Krenulo je prije 130 godina - ovo je prva tabela engleske lige!

Samo četiri kluba iz ovosezonskog šampionata učestvovala su i u prvom u sezoni 1888/89!

Fudbal 20.04.2018 | 00:00
Krenulo je prije 130 godina - ovo je prva tabela engleske lige!
Danas u Engleskoj imamo Premijer ligu, najatraktivnije ligaško takmičenje na svetu, a šta mislite, kako je bilo pre 130 godina? Upravo na današnji dan 1888, grupa entuzijasta sastala se u Mančesteru i dogovorila organizaciju prvog prvenstva Engleske - najstarijeg šampionata na svetu. Pod nazivom Fudbalska liga takmičenje je dogovoreno 17. aprila, a prva utakmica odigrana je 8. septembra. kao gost, Vest Bromvič Albion je savladao Stouk sa 2:0. 

Zanimljivo da su ta dva tima uz Everton i Barnli jedini članovi Premijer lige ove sezone. Pored njih, te prve sezone učešće su uzeli još Akrington, Aston Vila, Blekburn, Bolton, Derbi, Nots Kaunti, Preston i Vulverhempton.

Dogovoreno je da svako sa svakim odigra po dve utakmice (kod kuće i na strani), a ideja da se za pobedu dobija dva, odnosno za remi jedan bod, odnela je prevagu u odnosu na predlog da samo pobednici dobijaju po bod. Takođe, ustanovljeno je da bi četiri najlošije plasirane ekipe trebalo da ispadnu iz lige, tačnije da kod organizatora pred start naredne sezone podnesu nove zahteve za učešćem, posle čega bi bilo procenjeno da li bi ih trebalo opet uvrstiti u ligu, ili šansu ukazati nekim novim klubovima.   

Prva sezona nije bila naročito uzbudljiva, pošto je Preston bio vrlo dominantan tim. S učinkom od 18 pobeda i samo četiri remija, današnji član Čempionšipa dokopao se titule ispred Aston Vile koja je sakupila 11 bodova manje. Ostalo je zabeleženo da je Džon Gudal iz šampionskg sastava bio prvi strelac sa 21 golom na 22 utakmice.

Podsetimo, FA kup je najstarije takmičenje na svetu i startovalo je 20 godina pre Fudbalske lige. 

Fudbalska liga, odnosno Prva divizija potrajaće sve do 1992. godine. Liverpul sa 18 titula i Arsenal sa 10 bili su jedini "dvocifreni". Recimo, Mančester Junajted imao je samo sedam pehara šampiona, Totenhem i Mančester Siti po dva, Čelsi jedan... S Premijer ligom krenula je i nova era. Mančester Junajted postao je apsolutni vladar engleskog fudbala, dok Liverpul još čeka na prvi trofej u Premijeršipu. Blekburn i Lester jedini su izvan šampionske četvorke (Arsenal, Čelsi, Mančester Junajted, Mančester Siti) uspeli da dođu do trona...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar