Uskoro se otvara najduži morski most na svijetu

Prošlo je osam godina od početka vrlo komplikovane izgradnje mosta - kasnila je, probijen je budžet, poginuli su radnici, a bilo je i mnogo optužbi za korupciju.

Putovanja 24.04.2018 | 09:14
Uskoro se otvara najduži morski most na svijetu
Most je dugačak 55 kilometara i zajedno sa tunelom spaja dve administrativne regije - Hong Kong i Makao - sa Čuhaijem.

Vreme putovanja skratiće za 60 odsto za više od 60 miliona ljudi, a prema procenama stručnjaka, dnevno će preko njega preći 40.000 vozila.

Predviđeni rok trajanja mosta je 120 godina.

Inženjeri koji su ga gradili morali su da smisle kako da reše problem mekog i dubokog okeanskog tla, a to su na kraju učinili tako što su usadili sto ogromnih čeličnih cilindara u pešćano dno, čime su postavili temelje veštačkim ostrvima.

Međunarodni aerodrom u Hongkongu nalazi se u blizini mosta, što znači da su inženjeri morali da poštuju visinske restrikcije.

Ekolozi i biolozi zabrinuti su za budućnost kineskog belog delfina koji živi u tim vodama, a osetljiv je na radove.

Gao Singlin, projektni menadžer mosta, rekao je da ga je konstrukcija podvodnog tunela dugog 6,7 kilometara koštala mnogo besanih noći i ozbiljnog stresa.

"Bilo je noći kada nisam mogao da zaspim jer je bilo previše izazova, rekao bih čak i problema, tokom gradnje. To me je izluđivalo", rekao je novinarima.

"Povezivanje cevi teških 80 hiljada tona ispod površine okeana nepropusnom tehnologijom bilo je neverovatan izazov", dodao je Gao.

Na mostu i tunelu radilo je više od 14 hiljada radnika, a bilo je uključeno i 300 brodova kako bi se napravio most koji, kažu, neće srušiti ni zemljotresi ni tajfuni.

Kineska novinska agencija Sinhua navodi da je u projektu iskorišćeno 420 hiljada tona čelika, što je 60 puta više od Ajfelovog tornja u Parizu.

Cena izgradnje iznosi više od 15 milijardi dolara.



B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Niki

24.04.2018 09:58

Kinezi naprave most približne dužine koliko iznosi dužina auto puta B. Luka - Doboj, a mi za 8 godina ni auto put nismo u stanju da završimo.

ODGOVORITE