FA Kup: Žiru i Morata rastužili Tadića! Čelsi u finalu!

"Plavci" kobni po Tadićeve "Svece", Čelsi na Matića u finalu Kupa! Fudbaleri Čelsija pobedili su Sautempton sa 2:0 u polufinalu FA kupa i plasirali se u finale.  Čelsi je pobedom nad Sautemptonom na "Vembliju" postao drugi finalista FA kupa! Lekcija iz primenjene umetnosti: Francuski maestro naslikao gol za izložbu! Fenomenalni Olivije Žiru poveo Čelsi ka plasman u finale FA kupa, trijumf nad očajnim Sautemptonom overio Morata - 2:0.

Fudbal 23.04.2018 | 08:15
FA Kup: Žiru i Morata rastužili Tadića! Čelsi u finalu!
"Plavci" su ove sezone igrali znatno lošije nego prethodne u ligi, ali još uvek imaju priliku za trofej u kupu jer će u finalu igrati protiv Mančester junajteda.

Srpski igrač Dušan Tadić igrao je od 63. minuta kada je zamenio Hojbjerga, ali su "Sveci" tada već bili u zaostatku 1:0.

Eden Azar je fantastično primirio loptu na 16 metara od gola Sautemptona u 46. minutu, produžio je Žirua, a Francuz se poput jegulje izmigoljio četvorici igrača Sautemptona i na kraju dao gol sa pet metara. 

Pokušao je Mark Hjuz potom da ide na sve ili ništa izmenama, ušli su Tadić i Redmond, ali to nije promenilo odnos snaga na terenu jer je Čelsi u 82. minutu uspeo da postigne drugi gol. 

Aspilikueta je pronašao Moratu, a ovaj je glavom pogodio za 2:0 i finalni okršaj sa Mančester junajtedom.

Čelsi i Mančester junajted 2007. su odigrali prvo finale FA kupa na novom stadionu "Vembli", a na istom mestu opet će se naći 19. maja!

"Plavci" će tada pokušati da osmi put osvoje prestižni trofej, a "crveni đavoli" da 13. trijumfom izjednače rekord, koji se od prošle godine nalazi u vlasništvu Arsenala.

U drugom polufinalu, u nedelju popodne: Čelsi - Sautempton 2:0 (0:0)!

Golove za tim Antonija Kontea postigli su Olivije Žiru u 46. i Alvaro Morata u 82. minutu, samo što je ušao sa klupe za rezerve.

Dušan Tadić takođe je bio rezerva u timu "svetaca", a menadžer Mark Hjuz uveo ga je pola sata pre kraja, u želji da "pojuri" izjednačenje, do koga je Sautempton mogao da stigne. Međutim, Čelsi se uspešno odbranio i onda preko Morate, udarcem glavom na centaršut Aspilikuete, rešio pitanje pobednika.

Čelsi je u prvih 45 minuta imao jalovu inicijativu, materijalizovanu kroz devet udaraca, od kojih nijedan nije išao u okvir gola. Najbliži pogotku bili su kada je Vilijan sa petnaestak metara pogodio prečku iz jedne polukontre.

Zasluženo vođstvo stekli su samo što je počelo drugo poluvreme, kada je Sesk Fabregas pred šesnaestercem pronašao Edena Azara, a ovaj odmah prosledio loptu Žiruu, koji je na malom prostoru "pobacao" na travu trojicu čuvara i golmana Mekartija i onda pogodio nebranjenu mrežu.

Ako u Premijer ligi ne uspe da napravi podvig i domogne se četvrtog mesta, za Čelsi će finale FA kupa biti prilika da sezonu učini koliko-toliko uspešnom.

Sautemptonu, na drugoj strani, ostaje da u poslednja četiri kola pokuša beg iz zone ispadanja, u kojoj se trenutno nalazi, sa tri boda manje od Svonsija na 17. poziciji.

Posle današnjeg poraza izvesno je da se Tadićevom timu neće ponoviti Viganov scenario iz 2013, kada su "latiksi" završili sezonu trijumfom u FA kupu (1:0 u finalu protiv Mančester sitija) i ispadanjem iz Premijer lige, pa su te jeseni igrali Ligu Evrope kao članovi Čempionšipa.

Škorpion protiv Kristal Palasa u prvom danu 2017. godine verovatno je najlepši, a današnji slalom na Vembliju može da konkuriše za umetničko delo. Da zavredi posebno mesto ako jednog dana Olivije Žiru poželi da napravi izložbu spektakularnih golova. Napadač koga svako malo potcenjuju „te ovakav je, te onakav je“ dokazao je u polufinalu FA kupa da je čovek za velika dela, pošto je minijaturom poveo Čelsi ka pobedi nad Sautemptonom i zapretio Mančester junajtedu - 2:0.

Bila je to akcija za naklon svih iskrenih ljubitelja fudbala, bez obzira na navijačku pripadnost: SeskFabregas je podigao loptu, aktobatskim potezom Eden Azar se u prijemu oslobodio dvojice čuvara i prosledio francuskom napadaču, a zimski novajlija iz Arsenala napravio čudo, ne samo što je ostao na nogama u trenutku kad je pola stadiona pomislilo da će pasti, nego je još duplim driblingom prevario četvoricu odbrambenih fudbalera i matirao gomana Mekartija! Trenutak sportske genijalnosti!

Taj gol u 28. sekundi drugog poluvremena označio je naplatu daleko kvalitetnije igre Čelsija, koji je i u prvom delu imao šanse, ali ne i sreće da ih iskoristi. Posebno Fortuna nije naklonjena Vilijanu, jer je Brazilac ko zna koji put ove sezone pogodio okvir gola (prečku), bilo je tu još dobrih akcija izabranika Antonija Kontea, koji će imati šansu da sezonu „izvadi“ osvajanjem jednog pehara, pošto je pobedu Plavaca overio rezervni napadač, Alvaro Morata na centaršut Cezara Azpilikuete, osam minuta pre kraja.

Kao što je Žiru ekspert za FA kup (15 golova i sedam asistencija u ovom takmičenju otkako je 2012. stigao u Englesku), onda isto važi i za Čelsi. Opet je izbriljirao u polufinalu. Od poslednjih 15 susreta čak 12. put je izborio završnu predtavu, a tamo ga čeka Mančester, koji je juče preokretom slavio protiv Titenhema.

Kakav će to kraj sezone biti: Antonio Konte protiv Žozea Murinja.

Srpski reprezentativac Dušan Tadić igrao je završnih 27 minuta umesto Danca Hojbjerga, mada ni on nije uspeo da popravi utisak o očajnom izdanju Suatemptona, koji em klizi ka Čempionšipu, em ipak nije dovoljno zreo da bi se nosio sa doskorašnjim prvakom.

Finale FA kupa je na programu 19. maja.

FA KUP, POLUFINALE

ČELSI - SAUTEMPTON 2:0 (0:0)
/Žiru 46, Morata 82/

Čelsi: Kabaljero - Azpilikueta, Kejhil, Ridiger - Mozes, Kante, Fabregas (od 76. Pedro), Emerson - Vilijan (od 64. Bakajoko), Azar - Žiru (od 80. Morata). Trener: Antonio Konte.

Sautempton: Mekarti - Sedrik, Hud, Jošida, Bednarek (od 78. Gabjandini), Bertrand - Romeu, Hojbjerg (od 63. Tadić), Lemina - Ostin, Long (od 63. Redmond). Trener: Mark Hjuz.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar