Lideri Balkana da preuzmu loptu

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Evropska komisija svojom Stretegijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji.

Region 23.04.2018 | 22:54
Lideri Balkana da preuzmu loptu
"Sada je na liderima zemlja regiona da preuzmu loptu", poručio je Han, predstavljajući Paket proširenja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

On je izjavio da ostvareni napredak zemalja zapadnog Balkan pokazuje da politika proširenja Evropske unije daje rezulate, ali da nema vremena da se zadovaoljava postignutim već rad mora da se nastavi.

"Strategijom proširenja smo nacrtali jasan put ka jačoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju da urade. Sada je na liderima tih zemlja da preuzmu loptu i trče sa njom", poručio je Han.

On je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica i da to važi za sve zemlje koje su ocijenjene u izvještaju Evropske komisije.

"Proširenje nije socijani rad. Mi ne činimo našim partnerima uslugu. Tu se radi o interesu EU i stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora da bude dobitna kombinacija za sve", naglasio je Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju je ocijenio da izvještaj Evropske komisije jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regiona moraju da riješe kako bi napredovale.

"Puno ostaje da se uradi posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Han.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regiona moraju da unaprijede svoju poslovnu i investicionu klimu, kako bi, između ostalog, rješavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Han napominje da sktrukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima o povezivanju ostaju ključni za zapadni Balkan.

"Sve zemje moraju snažnije da rade na pomirenju i osiguranju dobrosusjedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvoreni bilateralni pitanja moraju da budu rešena prije ulaska u EU", naglasio je evropski komesar.

Han je zaključio da se rezultati ovako jasne perspektive i zahtjeva EU već mogu vidjeti kada je riječ o prevazilaženju bilateralnih sporova u regionu.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Narod

23.04.2018 17:11

Narod treba da preuzme loptu,sve to je ne izvodljivo zbog postojeceg izbornog zakona.Izbori se kupuju a ne demokratski biraju

ODGOVORITE
Name

Lupetanje

23.04.2018 21:13

Pa dajte.Za platu od 30 hiljada eura svasta se lupeta.Ko da od vas preuzme neku ulogu.Ovi domaci imbecili vire iz vasih gaca.A vama nije stalo do bilo cega osim vaseg novcanika.

Name

hare

23.04.2018 17:35

Da vi narodu iz Bosne zelite dobro nametnu li bi vi novi izborni zakon .Posto ste saucesnici ovim kriminalcima vi sutite.

ODGOVORITE
Name

Novomaticov komesar

24.04.2018 06:41

Kako Novomaticov komesar Han priča kićeno kao partizanski komesari. Uvukli Novomatic Admiral da preko ovih bijednih državica pere novac i daje vladajućoj bagri procenat,a nama priča priču o EU integraciji. Samo nam Novomaticov komesar Han nije objasnio kako će prati novac ako se mi integrisemo u EU? Potrebnije su Hanu i ostalim komesarima ove bijedne zemlje van EU kao crne rupe za pranje novca van EU,tako da nam ovi komesari mogu samo sprečavati put ka Evropi. Uostalom da su nam istinski prijatelji obračunali bi se sa Miloradom Dodikom,Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem koji pljačkaju i uništavaju ovu jadnu zemlju,a oni sa njima preko Novomatica peru i isisavaju novac. Kako više ovih bitangi nije sramota da lažu?

ODGOVORITE
Name

Hahaa

24.04.2018 08:46

Probusena lopta.

ODGOVORITE
Name

Hahaha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

24.04.2018 09:57

Svagdje na svijetu pranje novca je krivično djelo i to jedno od najtežih djela,a samo u BiH je to put u Evropsku Uniju. Ha ha ha ha ha ha ha ha. Ovaj Johannes Han zajedno sa Dodikom i Jovom Radukićem pere novac preko firmi NOVO RS doo i RSA GAMING doo koje je osnovao Novomatic Admiral i Vladimir Delić i on je podrška na putu u Evropsku Uniju. Ovo je takvo jedno ludilo da čovjek ne može vjerovati. Ha ha ha ha ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2018 15:46

Vidi se Hanu po faci ko je i šta je,samo mu fale kratki brčići i orginal zemljak.