Tramp i Makron: Ostajemo u Siriji

Francuska i njihovi saveznici moraju da ostanu u Siriji i nakon što teroristička organizacija ID bude poražena, kako ne bi dopustili jačanje uticaja Irana i kako bi izgradili novu Siriju, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Svijet 22.04.2018 | 18:39
Tramp i Makron: Ostajemo u Siriji
„Čak i poslije završetka rata protiv ID-a, sve zemlje regiona, uključujući SAD, Francusku, pa čak i Rusiju, moraju da ostanu u Siriji kako bi stvorile novu zemlju. Međutim, glavnu riječ će svakako voditi sirijski narod“, rekao je on u intervjuu za „Foks njuz“.

Makron je dodao i da će, u slučaju da sve te zemlje napuste Siriju u političkom smislu, cjelokupna situacija biti prepuštena Iranu i sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, koji će izazvati novi rat i stvoriti neke nove teroriste.

„Naš izlazak iz Sirije omogućiće Iranu da se učvrsti u Siriji“, zaključio je Makron.

Francuski predsjednik je nešto ranije rekao da je upravo on nagovorio američkog lidera Donalda Trampa da ne treba da napušta Siriju, budući da je on prethodno rekao da će američke snage izaći iz te bliskoistočne zemlje i prepustiti drugim silama da dovrše posao.

Makron: Tramp i ja politički neukrotivi, veoma poseban odnos

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je za "Foks njuz", uoči sutrašnjeg dolaska u trodnevnu posjetu SAD, da sa šefom Bijele kuće ima "veoma poseban odnos" jer su obojica politički "neukrotivi" (maverick) pošto "nisu dio klasičnog političkog sistema", a povezuje ih borba protiv terorizma i "privrženost slobodi i miru".

Makron je najavio i da će prilikom posjete od američkog Kongresa zatražiti podršku kako bi se okončao uticaj diktatora i otpadničkih država.

"Mi imamo veoma poseban odnos zato što smo obojica vjerovatno oni koji su neukrotivi u sistemima obje strane. Mislim da je izbor predsjednika Trampa bio neočekivan u vašoj zemlji, a vjerovatno je moj izbor bio neočekivan u mojoj zemlji. A mi nismo deo klasičnog političkog sistema", kazao je Makron.

"Foks njuz" navodi da će glavni dio njegove posjete, kojom se slavi 250 godina američko-francuskih odnosa, biti zvanična večera u Bijeloj kući koju će Tramp prirediti Makronu. Sajt politico.com. navodi da će predsjednik Francuske biti prvi strani državnik koji će večerati u Trampovoj rezidenciji od dolaska na vlast predsjednika SAD.

"Mi smo veoma privrženi istim vrijednostima... posebno slobodi i miru. I mislim da SAD danas treba da igraju veoma snažnu ulogu u korist mira u različitim regionima svijeta, a posebno na Bliskom istoku", naveo je Makron.

On je ocijenio da ne postoji "plan B" za nuklearni sporazum s Iranom i da bi Vašington trebalo da ostane u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija, preneo je Rojters.

Makron će američkom predsedniku Trampu tokom posjete pokloniti mladicu hrasta kao simbol snage odnosa između dvije zemlje. Kris Valas, novinar "Foks njuza" koji je Makrona intervjuisao u Jelisejskoj palati, navodi da je riječ je o mladici hrasta sa sjevera Francuske i da se Makron nada da će ona biti zasađena u vrtu Bijele kuće kako bi simbolizovala trajnost prijateljstva.

Američka televizija navodi da je za sutra planirano da prva dama SAD Melanija Tramp priredi privatnu večeru za Makrona i suprugu Brižit u Maunt Vernonu, posjedu prvog predsjednika SAD Džordža Vašingtona, na obali rijeke Potomak u Virdžiniji.

Bijela kuća je saopštila da je lokacija odabrana kao podsjetnik na "jedinstveni status" Francuske kao prvog saveznika Amerike.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

popara

22.04.2018 17:33

Sa cijom dozvolom ostaju,sirijskog naroda?Kakva je razlika izmedju Irana i Amerike ako ostanu u Siriji?

ODGOVORITE
Name

Da i?

22.04.2018 18:48

A sta rade Ruje tamo ha?

Name

Re Da

22.04.2018 20:03

Pa vama u carshiji nikako nije jasno da Ruje nisu ubacile 100 hiljada ordinarnih koljaca tamo.Vase istine suncokretne.

Name

Mir Brate Mir

22.04.2018 18:18

Sto duze u Siriji to manje na Balkanu,mogu misliti,kada je kod nas bio rat a Sirijci su govorili ,,dragi Boze budala sta rade,,.

ODGOVORITE
Name

Neka Amera

22.04.2018 18:47

Veoma poseban odnos. Hihi sumnjivi su mi ova dvojica..

ODGOVORITE
Name

Vuper

22.04.2018 19:26

Treba prvo uvesti demokratiju kao u libiji

ODGOVORITE
Name

aco

22.04.2018 21:09

Sve vam jebem, pa zar mora biti sve vase na svijetu.. fuj sotone fuj fuj...

ODGOVORITE