Šta smije u zamrzivač

Da li ste znali da pasta može da se zaledi? Koja vrsta sira može da "preživi" u zamrzivaču? Kako treba zalediti jaja da bismo "izvukli" najviše iz njih?

Zdravlje 24.04.2018 | 09:04
Šta smije u zamrzivač
Da li ste znali da pasta može da se zaledi? Koja vrsta sira može da "preživi" u zamrzivaču? Kako treba zalediti jaja da bismo "izvukli" najviše iz njih? Ovo su neke od namirnica za koje je manje poznato da mogu u zamrzivač.

Zelena salata - Brzo se kvari, pa ako imate višak, zaledite je. Kad je odmrznete, nećete moći da je koristite kao salatu, ali je idealna u smutijima, zato zaledite po nekoliko listova zajedno.

Pasta - Ako ste skuvali više nego što vam je potrebno, slobodno zaledite pastu. Najmanje trpi pasta skuvana "al dente", pre zamrzavanja je pospite sa malo maslinovog ulja da se ne bi slepila.

Jaja - Ne treba zamrzavati jaja u ljusci jer se voda širi na niskim temperaturama, pa postoji mogućnost pucanja ljuske, a ako se to desi povećava se verovatnoća zagađenja bakterijama. Ako baš želite da zaledite jaja, razbijte ih, umutite viljuškom i smesu ubacite u posudu za led, otprilike po tri kašike u svaki deo. Ako vam dok pravite tortu ostanu belanca i njih možete zamrznuti na isti način, s tim što je preporuka da po dve kašike stavite u svaki deo posude za led. Žumanca prethodno treba pomešati sa malo soli ili šećera da bi zadržala teksturu, pa jednu kašiku stavite u posudu za led.

Sir - Neke vrste se po odmrzavanju lome i gube teksturu, zato je najbolje zamrznuti tvrde sireve.

Puter - Najbolji rezultat postići ćete ako puter zamrznete u njegovoj originalnoj posudi. Ako ste ga otvorili ili je upakovan samo u papir, uvijte ga u foliju i ubacite u posudu. Slani puter traje devet meseci u zamrzivaču, neslani pet meseci.

Brašno - Svi tipovi brašna, uključujući i ono celog zrna mogu se zalediti kako bi im se produžio rok. Obratite pažnju samo na to da pre nego što počnete da kuvate, sačekate da brašno "dođe" na sobnu temperaturu.

Novosti
foto:internet
 


 
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar