Vigemark protiv izjava Junkera

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako nije vidio nikakve interne dokumente ili analize izvana koji bi na bilo koji način upućivale na rizik od oružanog sukoba u BiH, ali i u kompletnom regionu.

Svijet 18.04.2018 | 17:39
Vigemark protiv izjava Junkera
Wigemark je na molbu novinara prokomentirao izjavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera koji je u utorak u Evropskom parlamentu upozorio da EU mora pružiti evropsku perspektivu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-ih.

Wigemark smatra da je Juncker iznio lične stavove, te da je vjerovatno govorio u dugoročnijem kontekstu, odnosno u smislu da se te zemlje vrte u začaranom krugu koji ne doprinosi stabilnosti regiona. 
 
Spomenuo je i izjavu komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji je naveo da EU ne želi uvoziti nestabilnost, već teži tome da izvozi stabilnost koju su postigli.  
 
Wigemar je podsjetio i na prošlosedmičnu posjetu pet parlamentaraca iz Evropskog parlamenta koji su se tokom tri dana u BiH susreli s ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš, ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, predstavnicima EUFOR-a, te da je njihov zvanični zaključak bio da ne postoji nikakav rizik od oružanog sukoba u BiH.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Banjolucanin iz Drvara

18.04.2018 17:06

Po izjavama Dodika i Izetbegovica, a i Vucica, nismo daleko od sukoba jadan narod sigurno bi nam Igor i brat mu u vilu na Dedinju ostala familija na aerodrom da ga cuvaju a ti fukaro brani RS, e pa taj film ce biti tesko gledati,za one s druge strane me nije briga

ODGOVORITE