Rusija čvrsto stoji uz Dejton

"Rusija je pokazala da ima dobre namjere prema BiH izražavaju spremonst za svaku vrstu saradnje, posebno ekonomske", rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, komentarišući posjetu visoke ruske delegacije koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Bosna i Hercegovina 23.04.2018 | 18:31
Rusija čvrsto stoji uz Dejton
Bosić je u izjavi N1 rekao da su poruke koje su se čule od predsjednice ruskog doma Valentine Matvijenko tokom razgovora sa članovima oba doma PS BiH bile korektne.

"Rusija izražava spremnost za saradnjom u svakom obliku posebno ekonomskom", rekao je Bosić, naglašavajući da ta zemlja čvrsto stoji na poziciji očuvanja Dejtonskog sporazuma, čiji je jedan od garanata.

"Podrškom Dejtonskom sporazumu doprinose stabilizaciji prilika u BiH", kazao je Bosić, navodeći da se nada da će tako biti i ubuduće.

"Rusija je i do sada bila principijelna kada je u pitanju Dejtonski sporazum i nadam se da će tako i ostati", rekao je Bosić, naglašavajući da je "Rusija, kao i SAD, Turska i još neki drugi, velika sila i sve što rade odražava se i na ovaj prostor".

"Istorija i iskustvo nas uči da nije dobro da se veliki igraju na našem terenu jer smo mi mali a u toj igri mali uvijek stradaju", rekao je Bosić, ilustrujući to primjerom da kada se "slonovi igraju trava strada".

Prema njegovim riječima, naš interes treba da bude saradnja sa svima i ne bi, kako kaže, valjalo da bude bilo kakvog iskakanja i poremećaja u tim odnosima.

Što se tiče funkcionisanja Predstavničkog doma, Bosić je rekao da predizborni vjetar duva kroz skupštinu i da se to osjeti svakog dana.

Zahtjevi za hitnim sjednicama je prikupljanje jeftinih političkih poena", kazao je Bosić i rekao da je izjava Bakira Izetbegovića o naoružavanju bila neodgovorna jer asocira na rat.

"Takvim izjavama otvara se prostor drugoj strani da se uključi i reaguje. To vam je već viđeno i liči na odbojku koju igraju Izetbegović i Dodik a sve s ciljem nacionalne homogenizacije biračkog tijela", kazao je Bosić, dodajući da ne bi bio iznenađen da postoji takav dogovor između njih dvojice.

"To smo gledali sve i u prethodnom periodu i na građanima je da odluče da li će vjerovati u politiku sijanja straha ili će se okrenuti životnim pitanjima", naveo je Bosić.

Konstatovao je da se politički akteri javno zalažu za evropski put a u praksi ga koče.

"Biće zanimljivo hoće li sutra biti kvoruma za sjednicu Predstavničkog doma kada bi trebali na incijativu grupe poslanika da razmatramo napredak BiH na evropskom putu", kazao je Bosić.

Naglašavajući da se ne rješavaju krucijalna pitanja građana koja život znače, Bosić kaže da je na sceni sijanje straha i pravljenje konflikta, što nije dobro.

"Građani moraju da budu svjesni i da vode računa koja poliitka im donosi korist", kazao je Bosić, gostujući u emisiji "Dan uživo" u programu N1 televizije.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

RADOVAN III

23.04.2018 17:02

Ko se na Rusiju oslonio taj je gadno n.j.b. Brzo smo zaboravili kako su nas "branili" u prošlom ratu.

ODGOVORITE
Name

075

23.04.2018 18:44

Bila je uz Armeniju "čvrsto" i gle čuda, "ode" i Armenija danas, toliko o "snazi" Rusije! "Jaka i velika" Rusija ne može ništa ni "maloj" Crnoj Gori!

Name

Barcelona

23.04.2018 22:01

Srbi stalno pricaju o Rusima ko braci prizivaju ih uvlace se,a lete ko stuke u EU da rade da zive dostojanstveno,ali u mislima Rusija,ovo se granici sa nemogucim.

Name

za Bosica

23.04.2018 17:21

Cijenim to sto je Rusija na Deytonskom putu. Ali ne cijenim sto danas za govornicom u BH prica o Crnoj Gori, prica o Srbiji. Mislim da je to mijesanje u unutrasnje stvari drugih drzava sa govornice BH. Opet je pocelo po nama. Pitanje je sta ce sutra pricati u Parlamentu Republike Srpske. Vjerujem da ce nastaviti sa Arapima, SAD, EU i njima slicnim. Ovo nije dobro.

ODGOVORITE
Name

Cao narode

23.04.2018 17:43

U Nl sam dosta radio sa Poljacima,imao sam dosta prilika da sa njima porazgovaram o svemu pa i o istoriji i danasnjici. Sve u svemu oni kazu da bi radje lizali Americke ostatke hamburgera iz tanjira nego jeli Ruske gozbene kavijare i salate. Tesko onima ko od ruske cizme zavisi.

ODGOVORITE
Name

Marko

23.04.2018 18:12

Biće svašta u ovoj BiH jer se dodik, Bakir i Čović boje da ne izgube vlast. Trojka je zlo. Narode upamet se !

ODGOVORITE
Name

XXXX

23.04.2018 18:24

Rusi gledajju svoj interes. Ne nadajte se velikoj pomoći.

ODGOVORITE
Name

Holland

23.04.2018 18:54

Ako svi stoje uz dejton znaci da nema odcijepljenja rs

ODGOVORITE
Name

Muu

23.04.2018 19:01

G. Bosicu.Ne zanima nas sta hoce ili zeli Rusija.Jeli tebi to jasno?

ODGOVORITE
Name

Па

23.04.2018 20:10

То ће му рећи Бакир не мораш и ти

Name

Iskreno

23.04.2018 21:13

Samo me interesuje Kako je to ko biva Rusija pomogla u stvaranju Bih. Da nije sa slanjem Ruski dobrovoljaca da se bore na srpskoj strani.

ODGOVORITE
Name

Ne treba dalje

23.04.2018 21:25

"Rusija izražava spremnost... Da ne idemo dalje..20 i kusur godina je sve sto smo dobili od njih svi mi u BiH

ODGOVORITE
Name

dzoo

24.04.2018 04:10

Cuj Rusija uz nas e nece uz mene gde god nas stitila nejac Srbski samo ostao .Ne zaboravite Rusi i Hitler nemaju nikakve razlike pogledaj te na yutub Sovjetska prica sve ce vam biti jasno vise su pobili oni svojih gradana nego hitler u ratu.O ukrajini da ne pricamo kako su ih izgladnjavali 7 miliona umrlo od gladi.Daleko vam kuca bila od moje .Ako moram da biram onda bi na stranu amera.

ODGOVORITE