Prvi put od 2001. godine - Evroliga bez kluba iz Srbije?!

Osvajanjem ABA lige Budućnost je stekla pravo učešća u sledećem izdanju Evrolige, što znači da Srbija prvi put od 2001. godine neće imati svog predstavnika.

Košarka 16.04.2018 | 00:00
Prvi put od 2001. godine - Evroliga bez kluba iz Srbije?!
Crnogorski tim je poslednji put učestvovao u elitnom takmičenju 2003. godine, kada je mesto u Evroligi imao i beogradski Partizan.

Ipak, put do najlukrativnijeg košarkaškog takmičenja na starom kontinentu je postao teži pošto je mesto koje je imala Srbija “prebačeno“ na Jadran.

Prema aktuelnim pravilima, 11 mesta za sledeću sezonu Evrolige je “zaključano“ za klubove sa A licencom, a ostale pozicije popunjavaju pobednik Evrokupa (Darušafaka), osvajač ABA lige (Budućnost), šampion Nemačke, jedan tim iz VTB lige i jedna španska ekipa. 

“Jedini put za srpske klubove ka Evroligi, uzimajući u obzir trenutne kriterijume, je osvajanje ABA lige. Tako je Crvena zvezda učestvovala u tom takmičenju u poslednje dve godine, kada je broj timova smanjen na 16“, navodi Jurohups. 

Specijalizovani košarkaški portal podseća i na slučaj višegodišnjeg redovnog učesnika Evrolige i tima koji je pre osam godina igrao na Fajnal-foru. 

“Šta sa beogradskim Partizanom? Njihovi konstantni finansijski problemi i samim tim opadanje kvaliteta sastava su učinili da crno-beli nisu uspeli ni da se kvalifikuju za završnicu ABA lige. Zapravo, to je drugi put u poslednje tri godine da se to dešava Partizanu“, piše Jurohups. 

Kako se dodaje, stvari u evropskoj košarci su “uvek podložne promenama“, a sada je pod znakom pitanja i učešće Panatinaikosa u sledećem izdanju Evrolige, s obzirom na nedavnu izjavu vlasnika atinskog velikana. 

“Kako god, u aktuelnim okolnostima i kako je proširenje lige najavljeno za sezonu 2019/2020, tokom sledeće sezone ćemo videti poptuno drugačiju Evroligu. Pre svega, prvu od 2001. bez tima iz Srbije“, zaključuje se u tekstu. 

Poseban kuriozitet je da će Fajnal-for Evrolige ove sezone biti organizovan u Beogradu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar