Zvezda skinuta s trona, Budućnost je šampion!

Vladavina crveno-belih je gotova. Titula prvi put odlazi u Podgoricu, gde će se od jeseni igrati Evroliga! KRAJ! Budućnost je novi šampion Jadrana, Ivanović ukrao Zvezdi Evroligu! Plavi dobili finalnu seriju s 3:1, prelomio Ivanović fantastičnim potezima i poenima u samoj završnici.  Budućnost prekinula Zvezdinu trogodišnju dominaciju na Jadranu! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Budućnosti sa 77:73 u četvrtom finalnom meču ABA lige, što znači da su Podgoričani novi šampioni regiona.

Košarka 14.04.2018 | 23:15
Zvezda skinuta s trona, Budućnost je šampion!
Kraj! Više nema dileme. Budućnost je šampion ABA lige i tako je stekla pravo za učešće u Evroligi sledeće sezone! Ovo je prva titula prvaka Jadrana za tim iz Podgorice. U četvrtom meču Plavi su nadigrali crveno-bele s 77:73 došli do konačne pobede od 3:1 u seriji posle odlične igre Nikole Ivanovića u samoj završnici kada je imao ukradenu loptu s dva pogotka. Veliki neuspeh za Crvenu zvezdu!

Posle najava Nebojše Čovića da Zvezda neće ni izaći na ovaj duel, to se nije dogodilo, crveno-beli su izašli na parket Morače, ali su poraženi u neizvesnoj završnici...

Zvezda je ušla u ovu seriju kao favorit, ali će morati da vida rane posle ove serije. Težak poraz, teška serija za Zvezdu kao klub.

Posle pet sezona, nećemo je gledati u Evroligi... 

Kod Budućnosti je Nikola Ivanović dao 17 poena, dok je Nemanja Gordić ubacio 18. Kod Zvezde je najbolji bio Tejlor Ročesti sa 14 poena, dok je Alen Omić dodao 12.

Budućnost se na sedam minuta pre kraja odvojila na pet razlike posle odlilčnih poteza Gordića. Na pet minuta pre kraja Lesor je doveo Zvezdu na dva poena zaostatka. Viđeno je mnogo slobodnih bacanja do kraja utakmice. Na dva i po minuta do kraja Omić je zakucao i Zvezda je kasnila samo jedan poen za Plavima. Onda je i Dobrić pogodio trojku za prednost od 70:68. Ivanović je doveo Budućnost u prednost na ulazu u poslednju deonicu, potom je Lazić izgubio loptu. A onda i dvojku sa poludistance za 74:70.

Promašaj Enisa, pa Davidovca za tri poena je označio definitivni kraj...

Zvezda je u ovom meču do prvog poena došla posle tri minuta igre posle koša Ročestija. Bjelica je trošio mnogo lopti na početku utakmice, ništa nije mogao da pogodi. Na drugoj strani Budućnost je najveći deo poena davao iz slobodnih bacanja, najčešće preko Gordića. Posle trojke Gibsona Budućnost je povela 11:6. U tim momentima Lesor je promašio oba slobodna bacanja.

Crveno-beli su igrali mnogo na individualna rešenja, ali ih šut nije hteo.. Mašili su redom Feldin, pa Dobrić, ali onda su pogodili Ročesti i Janković i Zvezda se vratila. Mnogo je zavisila igra crveno-belih od šuta za tri poena.

Ni odbrana nije bila mnogo bolja, Lendri je pogodio pored Omića posle pivota i doveo Plave u prednost od sedam razlike posle 10 minuta igre. Zvezda je u tom periodu dala samo 15 poena.

Ipak, tokom druge deonice Zvezda je ušla u seriju 6:0 i uhvatila priključak. Nije to bila Bog zna kakva igra crveno-belih, Budućnost je mašila slobodna bacanja... Alimpijević je držao Ročestija i Enisa u isto vreme na terenu i time probao da iznenadi Aleksandra Džikića. To mu je u priličnoj meri pošlo za rukom.

Nije se prvo poluvreme ovog susreta mnogo razlikovalo na prethodne, igralo se u serijama, koš za koš, bilo je jako tvrdo i na kraju je Zvezda otišla na odmor s dva poena prednosti (38:36).

Početak treće deonice bio je možda i najbolji po crveno-bele koji su napravili zalihu od šest poena.  Tada je Omić imao bacanja, ali je promašio oba. Tada je Zvezda imala šansu za 10 razlike.

Postavka sa Enisom i Ročestijem donela je dosta toga dobrog Zvezdi. Tako su i Feldin i Omićdobijali bolje uloge u napadu. Delovala je Zvezda mnogo otresitije nego u jučerašnjoj utakmici. Ipak, umesto da Alimpijevićevi igrači napravie razliku, Budućnost se vratila, razmenili su trojke Nikola Ivanović i Tejlor Ročesti, a Budućnost je na kraju treće deonice vodila 60:57, uprkos činjenici što je Zvezda vodila s 51:43 tokom treće četvrtine.

Sve se lomilo u poslednjih 10 minuta...

I ponovo je Zvezda pala u samoj završnici. Presudio je Ivanović. Pravio heroj finala.

Istorijska noć u Podgorici!

Budućnost je prvi put osvojila ABA ligu i u dramatičnoj finalnoj seriji se plasirala u Evroligu 2018/19, izbacivši iz nje Crvenu zvezdu mts, posle pet godina.

Podgoričani će prvi put od sezone 2002/03 igrati u najjačem takmičenju i za to je najzaslužniji plejmejker Nikola Ivanović, koji je u završnici četvrte utakmice "povukao" ekipu ka tituli i poslao crveno-bele u Evrokup.

Serija je završena pobedom Budućnosti 3:1!

BUDUĆNOST - ZVEZDA 77:73 (22:15, 14:23, 24:19, 17:16)

"Uslediće svečana ceremonija", rekao je zvanični spiker pola minuta pre kraja i bio izbačen iz hale zbog toga, ali nije pogrešio. Ivanović je već do tada rešio utakmicu tako što je pri nerešenom rezultatu, na početku poslednjeg minuta prihvatio poklon Tejlora Ročestija (72:70), pa 28 sekundi pre kraja pogodio težak šut, sa visokim lukom (74:70).

Zvezda je bila na kolenima i pred petim porazom od Budućnosti u šest međusobnih utakmica ove sezone!

Uz MVP-a finala, nezadrživog Nemanju Gordića (18 poena, 5 asistencija) i preciznog centra Filipa Barovića, Ivanović je tako zadao završni udarac braniocu titule, koji je ponovo izgubio iako je u trećoj četvrtini kontrolisao i igru i rezultat (41:49, 25, minut).

Ipak, kada je bilo najvažnije, Zvezda opet nije bila prava i nije ostvarila svoj najvažniji zadatak ove sezone. Oni od kojih se očekivalo najviše, pre svih stranci, ni večeras nisu bili u stanju da Beograđane približe cilju - "majstorici". 

Tejlor Ročesti jeste postigao 14 poena, uz sedam skokova i šest asistencija, ali je u odlučujućem trenutku bacio loptu u ruke Ivanoviću, a Budućnost, novi šampion, je taj poklon prihvatio i iskoristio.

Usledilo je najavljeno i veliko slavlje, a kapiten Sead Šehović je zajedno sa saigračima podigao šampionski pehar i označio zvanični kraj "jadranske" sezone 2017/18, a ujedno i kraj najdramatičnije finalne serije od kada je uveden regionalni plej-of.

Poseban aplauz "Morača" je uputila Aleksandru Džikiću, tvorcu velikog uspeha, koji je takođe prvi put osvojio regionalni trofej i zaokružio najuspešniju sezonu Podgoričana! 

Prvi put u istoriji ABA lige izabranici Aleksandra Džikića uspeli su da osvoje prsten najboljeg na Jadranu.

Ovim porazom prekinuta je trogodišnja dominacija Crvene zvezde u regionu, koja naredne sezone neće moći da igra u Evroligi.

Heroj plavo-belih na ovom meču bio je Nikola Ivanović koji je dva puta u poslednjem minutu poentirao i tako sâm doneo trijumf ekipi iz Podgorice. Bek Budućnosti pogodio je za 72:70, a potom i za 74:70 na 28 sekundi do kraja. 

Pretohdno je Ročesti izgubio loptu, dok je Lazić odabrao loše rešenje u napadu. 

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Gordić sa 18 poena, Ivanović je ubacio 17, dok je Filip Barović postigao 14. 

Kod crveno-belih bolji od ostalih bio je Ročesti sa 14, 12 je ubacio Omić, dok su Dobrić i Feldin meč završili sa 11 poena. 

Iako se ranije u toku dana čulo da Zvezda najvernovatnije neće igrati na ovom meču, crveno-beli su izašli na parket 'vruće Morače' i na kraju poraženi.

Zvezda je sporo ušla u meč, a sudije su odmah uspostavile takav kriterijum suđenje, da su gotovo sve svirale. Budućnost je imala prednost od 22:15 posle prve deonice, ali su šutnuli čak deset bacanja i na sreću crveno-belih pogodili su samo opet. 

Na drugoj strani Ročesti i Omić igrali su solidno, ali tek ulaskom Enisa i Lesora, Zvezda je dobila više energije i do poluvremena uspela je da preokrene rezultat. 

Feldin je na 20 sekundi do kraja pogodio trojku i tim košem crveno-beli došli su do maksmilanih +3 (38:35). Poluvreme je završeno rezultatom 38:36 za aktuelnog šampiona regiona i Srbije. 

U nastavku meča Zvezda je imala prednost od osam poena (51:43), ali je Budućnost serijom uspela da se vrati i preokrene rezultata. Tokom cele četvrte deonice Budućnost je vodila, međutim trojkom Dobrića crveno-beli došli su do 70:68 na samo 1:43 do kraja. 

Ipak, Budućnost se vratile preko bacanja Barovića (70:70), a onda je usledio pomenuti epilog u kojem je Ivanović izrastao u heroja.

ABA LIGA, FINALE: Budućnost - Crvena zvezda 77:73

Dvorana Morača
Sudije: Radović, Pukl, Petek

BUDUĆNOST: Ivanović 17, Šehović 5, Doelman, Barović 14, Šehović, Gordić 18, Ilić, Nikolić, Gibson 7, Popović 5, Lendri 6, Nikolić 5

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Davidovac 4, Lazić 6, Dobrić 11, Feldin 11, Janković 3, Ročesti 14, Omić 12, Lesor 7, Enis 5, Jovanović, Bjelica

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

075

14.04.2018 21:35

Koja koincidencija, na današnji dan je potonuo legendarni " Titanic ", potonula "strašna i jaka" Rusija i potonuo državni projekat, hibridni tim "Crvena zvezda"! Čestitke timu iz Podgorice "Budućnosti" na zasluženoj tituli!!

ODGOVORITE
Name

Mrzitelj

14.04.2018 22:09

Tvoj mozak je GMO produkt.Crvena Zvezda je uz vojsku i SPC jedna od tri najveće institucije srpskog naroda.Euroliga se neće igrati u Podgorici to je sigurno.Ili igra Zbezda ili ABA nema predstavnika.