Makron protiv proširenja EU

Francuska ne može podržati nastavak proširenja dok se EU ne reformiše, rekao je danas Emanuel Makron, predsjednik Francuske, na sjednici Evropskog parlamenta posvećenoj našem regionu.

Svijet 17.04.2018 | 18:00
Makron protiv proširenja EU
Makron je rekao da nije protiv proširenja, nego da ga u ovom trenutku ne može zagovarati, jer EU nije dovoljno reformisana.

"Evropa sada sa 28, a sutra sa 27 članica već funkcioniše otežano. Ne želim da Evropa odluči da može da nastavi da galopira istim tempom uz ista pravila sutra sa 30 ili 32 članice", rekao je Makron.

Istovremeno, u odgovoru na Makronov govor, Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, ponovio je upozorenje od prije nekoliko dana da, ako EU zatvori put ka članstvu, u regionu ponovo može izbiti rat.

"Ako uklonimo tu perspektivu ovim zemljama, u ovom veoma komplikovanom regionu doživjećemo ono kroz šta smo već prošli devedesetih godina prošlog vijeka. Ne želim da se rat vrati na Balkan i zato im se moramo otvoriti", rekao je Junker.

Junker je naglasio da proces proširenja neće biti lak, ali da se mora nastaviti.

"Nisam naivan da ne znam za teškoće. Svjestan sam napora koje zemlje zapadnog Balkana moraju preduzeti. Znam da postoji potreba da poboljšamo efikasnost tih zemalja", rekao je Junker.

Brojni evropski, pa čak i američki mediji, s velikom pažnjom su prenijeli ovu raspravu dvojice evropskih lidera. "Vašington post" je, na primjer, na svom sajtu stavio naslov "Francuska bi da zaledi proširenje usred upozorenja na rat na Balkanu".

Brojni evropski analitičari nisu dobro primili ovu debatu, kao ni napore koje EU ulaže kad je u pitanju proširenje.

Florijan Biber, direktor Centra za evropske studije Univerziteta u Gracu, kaže da EU nije poslala dobru poruku regionu, ističući da nije trebalo puno govoriti o datumima pristupanja, već više pažnje posvetiti kvalitetu procesa.

"Najbitnije je kako se država transformiše, kako postaje stabilno, demokratsko društvo. Nebitan je datum, važniji je proces", napomenuo je on.

Osim rasprave u EP-u o zapadnom Balkanu, Evropska komisija razmatrala je izvještaje o zemljama, a dio za BiH smo objavili juče, u kojem se poziva na rješenje izmjena Izbornog zakona BiH, poboljšanja mehanizma koordinacije, ubrzavanje reformi, jačanje vladavine prava i administracije u skladu s evropskim standardima. I jedna i druga tema predstavljaju pripreme za veliki samit EU sa balkanskim liderima u Sofiji krajem narednog mjeseca, kada se može očekivati više konkretnih prijedloga u vezi sa daljim koracima EU prema našem regionu.

Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu politiku, i Johanes Han, komesar za proširenje, rekli su da Komisija preporučuje otvaranje pregovora s Albanijom i Makedonijom te da je sada na Savjetu EU da potvrdi ovaj korak.

Da li će to tako i biti, ostaje da se vidi, imajući u vidu Makronovo upozorenje za zamrzavanje proširenja.

U svakom slučaju, Mogerinijeva je nakon sastanka ministara spoljnih poslova ustvrdila da će proširenje biti nastavljeno.

"Proširenje nije pitanje za ministre spoljnih poslova, ali je iskazana jasna podrška Strategiji za zapadni Balkan, koju je predstavila Komisija prije nekoliko mjeseci. U interesu EU i zemalja članica je da pojačamo saradnju i naš kredibilitet prema regionu kad je u pitanju put prema punopravnom članstvu", rekla je ona.

Podsjećanja radi, Strategiju za Balkan u februaru je predstavio Junker u Briselu, a podijeljena je u šest oblasti, koje se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalno pomirenje.

EU je prošlog mjeseca trebalo da usvoji akcioni plan za njeno sprovođenje, kojim će biti definisani koraci ka njenoj implementaciji.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ako

17.04.2018 16:16

Tursku ne primis u EU, gorjet ce Paris ! "Pazi sta radis". Tvoji ce te roknut.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

17.04.2018 19:58

EU, u ovakvoj formi, opstati neće. Ako primi balkanske banana države, tek onda su joj šanse nikakve. Ko od vas želi uz sebe one koji vam se žicaju za kafu, cigaru, pivo? E to je balkanska gologuzija spram Evrope. Takvima se ista prava ne daju.

ODGOVORITE