Oslobođenje: Dan grada Banjaluka

Banjaluka danas slavi Dan grada – 22. april i 73 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom održan je svečani prijem za delegacije gradova, ali i polaganje vijenaca na mnogim spomenicima posvećenim oslobođenju Banjaluke.

Republika Srpska 22.04.2018 | 19:59
Oslobođenje: Dan grada Banjaluka
Obilježavanje 22. aprila, dana grada Banjaluke, počelo je polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice na Novom groblju, na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske i na spomenik 12 beba u centru grada. Gradonačelnik Banjaluke kaže da je ovo dan kad je Banjaluka ponosna na 22. april kada je prije 73 godine poražen fašizam i dočekana sloboda.

„Godine 1945. Banjaluka je dočekala oslobođenje i od tada do danas se razvija. Na nama je da činimo da ovaj grad bude što ljepši i bolji i glavni grad Republike Srpske. Trudimo se i da bude regionalni centar i da se pozicionira u našem komšiluku i bude prepoznat, otvoren, prijateljski, lijep i razvijen grad“, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Centralno polaganje vijenaca upriličeno je na Trgu palih boraca. Vijence je položila Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i brojne druge zvanice. Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da je banjalučka regija u 20. vijeku pretrpjela velika stradanja i da se takva stradanja više ne smiju ponoviti.

„Svi moramo biti svjesni šta znači mir i sloboda i šta znači život ljudi. Rat je jedno zlo koje nikome ne želimo, niti ga prizivamo. Poruka je mir, sloboda i ljubav među ljudima“, poručuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Povodom Dana grada, predstavnici Gradske uprave razgovarali su sa delegacijama distrikta Vasiljevska ostrva - dijela Sankt Petersburga i grada Kumanova. Zajednički zaključak obje delegacije je da će se saradnja Banjaluke i Ruske federacije nastaviti kroz mnoge projekte.

„Predstavili smo našim prijateljima osnovne prioritete i nadam se da će imati priliku da vide da se nastojimo razvijati i kao glavni grad Srpske i kao regionalni centar. Želimo više ulaganja i više turista, želimo da radimo na infrastrukturi i na strateškim dokumentima ovog grada. Prije svega, Banjaluka je otvoren i prijateljski grad koji ima potrebu da sarađuje sa svim iskrenim prijateljima“, ističe Igor Radojičić.

„Banjaluka i Sankt Petersburg su jako bliski gradovi, ne samo u kulturnom smislu, nego i zbog istorijskih događaja koje smo svi imali. Nije slučajno i nije od malog značaja to što se upravo na dan grada obilježava i dan oslobođenja od fašizma, jer i mi isto tako u Sankt Petersburgu imamo dva praznika - rođendan grada i oslobođenje grada“, ističe rukovodilac administracije distrikta Vasiljevskog ostrva Sankt Petersburga Julija Kiseljova.

Povodom dana grada, a po uzoru na druge evropske gradove, Gospodska ulica, jedna od najprepoznatljivijih simbola Banjaluke, ukrašena je sa kišobranima različitih boja. Manifestacije će se nastaviti prikazivanjem video-instalacije na fasadi Banskog dvora u 20 časova povodom kandidature Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Proslava dana grada će se završiti svečanom akedemijom u kulturnom centru Banski dvor.



BN televizija
Foto: banjaluka.com

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

History Chanel

22.04.2018 18:10

Nisam neki istoricar,Sankt Petersburg je bivsi Lenjingrad koji je dugo bio pod opsadom Nijemaca ali se nikada nije predao a sto se tice Banja Luke ona je od 41. do 45.bila pod okupacijom ustasa i Nijemaca i kada su se ovi povukli onda su je ko fol partizani oslobodili.Ispravite me ako grijesim.

ODGOVORITE
Name

Okupacija

22.04.2018 21:21

Banja Luka je sada okupirana,kada se oslobodi ovih sada agresora i tiranina tek ce da slavi.Ovo sto se radi postaje klasicna tiranija na sopstvenom stanovnistu.Sramota sta smo docekali.Djecu nam ubijaju kao insekte i bacaju u blatnjave potoke,moze im se pa se tako i ponasaju.Pravda=promjene.Samo tako je moguce OSLOBIDJENJE.

Name

БЛ Лејди

23.04.2018 05:54

Дан ослобођења Бањалуке ће се славити 21.априла у знак сјећања на први велики протест #правдазадавида, као симбол борбе право на живот обичног народа!

Name

PALE

22.04.2018 18:15

Bas si ti razvio Radojicicu B.luku, prije bi bilo raskovao, kasaba grad, s koca i konopca se sjatilo u B.luku. Najveca provala je gospodska ulica, kukuuuuu. Da si ti gradonacelnik Bijeljine kapu bi ti skinuo, to je jedini grad u RS koji je napredovao , Istocno Sarajevo, od nekadasnje sume i livada izgradzen je urbani centar, bjezi Radojicicu ne prosipaj se.

ODGOVORITE
Name

re pale

22.04.2018 20:20

To izgradzen te odalo. Džaba si sve pisao

Name

Gale

22.04.2018 18:23

Kukavica od gradonacelnika reče....on prica o herojstvu i karakteru. radojicicu sramoto nesposobna i lazljiva.

ODGOVORITE
Name

Mico

22.04.2018 18:25

A evo i Igor, ziv je, hvala bogu.

ODGOVORITE
Name

Svedska

22.04.2018 18:33

Koja ironija,ko slavi danas oslobodjenje Banja Luke od fasista.

ODGOVORITE
Name

Re

23.04.2018 06:37

Mi, čiji su preci bili na antifašističkoj strani...a ne na strani Austro-Ugarske, pa kasnije Trećeg Rajha.

Name

ilidzanac

22.04.2018 18:40

GDJE su danas bile velike glave iz RS?NE bi ih u Istocnom SARAJEVU na parastosu HEROJIMA iz bitaka za odbranu ILIDZE i kljuca nastanka iopstanka RS!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Pop ZUCO

22.04.2018 18:49

Ne znaju oni za Istocni dio RS, fucka im se, al doci ce kad bude trebalo glasove kupiti za Dodika, pljunem na svakog srbina iz Istocnog Sarajeva koji zaokruzi za SNSD , a mi smo stvorili RS danas nas pljuju. Ne zna Dodik ni za Miljevice, Vranjes, Mali zejtinlik, al zna pare otimati i pljackati nas jako dobro. Zao mi je sto sam ratovao za nista. Vise su nam bosnjaci dobra ucinili pislje rata nego iko, a do jucer smo bili s dvije strane rovova. Zao mi je nase mladosti sto je u grob otisla da bi fukare danas uzivale i ponizavale nas.

Name

ja

22.04.2018 20:03

Ma ko nas ..... Pogledajte samo rukovodstvo Republike Srpske, Vlade i ministarstava. Sve je to SAO Krajina. Kao da ne postoji istočni dio. A na izborima...

Name

SPAS

22.04.2018 18:42

Imaće i Banja Luka drugi dan oslobođenja, dan kada se oslobodi okupacije SNSDa.

ODGOVORITE
Name

Pravda

22.04.2018 19:12

Bravo za komentar! Isto misli vecina

Name

re pravda

22.04.2018 20:22

Većina na ovom portalu i to je to

Name

Zabranjeno pusenje

22.04.2018 19:02

Kada budete imali natpise nad raskrsnicama i putokaze može se Banja Luka nazivati gradom.Krenes za Doboj nigdje putokaza nema.

ODGOVORITE
Name

Kako Nema

22.04.2018 19:25

Ides samo pravo.

Name

oktobar

22.04.2018 19:04

Dan oslobođenja će biti na izborima u oktobru,ako narod izađe i kazni ove kriminalce,lopove,ubice...mada narod je lud opet će ih Mile kupiti pod šatorom...

ODGOVORITE
Name

Osvit

22.04.2018 19:13

Banja luka je grad koji tiho umire .Poodavno je izgubio srce grada Cajevac,Incel, Jelsingrad, Unis, Gik Kozaru,Tvornicu obuce Bosnu ,Tvornicu namjestaja Vrbas i jos citav niz privrednih subjekat a nove strategije razvoja jos se pisu i nikad se napisati nece.Sport i kultura su blijede sjene onoga sto su nekada bile.O olimpijskim pobjednicima i o svjetskim i evropskim sampionima danas mozemo samo da sanjamo.Partneri gradovi Banjaluke poput gradova iz Grcke Njemacke Austrije Italije danas nisu prisustvovali proslavi grada a pojavili su se neki novi poput gradova sa periferije Lenjingradske gubernije . I kako rece gradonacelnik da spomenemo i sedam novorodenih beba danas kojim zelim svu srecu ovog svijeta a trebace im jer njihovom gradu se nekad radalo dvadestak beba dnevno i sve su mogle odrastati u Banja lucu skolovati se u Banja Luci, raditi u Banjaluckim fabrikama zasnivati svoje porodice u Banja Luci a danas nazalost njihovi roditelji najcesce razmisljaju kako da odu iz Grada da bi im obezbjedili buducnost.Malo razloga za slavlje imamo a valjda je priznanje premijerki od grada ona gorka pilula koju moramo da pijemo da bi zivjeli u ovim gradu.

ODGOVORITE
Name

Sasa

22.04.2018 19:48

22. novembar se traba proslavljati, dan kada je srpska vojska oslobodila Banja Luku 1918!

ODGOVORITE
Name

Ti

23.04.2018 02:58

BL..CE.BITI.OSLOBODJENA.KRIMINALA.I.HUSKACA.NASILINIKA.ITATINI.SINOVA..IZICE.RS.IZ.STRASNOG.MRAKA.I.ZACARANOG.KRUGA.

ODGOVORITE