Gdje je Bogdanović u odnosu na najbolje rukije?

Košarkaš Sakramento Kingsa Bogdan Bogdanović nalazi se među desetoricom najboljih rukija NBA lige u procentima šuta za tri, ukradenim loptama i minutima.

Košarka 17.04.2018 | 19:30
Gdje je Bogdanović u odnosu na najbolje rukije?
Kako je odmicala sezona najbolji igrači su se postepeno izdvajali, pa se u konkurenciji rukija govori samo o dvojici momaka – Benu Simonsu i Donovanu Mičelu.

Srpski bek je od početka sezone postepeno uvećavao svoju minutažu u ekipi Dejva Jegera i ne bez razloga.

Pametna rešenja, strpljiva igra, dobar šut, veća snaga u odnosu na prethodne godine su bile njegove karakteristike ove sezone. 

Bogdanović je bio MVP utakmice Zvezda u usponu NBA lige, ali je 12 tripl-dablova Simonsa ili 20.5 poena u proseku Donovana Mičela argument koji govori u prilog ovoj dvojici. 

Statistički gledano, koliko se zaista razlikuje učinak srpskog igrača od spomenute dvojice?



Bogdanović je osmi strelac lige među rukijima sa 11.8 poena po meču, Mičel je prvi sa 20.5. Bogdan je 25. u skokovima sa 2.9 u proseku, a Simons je u toj kategoriji prvi sa 8.1.

Australijanac predvodi i sve asistente lige među rukijima sa 8.2 dodavanja, dok je Dieron Foks u toj kategoriji peti sa 4.4 asistencije. Bogdanović je imao 3.3 tokom ove sezone.

Srbin je ubacivao 44 odsto svojih šuteva, što je bilo dovoljno za 14. mesto, ali treba imati u vidu da bekovi ne idu na šuteve visokih procenata koji obično karakterišu krilne centre i centre. Otud i ne iznenađuje što je Džordan Bel vodeći u ovoj kategoriji sa 62.7 posto.

Skoro elitni procenti šutiranja trojki obeležili su ovu sezonu igrača Kingsa, jer je Bogdan bio peti u ligi sa 39.2 procenta. Džejson Tejtum, kog je Boston prošle godine birao sa trećeg mesta je vodeći sa 43.4.



Foks i Bogdanović su bili dobri i u odbrani. Dugačke ruke srpskog igrača ukrale su 72 lopte na 78 utakmica (0.92 u proseku) što je bilo dovoljno za osmo mesto.

Međutim, i u ovoj kategoriji dominira Ben Simons sa 1.73 po meču. Iako je solidan kao kradljivac lopti, Bogdanović nije previše blokirao protivnike.

Samo dvojica momaka su u tom segmentu uspeli da prebace jednu 'bananu' po utakmici - Džeret Alen iz Bruklina (1.22) i Džon Kolins iz Atlante (1.08). Foks je na ovoj listi 25. sa 0.27 blokiranih lopti.

Bogdanović je u top 10 u pogledu minuta provedenih na parketu. Sa 27.9 po meču on je deseti, odmah ispred svog saigrača iz Kingsa koji je 11.

Preveliki "hajp" s početka sezone u vezi sa Lonzom Bolom postepeno je opadao jer je drugi pik sa drafta predvodio rukije u ovom segmentu sa 34.2 minuta na parketu.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar