Predsjedništvu je upućen poziv

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) je, nakon što nije održana hitna sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, kazao novinarima da je to očekivana situacija, jer su klubovi stranaka već najavili da neće doći na ovu sjednicu. On je rekao da su na sjednicu pozvani i članovi Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 20.04.2018 | 12:23
Predsjedništvu je upućen poziv
Ali, prema procedurama i prema Poslovniku, sazvao sam sjednicu i na kraju i završio sjedicu tako što sam konstatirao da nema kvoruma. Po mom mišljenju, ovdje duvaju predizborni vjetrovi i ovo što se dešava u Parlamentu BiH je očito zauzimanje pozicija za naredne izbore - smatra Bosić.

On očekuje da će ovakvih inicijativa biti još, te kaže da će on u svojstvu preedsjedavajućeg Doma, svaku ispoštovati ukoliko je u skladu s Poslovnikom, sve do septembra.

Bosić je kazao da u septembru nema namjeru da zakazuje ovakve sjednice.

Na novinarsko pitanje da li je bilo potrebe za zakazivanje ovake sjednice, Bosić je kazao da misli da su predlagači unaprijed znali kakav će ishod biti i da se ova sjednica neće održati i kada su predavali zahtjev. Ovakav je ishod bio za očekivati.

Hitna sjednica Predstavničkog doma koja je zakazana sa samo jednom tačkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Pozivu na današnju sjednicu, između ostalih, nisu se odazvali poslanici bošnjačkih stranaka SDA, SBB-a BiH, Demokratske fronte, SDP-a BiH, Nezavisnog bloka, A-SDA, BPS-a, a nisu bili ni poslanici svi iz kluba SNSD-a koji su incijatori ove sjednice.

Bosić je rekao da je uputio članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Mladenu Ivaniću pojedinačno pozive za današnju hitnu sjednicu Predstavničkog doma,

Kopije poziva, koji su u posjedu Srne, potpisao je Bosića, upućeni su 18. aprila pod rednim projem 01-50-1-864-8/18, a protokolisani su u Predsjedništvu BiH 19. aprila.

U pozivima je jednoobrazan tekst:

"Predmet: Poziv na 8. hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U skladu sa članom 178. Poslovnika Predstavničkog doma 'Službeni glasnik BiH', br. 79/14, 81/15 i 97/15/, pozivam Vas na 8. hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja će biti održana u petak, 20. aprila 2018. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH /Bijela sala/, s početkom u 10 časova.

U prilogu Vam dostavljam prijedlog dnevnog reda".



Ivanić je ranije danas izjavio Srni da nije dobio poziv da prisustvuje današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma na kojoj bi trebalo da budu razmatrane ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića u vezi sa naoružavanjem u Federaciji BiH.

"Poziv nisam dobio, ako u Parlamentu BiH imaju dokaz da su poziv poslali neka mi ga dostave, ali ja ga nisam dobio", ponovio je Ivanić i dodao da je juče o toj temi sve rekao.

Sjednica Predstavničkog doma nije održana jer nije bilo kvoruma, prenijela je Srna.
.
(BN/Fena/Srna).

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Karadoz

20.04.2018 10:26

Halo covjek, pa nisi ni Srbe mogao da odvedes na sjednicu a optuzujes druge.

ODGOVORITE
Name

Bravo Aneriko

20.04.2018 10:39

Gotovo je Amerika se vraca u BiH.Oznaceni krivci u BiH Dodik i Čović.

ODGOVORITE
Name

dzoo

20.04.2018 11:17

Verujte Koliko nevolim Dodika ali tog Covica volio bi vidjeti u lancima da se ne kunem,

ODGOVORITE
Name

TRN

20.04.2018 12:31

Nije ni cudo sto Bake nije doso pa ovo ni Bog nemere procitati....

ODGOVORITE
Name

Karadoz

20.04.2018 14:09

Koliko vidim na ovom pozivu se nalazi pecat predsjednistva na kome je datum prijema ali ne i broj protolola prilikom zavodjenja. Prema tome mislim da ovaj poziv nije zaprimljen i zaveden u protokol.

ODGOVORITE
Name

Stane

20.04.2018 22:01

nek si ih zajebo tuto kompleto,jaka bi bila sjednica u p.... materinu,ja gluposti ....

Name

SZP

20.04.2018 14:40

Dokle god se sa Dodikom budete takmičili u lažnom nacionalizmu on će vas uvijek lako potući do nogu. Čuj hitna sjednica što je neko, ma ko to bio, izjavio. Pričajte o pikradenim parama, kako stvoriti uslove za bolje plate i penzije... dosta više o ugroženosti bilo koga je svi smo u istom vagonu koji se zove, sviđalo se to kome ili ne, BiH.

ODGOVORITE