EL - Analiza: Komšije bi u Beograd!

Švedov solo protiv armijskog orkestra! Počinju četvrtfinalne serije Evrolige!.

Košarka 17.04.2018 | 15:45
EL - Analiza: Komšije bi u Beograd!
Došlo je vreme za četvrtfinale Evrolige!

Prvi par koji će izaći na parket biće susret dva ruska tima - CSKA i Himkija (Megasport arena, 19 časova)

Tim sa najboljim skorom u ligaškom delu dočekuje gradskog rivala Himki u prvom obračunu plej-ofa Evrolige ikada odigranom, u kome će se sastati dva ruska tima. CSKA je osvojio oba meča u regularnom delu, a u jednom od njih je Kori Higins stigao do rekorda karijere sa 26 datih poena.

Pored toga CSKA je savladao Himki i dva puta u VTB ligi. Jednostavno, CSKA je dobio 14 poslednjih takmičarskih utakmica protiv Himkija i apsolutni je favorit u ovoj seriji.

Armejci imaju niz od 18 vezanih pobeda u plej-ofu kod kuće, dok će za Himki ovo biti prva utakmica u ovoj fazi Evrolige ikada odigrana. Do ovakvog uspeha najviše ga je vodio naravno Aleksej Šved koji ove sezone ima 21 poena po utakmici, kao i pet asistencija.

Ipak, i CSKA ima sa čime da odgovori - ima najbolji napad u Evroligi sa 90 datih poena po utakmici.

CSKA će se dosta oslanjati na fantastične niske igrače - Nanda de Koloa (17 poena, četiri asistencije u proseku), Serhija Rodrigeza (14 poena, pet asistencija) i Korija Higinsa koji ima 13 poena u rukama u proseku. Vil Klajburn će voditi reč od visokih igrača, a Armejci neće moći da računaju na Kajla Hajnsa i to može da im predstavlja problem.

Himki se nada da će na ovoj utakmici moći da računa na Džejmsa Andersona i Tajlera Hanikata. Tu su i Entoni Gil (11 poena, četiri skoka), kao i Tomas Robinson (šest skokova po utakmici).

Naravno, pritisak u prvoj utakmici biće veći kod CSKA koji je prvi deo sezone završio sa skorom 24-5, dok je Himki uhvatio poslednju kartu za plej-of sa osmog mesta i sa skorom 16-14.

Šansa tima iz Podmoskovlja biće to što su za sada imali malo bolju odbranu od rivala dopuštajući 78,4 poena po utakmici, dok je CSKA primao 79,6. CSKA bolje šutira - ima 51,8 odsto, u odnosu na Himkijevih 45%. Armejci su dosta bolji i u šutu za tri poena, dok su u skoku izjednačeni.

U igri Himkija će se sve vrteti od toga što bude radio Šved, a snaga će im biti svakako i trener Jorgos Barcokas koji ima iskustva u ovakvim utakmicama. Kada imate takvog igrača kao što je neverovatni Šved, onda ostali baš i ne mogu da dođu do punog izražaja. Tu su da igraju odbranu, da skaču, ali i da daju loptu Švedu u napadu i da mu ne smetaju previše. Himki je ovako napravio odličan rezultat i sigurno će probati da se nadmeću sa ekipom koju vrlo dobro poznaju.

Ako ćemo o sezoni CSKA, tim Dimitrisa Itudisa je pre svega morao da se navikne na život bez MilošaTeodosića. To je bio pravi izazov, ali je Andrej Vatutin doveo Serhija Rodrigeza i našao dostojnu zamenu Teodosiću. Na početku sezone je trebalo malo vremena Armejcima da prorade, ali sada kada su uhvatili zalet mnogi ih vide i kao prvog favorita da se domognu trofeja Evrolige na Fajnal foru koji će se ove godine održati u Beogradu.

Po pozicijama Armejci imaju najveće šanse da se domognu Fajnal fora. Mada, i Himki sa Švedom nije za potceniti.

Čeka nas komšijski obračun, a ulog je put u Beograd.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar