FMP posustao pred ciljem, Partizan "prelomio"!

Uzbudljiv derbi 2. kola B grupe Superlige i uz veliki napor ostvarena pobeda crno-belih.  Gos i Marinković slomili otpor FMP, Partizan slavio posle drame! Košarkaši Partizana pobedili su FMP u drugom kolu Superlige Srbije u košarci sa 94:90 posle vrlo neizvesne završnice.  Samo za Grobare sa jakim živcima: Jedva protiv FMP-a! Gos i Vanja, plus trojka Aranitovića! Čak 34 poena Nemanje Nenadića nedovoljno za iznenađenje u Pioniru - 94:90.

Košarka 23.04.2018 | 10:45
FMP posustao pred ciljem, Partizan "prelomio"!
Utakmica je u potpunosti pripala četvorici momaka. Nemanja Nenadić je za FMP ubacio neverovatna 32 poena, Dragan Apić 21, ali su na isti način odgovorili Najdžel Vilijams-Gos i Vanja Marinković.

Gos je ubacio 26 poena Partizana, isto koliko i Vanja Marinković.

Partizanovi stranci su pokazali zavidan kvalitet već u prvoj četvrtini. Bandža Si i Najdžel Vilijams-Gos su bili dobri u napadu, a Amida Brajma u odbrani. 

FMP je ušao u trčanje sa Partizanom i u brzom ritmu su se smenjivali napadi dve ekipe što je košarku u prvoj četvrrtini učinilo veoma atraktivnom. 

Bandža Si je demonstrirao jedan od najlepših poteza u šestom minutu kada je zakucao preko Nenadića u prodoru uz čeonu liniju. 

"Panteri" su odražavali taj ritam sve dok broj faulova na obe strane nije počeo da se povećava o secka igru. 

Crno-beli su u finišu prvog dela dobrom rolom Marinkovića došli do plus pet 27:22, ali je na startu druge četvrtine istom merom odgovorio Nenadić sa svojih pet poena. 

Do kraja poluvremena nijedna od ekipa nije uspela da vrati tempo iz prve deonice jer je napravljen ukupno 31 faul i veliki broj slobodnih bacanja što je i usporilo i pokvarilo inače dobru igru.

Partizan je na poluvreme otišao sa poenom prednosti 50:49, ali FMP nastavak otvara trojkama Radovanovića i Nenadića i za dva i po minuta ubacuje Partizanu deset poena. 

Gosti su vodili 59:52 u tim trenucima, a Nenad Čanak je pozvao tajm-aut. 

FMP je na krilima Apića i pogodaka Nenadića imao i +10 (72:62), ali je do kraja treće četvrtine prvo Najdžel Vilijams-Gos pogodio dva puta posle prodora, a onda je Marinković dao trojku za neizvesnu četvrrtu četvrtinu i 72:69. 

Tada je počeo da pogađa i Vanja Marinković koji je sa nekoliko bitnih trojki uspeo da prelomi utakmicu na koju je tačku stavio Aleksandar Aranitović. On je trojkom odgovorio na trojku Nenadića na petnaestak sekundi do kraja kada je FMP prišao na 91:90. 

Partizanu je ovo druga pobeda u isto toliko utakmica pošto je prethodno pobeđena Vojvodina 90:67.

Duel nekompletnih Partizana i FMP Železnika u nedelju uveče nije "odisao" kvalitetom, ali je viđena ozbiljna borba, začinjena dramatičnom završnicom.

I dalje bez lakše povređenih Veličkovića i Vona, ali sa oporavljenim Čakarevićem, crno-beli su u 2. kolu domaćeg prvenstva savladali rivala iz ABA lige i dužnika iz prošle sezone - 94:90 (27:22, 23:27, 19:23, 25:18)!

Partizan u prvom poluvremenu nije iskoristio svoje šanse da se rezultatski "odlepi", a vodio je najviše sa šest poena razlike (43:37), pa su gosti bez Odžoa, Simanića i Lazarevića, kao i mladog Uskokovića, koji se povredio već u prvom minutu, uvideli da im se pruža lepa šansa da trijumfuju u beogradskom "hramu košarke".

"Pantere" su predvodili raspoloženi Nemanja Nenadić i Dragan Apić.

U trećoj četvrtini imali su serije od 10:2 i 7:0, kojima su prvo preokrenuli rezultat, a onda stigli do maksimalnih "plus 10" - 62:72!

Najdžel Vilijams-Gos i Vanja Marinković su uzvratili serijom od 7:0, a mladi bek trojkom je smanjio na 69:72 i postarao se da Partizanu obezbedi priključak uoči poslednjih 10 minuta.

Upravo Marinković je sa "vezanih" pet poena u 37. minutu doneo i prvo vođstvo nakon poluvremena (85:83), vidno umorni FMP je imao snage za preokret na 85:87, ali sam finiš pripao je crno-belima.

Vilijams-Gos je maestralno asistirao Đorđu Gagiću i Aleksandru Aranitoviću, čiji poeni su uz Gagićevu blokadu Apiću "prelomili" meč u korist domaćina.

Trojka Nenadića za 91:90 bila je poslednji trzaj ekipe Vladimira Jovanovića. Dobrom odbranom došli bi u poziciju da krenu po pobedu, ali Aranitović je ostao sam i ruka mu nije zadrhtala!



Pretio je FMP, ali Partizan je „preživeo“ i sprečio prvo veliko iznenađenje u ovogodišnoj Superligi Srbije. U duelu dva abaligaša, osvajač Kupa Radivoja Koraća preživeo je pravu dramu tokom drugog poluvremena, ali je u neizvesnoj završnici izborio pobedu, drugu u okviru Grupe B - 94:90!

Ključnim se ispostavila uloga Vanje Marinkovića, na tri minuta pre kraja vezao je pet poena - trojka sa devet metara, plus realizovana bacanja - dovoljno da pokrene Parni valjak i dovede ga do prvog vođstva u drugom poluvremenu. Istovremeno slomi otpor gostiju iz Železnika, koji su odigrali fantastičan susret, no, nisu imali meč vinera kakav je baš mladi bek.

Drugi važan činila trijumfa sastava Nenada Čanka bio je Najdžel Vilijams Gos. Američki plej je poentirao u pretposlednjem, a u završnom minutu sjajno odigrao za Đorđa Gagića, a ti poeni su, uz prethodne Vanje Marinkovića sa penala, uz trojku Aleksandra Aranitovića na 14 sekundi pre kraja označili kraj bajke FMP-a, koji se oslonio na čarobno šutersko veče Nemanje Nenadića, međutim, njegovih 34 poena nisu bili dovoljni da se ućutka Pionir.

Najdžel Vilijams Gos i Vanja Marinković bili su i najefikasniji u crno-belom dresu. Obojica su postigla po 26 poena. Amerikanac je imao šut za dva poena devet od 12, dok je srpski bek pogodio četiri trojke.

S druge strane, FMP je živeo od poena posle ofanzivnog skoka i šuta za tri poena. Bistao je pomenuti Nenadić koji je nosio goste u većem delu utakmice, pogađao iz svih pozicija (imao i šest skokova) i bio najzaslužiji što je ekipa Vladimira Jovanovića u jednom trenutku stekla i dvocifrenu prednost (72:62).

Nenadića je pratio Dragan Apić sa 21 poenom - od kojih je trojka u završnici donela napetost u dvorani - dok je bivši igrač Partizana Stefan Pot zapretio sa 13.

Nije blo dovoljno...

PARTIZAN: Vilijams-Gos 26 (5sk, 10as), Marinković 26 (trojke 4/10, 4sk, 5izg), Brajma 13 (6sk, 3blk), Aranitović 10 (6sk, 3as), Si 8 (3sk, 4as, 2ukr), Pecarski 4, Čakarević 3 (4sk), Gagić 2 (4sk, 4izg), Šalić 2, Andrić.

FMP: Nenadić 32 (6sk), Apić 21 (7sk, 2ukr), Pot 13 (6sk, 7as), Radovanović 7, Jeremić 7, Đoković 6, Bursać 2, Hamfris 2, Simeunović, Šešlija, Uskoković.

Inače, i jedni i drugi počeli su Superligu pobedama, crno-beli protiv Vojvodine (90:67), uz ne baš sjajnu igru, dok su "panteri" deklasirali Metalac (101:74).

Jasno je da se radi o najboljim timovima u B grupi, čiji međusobni susreti će umnogome skrojiti raspored u samom vrhu tabele i podelu pozicija pred plej-of.

U dva okršaja ove sezone u regionalnom takmičenju, slavili su domaćini - bilo je 87:84 za Partizan i 83:71 za FMP.

Sastavi su od tada značajno izmenjeni, a poslednji transferi su dolazak Amide Brajme u Partizan, odnosno odlasci Filipa Čovića i Alekse Radanova iz FMP, koji je redove popunio Radovanom Đokovićem, Đorđem Simeunovićem i Ajsakom Hamfrisom.

OSTALI REZULTATI 2. KOLA:

Metalac - Dinamik 74:93 (15:20, 22:20, 17:28, 20:25)
/Pavlović 23, 8sk - Krstić 23, 9sk, Kapetanović 19, 5sk, 3as, 3ukr, Stevanović 17, 8sk, 7as/

Vojvodina - Vršac 79:84 (15:28, 21:11, 24:21, 19:24)
/Bjelica 29, 5sk, 9izg, Janjić 23, 4sk, 3ukr - Pašajlić 19, 6sk, 6as, Ostojić 12, 14sk, 2blk/

Tabela: Dinamik 2-0, Partizan 2-0, FMP 1-1, Vršac 1-1, Vojvodina 0-2, Metalac 0-2.

Parovi 3. kola (sreda): FMP - Vojvodina, Vršac - Metalac, Dinamik - Partizan.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar