više navrata dolazilo do pomora  ribe  usljed zagadjenosti vode.  Ovaj vodotok je sada bez ove vrste  ribe, što je imalo za posljedicu  gubljenje  20 odsto članstva  udruženja“, kaže  predsjednik SRD  „Bistro „ Srbac  Goran Gavranović.   

Zabrinjavajuće je da ni lokalna zajednica ne poklanja pažnju  ovim vodotocima, koji  imaju veliki značaj i kod sakupljanja  bujičnih i oborinskih voda u sistemu kanalske mreže u opštini Srbac zbog čega  je izgradjena i  Crpna stanica na Savici za sprečavanje poplava u branjem području opštine.  Izmuljivanje, odnosno čišćenje Brnjavice i Savice,  nisu bili u prioritetu lokalne vlasti ni prošle ni ove godine, jer  aplicirani projekti, prema izjavi načelnika odjeljenja za prostorno uredjenje i komunalne djelatnosti opštine Srbac Darija Kresojevića,  nisu prošli kod medjunarodnih donatora. 

Kresojević  dodaje  da će  opština   nešto uraditi i na uredjenju  Brnjavice i Savice   vlastitim sredstava.  Koliko će to doprinjeti revitalizaciji života  u ovim vodotocima sasvim je neizvjesno, ako se ne riješi problem  prečistača otpadnih voda  iz  Klaonice peradi  u Poveliču. Da će to potrajati duže vrijeme  svjesni su i ugroženi mještani  Poveliča, koji  namjeravaju da se žale  i višim institucijama sistema, pa i  medjunarodnim  organizacijama koje se bave ekologijom, odnosno zaštitom životne sredine.

(BN/S.K.)



 

 

 

 

 

   

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

PRAVA

24.04.2018 11:29

PRAVA BLATNJAČA DA PO UBISTVU NEČIJEG DJETETA POZOVETE "LJUDE OD POVJERENJA" DA VAM OBJASNE DA JE TU NAJBOLJE DA GA BACITE.PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Darwill

24.04.2018 12:39

Komentariši na drugom mjestu o toj temi, skini se sa ovog teksta i priloga. Imaš tekstova o tome koliko hoćeš, pa tamo ratuj sa neistomišljenicima. I usput se nauči pisati, bilo bi dobro.

Name

Srbac

25.04.2018 05:38

Sve je istina što je Savo napisao. Savica je bila biser. Tu se moglo odmoriti, opustiti, uživati u prirodi, pecati. A sada je sve uništeno,i nikog' ne boli ona stvar zbog toga. Užas.

ODGOVORITE
Name

POVELIČ

26.04.2018 08:23

NISTE DALI SPALIONU OTPADA E SADA NEMA ČIŠENJA SAVICE.A NEKI ZA SPALIONICU VEĆ BILI UZELI AVANS.

Name

POVELIC 2

27.04.2018 07:53

Da,sve je istina ali jel Savi trebalo 12(dvanaest) godina da izadje sa ovakvim tekstom?