Evroliga bez srpskih timova poslije dugo, dugo...

Tačnije, od 2001. godine.

Košarka 16.04.2018 | 22:15
Evroliga bez srpskih timova poslije dugo, dugo...
U sezoni 2018/2019 po prvi put od 2001. godine Evroliga neće imati u svom sastavu barem jedan srpski klub. Za to je zaslužna Budućnost koja je u finalnoj seriji ABA lige savladala Crvenu zvezdu rezultatom 3:1 u seriji.

Podgoričani će tako igrati u Evroligi prvi put od 2003. godine. Naravno, ovo sve govorimo onako kako pravila nalažu. Dešavalo se ranije, setimo se slučaja Cibone, da tim koji je izborio prvo mesto na Jadranu ne ode u Evroligu zbog ovih, ili onih razloga.

Uglavnom, Budućnost ima zagarantovano mesto.

Evroliga ima 11 zaključanih mesta za timove s A licencom. Jednom mesto ide pobedniku Evrokupa (Darušafaka), jedno ABA ligi (Budućnost), šampion nemačke lige, jedno ide VTB ligi (osvajač, ili finalista ako CSKA osvoji titulu), i još jedno mesto ide ACB ligi najbolje plasiranom timu, a da to nisu Real Madrd, Barselona ili Baskonija.

Dakle, jedini način za neki od srpskih klubova ove sezone da se dokopa Evrolige je da osvoji ABA ligu. Sledeće sezone će Crvena zvezda, i možda Partizan, imati duplu šansu (učešće u Evrokupu).

Ipak, Evroliga naredne sezone će biti pomalo čudna za gledanje. Ni Zvezde, ni Partizana...

Šteta...

Naravno, uvek preostaje mesta da se nešto promeni u košarci, ali Budućnost je najavila da će igrati Evroligu. Tu je i mesto Panatinaikosa koji bi možda mogao da napusti Evroligu, ali to je sve baš u domenu naučne fantastike.

Vreme da se zapitamo...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar