Najava, ŠPA - finale Kupa: Sevilja - Barselona...

Trenutak odluke u Barseloni: Pobeda ili rastanak sa Valverdeom! Uprava katalonskog kluba je besna, razočarana i izigrana.

Fudbal 21.04.2018 | 18:00
Najava, ŠPA - finale Kupa: Sevilja - Barselona...
"Valverde pod ogromnim pritiskom", "Uprava nezadovoljna ispadanjem iz Lige šampiona", "Raste sumnja u Valverdea", samo su neki od natpisa uoči okršaja Sevilje i Barselone u finalu Kupa kralja (21.30).

Obezbeđena titula očigledno nije zadovoljila apetite Đosepa Marije Bartomeua, a eventualni trofej u kupu možda ga samo odobrovolji, nikako i ubedi da je Valverde pravi čovek za klub. Mundo Deportivo piše da uprava nikako ne može da oprosti treneru ispadanje iz četvrtfinala Lige šampiona od Rome, tim pre što je čitav kolektiv upozoren da je bitniji dvoboj u Rimu nego onaj protiv Leganesa u Primeri između dvomeča sa Vučicom. Valverde je imao kredita da rotira, menja, ubacuje koga god poželi u startnih 11 jer je prioritet bio pehar u Ligi šampiona. Valverde je terao po svom i protiv Leganesa na teren izveo sedmoricu igrača koji su kasnije bili starteri protiv Rome. To su Mark-Andre Ter Štegen, Nelson Semedo, Đerar Pike, Serđi Roberto, Ivan Rakitić, Lionel Mesi i Luis Suarez. U drugom poluvremenu ubacio je Andresa Inijestu i Đordija Albu, koji su, takođe, igrali u Rimu. 

Vrhuška kluba je besna, razočarana, izigrana. Barsa je na Olimpiku bila fizički impotentna. Ponizila ju je ekipa, koja je - smatraju u upravi - na nivou Viljareala. Valverde je probao da ispravi grešku rotacijama protiv Selte, no moguće da je već kasno. Liga šampiona je izmakla i ništa ne može da je vrati. Svaka čast na eventualnoj duploj kruni, ali zna se koji je trofej najvažniji i gde leži lova od sponzora. Španski mediji idu korak dalje tvrdnjama da atmosfera u klubu izgleda kao da je neko bacio bombu te da je Valverdeu jasno stavljeno do znanja da će njegova budućnost na klupi Barselone biti dovedena u pitanje, ukoliko ne savlada Sevilju i ne osvoji duplu krunu. U prevodu - sleduje mu otkaz. Ako Barsa ne osvoji kup, neće biti slavljeničkog karavana na ulicama Barselone. A čak i da pobedi Sevilju, mnogo toga će zavisiti i od derbija sa Real Madridom šestog maja. U Barseloni su mišljenja da je njihov tim jedini koji može da zaustavi Real Madrid u Evropi i stoga je žal za Ligom šampiona još veći. Kraljevski klub pak ima realne izglede da treći put uzastopno podigne "ušati pehar". Da ne pominjemo koliko ovo peče Katalonce... Jasno je pod kolikim je pritiskom Valverde. Nije se izlazilo u javnost sa nekim teškim rečima kako bi ekipa bila mirna uoči finala, ali suština je da od večerašnje utakmice mnogo toga zavisi...

Ove sezone nijedna španska ekipa nije bila bliža pobedi nad Barselonom od Sevilje. Andalužani su 31. marta do 88. minuta prvenstvene utakmice na svom terenu vodili sa 2:0, ali su Luis Suarez i Lionel Mesi u razmaku od 53 sekunde doneli izjednačenje i silno razočaranje pristalicama Rohiblankosa.

Iz toga mogu da se izvuku dva zaključka: prvi je da su izabranici Vinčenca Montele shvatili da Katalonci nisu vanzemaljci i da mogu da se nose s njima, drugi je da puleni Ernesta Valverdea imaju ogromnu mentalnu snagu koja ih u većini slučajeva izvuče iz naizgled beznadežne situacije. Dakle, uoči finala 116. izdanja Kupa kralja i jedni i drugi imaju razloga da veruju u trijumf, s tim da je Barsin spisak mnogo duži i očekujemo da Andres Inijestabude kapiten koji će da podigne pehar po završetku meča na Vandi Metropolitano, stadionu madridskog Atletika.

Prvi je neosporno kvalitetniji sastav lidera (i budućeg šampiona) Primere, i to u svim linijama i na svakoj pojedinačnoj poziciji. Valverde je, pritom, u utorak protiv Selte odmorio štoperski tandem Pike – Umtiti, levog beka Đordija Albu, Inijestu i Luisa Suareza, dok je Mesi odigrao poslednjih pola sata. Istu stvar učinio je i Montela – duel sa La Korunjom preskočila su šestorica startera (Lengle, Eskudero, N'Zonzi, Sarabija, Vaskez i Murijel) – međutim, Italijan je često bio kritikovan zbog retkih rotacija, te je njegova ekipa definitivno iscrpljenija.

Dodaćemo da je Barselona dobila šest od minulih osam međusobnih susreta (uz dva remija) i da juri trideseti, odnosno četvrti uzastopni trijumf u ovom takmičenju, što joj nikad nije uspelo. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar