Otvoren festival "Dani harmonike"

Deseti međunarodni festival "Dani harmonike" večeras je svečano otvoren u Ugljeviku nastupom počasnih gostiju iz Rusije i Ukrajine. Tokom dva takmičarska dana festivala nastupiće 400 takmičara iz 17 zemalja.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Organizator desetog festivala Dani harmonike su ugljevička Muzička škola "Kornelije Stanković" i Udruženje umjetnika iz Beograda. Festival je otvorio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je poželio dobrodošlicu svim takmičarima i izvođačima.

“Ponosni smo da smo u jednom malom mjestu u Ugljeviku napravili najveći festival harmonike na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Slaviša Perić, direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" prilikom otvaranja festivala.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić je rekao da je festival prevazišao sva očekivanja.

“Ovaj festival je postigao svoje ciljeve, a jedan od njih je i popularizacija harmonike, a ne smijemo zaboraviti ni edukativni karakter ovog festivala”, rekao je Perić.Podrška festivalu stigla je i od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

“Zadovoljstvo je biti na ovom festivalu koji okuplja učesnike iz 17 zemalja i šaljemo jednu poruku da je ovo pravi primjer kako se širi i kako se razvija Republika Srpska i BiH”, rekao je izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić.

Festival okuplja veliki broj najvećih svjetskih izvođača na harmonici, među kojima su Jurij Šiškin i Vladimir Murza.

“Festival ima veliki autoritet među umjetnicima. Ovdje je veoma topla atmosfera, veoma su topli ljudi. Mislim da se ovaj festival još jače mora razvijati”, rekao je profesor harmonike Jurij Šiškin.

Njegov kolega iz Ukrajine Vladimir Murza je naglasio da desetogodišnje trajanje festivala oslikava veliki uspjeh.

“Mnogi festivali se ne mogu pohvaliti uspjehom koji ima ovaj festival.”

Najmlađi učesnik festivala, Đorđe Perić rekao je da mu je uvijek drago da se pojavi na ovom festivalu jer od iskusnih profesora nauči dosta toga, a sa mlađim učesnicima je uvijek zagarantovano lijepo druženje.

Pobjednici "Dana harmonike" u Ugljeviku nastupiće u ponedjeljak, 23. aprila, u Centru za kulturu "Semberija“ u Bijeljini na gala koncertu umjetnika Viktora Romanka iz Rusije i Vladimira Murze iz Ukrajine.

Ovogodišnji festival biće zatvoren naredne večeri koncertom Murze i laureta "Dana harmonike" u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerius" u Beogradu.

BN televizija

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.