Stočari ogorčeni: Prevareni smo!

U banjalučkom parku „Mladen Stojanović“ ponovo su se okupili nezadovoljni stočari kojima je bruceloza desetkovala stada. Tvrde da Ministarstvo poljoprivrede još nije uplatilo dio iznosa od nastale štete za eutaniziranu stoku i ističu da su prevareni.

Republika Srpska 22.04.2018 | 22:09
Stočari ogorčeni: Prevareni smo!
Stočari sa Manjače ponovo su na nogama. Traže od Ministarstva poljoprivrede da im vrati sav novac koji su izgubili od eutanazirane stoke koja je oboljela od bruceloze. Rade Grgić, iako lošeg zdravstvenog stanja, već dva mjeseca spava u parku „Mladen Stojanović“. Razgovarali su sa ministrom, obećao im je pomoć, ali do danas im obećanja nisu ispunjena.

„Ja sam čoban 40 godina, hranio sam djecu s tim i školovao. Manjača živi samo od toga, nema od čega drugog; nema rudnika, nema bolnice, nema ništa. Plan mi je da budem u parku ili samoubistvo i poručio bi veterinaru i inspektoru neka dođu da me unište, bolje će živjeti obojica“, izjavio je stočar Rade Grgić.

Štetu su pretrpjeli i Stana Drvar koja je izgubila 100 ovaca i Milorad Savanović kojem je od bruceloze uginulo 65 ovaca. Jedan dio novca im je isplaćen, ali nedovoljno za obnovu stada. Kažu da su tražili razgovor sa ministrom poljoprivrede, ali nisu htjeli da ih prime. Razlog je bio, kako tvrde, nedostatak novca za isplatu oštećenih stočara.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je naknada štete isplaćivana u skladu sa obimom raspoloživih sredstava i odgovarajućeg procenta štete i da su u tom procentu sve naknade za stočare isplaćene.

“Ministarstvo je prije nekoliko dana za naknadu šteta po osnovu uginuća ili eutanazije životinja zbog zaraznih bolesti isplatilo blizu 400.000 KM, za slučajeve iz 2017. godine, čime su isplaćene sve obaveze po tom osnovu za 2017. godinu, a utvrđeni procenat naknade je 50 odsto od procijenjene štete.”

Stočari traže sastanak i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Poručili su da će se okupljati svake nedjelje ako ovaj protest ne bude plodonosan, te dok resorno ministarstvo ne ispuni njihove zahtjeve.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

srbin

22.04.2018 20:16

Pa fino im kaže ministar "nema love sve u skladu sa mogučnostima"jer ako njima isplate neče ostati ministrima i vladajučim kratko jasno.

ODGOVORITE
Name

Da

22.04.2018 21:09

Opet vi kao i zeljeznicari i doktori i aluminini radnici...kod predsjednika na casicu razgovora i veliku pivu.Pusti pare,lijepa rijec i gvozdena vrata otvara.

Name

?

22.04.2018 21:37

Sta hoce ovi jadovi hahaha i oni bi dzabe pivu kao i zeljeznicari ? Ko ih jebe ne mogu oni nasem Miletu ni cipele lizati hahaha.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

22.04.2018 21:49

Ma jel moguce.

ODGOVORITE
Name

Uzorac

22.04.2018 22:26

Stocare je lako prevariti,sto ne prevare Ruse i Litvance da vrate narodne pare iz Rafinerije Brod i Birca Zvornik.

ODGOVORITE
Name

stočar

23.04.2018 05:08

Eno im para pokradeni u farmalendu,u privatnoj farmi u Ratkovu,kod Usorca,Nikolića koji su dobili krave iz farmalenda da cute o tamošnjem kriminalu a tek imovina kvazidirektora farmalenda koji svi zajedno imaju 8 razreda osnovne škole,stanovi,kuće,mercedesi po BL...Topalović,Vasiljević,Zgonjanin,Đukić,Šandara....u kavez kad padne snsd koji ih štiti.

ODGOVORITE
Name

Mile

23.04.2018 05:11

Nek ima za avione,za pjevaljke,nova auta,autoputeve kojima nema ko da vozi...nek ima za propale projekte iz kojih izvlaci vlast pare...nek ima za sudske procese i idstete strancima zbog prevara od strane vlade....

ODGOVORITE