Neće biti novih udara na Siriju?

Udar koji su noćas izvršile SAD, Velika Britanija i Francuska mogao bi da bude uvod u završnicu rata, a saveznice će se vjerovatno uzdržati novih udara kako bi se izbjegle greške poput one iz Jugoslavije, piše britanski “Gardijan”.

Svijet 14.04.2018 | 22:53
Neće biti novih udara na Siriju?
Vojna operacija u Siriji koju su noćas povele Sjedinjene Američke Države uz podršku Velike Britanije i Francuske, bila je limitirana, kratka i oštra intervencija protiv meta koje su navodno povezane sa hemijskim oružjem, piše “Gardijan”, prenosi Blic.rs.

Prema izjavama zvaničnika dalji napadi nisu u planu ako sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne počini nove hemijske napade u budućnosti.

Kako piše britanski “Gardijan”, iako je proteklih dana bilo najava da bi udari mogli da započnu Treći svjetski rat, ta opcija nije bila ni blizu. Ipak, zapadni zvaničnici ističu da je napad jači od prošlogodišnjeg, kada je sa 59 “tomahavk” raketa uništeno 20 odsto sirijske avijacije.

Današnji napad bio je duplo većeg obima, a upotrebljeni su i avioni. Gađane su avio-baze, istraživački centar i skladišta u kojima su navodno pripremana hemijska oružja. Britanski list piše da je glavni cilj, osim upozorenja Asadu, bio i da se što je više moguće izbjegnu pozicije ruske i iranske vojske, kako se sukob ne bi rasplamsao.

Uprkos retorici Moskve da će odgovoriti na napad, Rusija kao i SAD želi da izbjegne direktan konflikt, dijelom zato što je u gotovo svakom segmentu osim nuklearnom, brojno nadjačana u odnosu na Ameriku.

SAD za vojsku izdvajaju 550 milijardi dolara godišnje u odnosu na ruskih 70 milijardi, a u odnosu na 20 američkih nosača aviona Moskva raspolaže samo jednim. Ukoliko Rusija pokuša odmazdu to bi pre moglo da bude kroz neki vid sajber-rata, prije nego otvorenog sukoba, piše “Gardijan”.

Ipak, da bi se izbjegao sukob SAD su na vrijeme obavjestile Rusiju o napadu. Cilj Amerike, kako je Tramp najavio prije navodnog hemijskog incidenta u Dumi, je da napusti Siriju čim ISIS bude potpuno poražen.

Ovaj napad ne mijenja taj stav, a nije izveden ni sa ciljem promjene režima.

Asad može da bude zadovoljan ishodom udara koji je, sva je prilika, pričinio manju štetu od prošlogodišnjeg. U današnjem udaru nije bilo žrtava, a sirijski mediji javljaju da su tri osobe povrijeđene u Homsu.

Udarom su zadovoljne i saveznice, SAD, Britanija i Francuska, koje su izbegle sofisticiranu rusku vazdušnu odbranu. Takođe su izbjegli i sirijski PVO koji je navodno u februaru oborio izraelski avion.

Drugi rizik je da su rakete koje su pogodile hemijsko oružje mogle da rasprše otrov međutim, britanski stručnjaci rekli su da je rizik minimalan. Kako su rekli hemijska oružja bi prije bila razneta nego disperzovana.

– Najbolji način da se unište hemijska oružja je da se raznesu – rekao je Hamiš de Breton-Gordon, britanski ekspert za hemijsko oružje i član NATO tima.

Ipak, najveći rizik bi bio pogađanje ruskih ili iranskih vojnika, ili greška koja bi dovela do civilnih žrtava. Iako SAD i Velika Britanija tvrde da su rakete danas mnogo preciznije i pametnije, greške se dešavaju. Tokom rata u Iraku 1991. godine pogođeno je sklonište al-Amirijah u Bagdadu kada je ubijeno više od 400 civila. Takođe 1999. godine tokom bombardovanja Jugoslavije NATO avijacija je pogodila ambasadu Kine u Beogradu, kada su poginula trojica kineskih novinara.

Da bi izbjegli da pogode Ruse, Irance ili civile SAD, Velika Britanija i Francuska su se odlučile da gađaju mete za koje su vjerovali da su dovoljno udaljene. Spekulacije da je svijet na ivici svjetskog rata vjerovatno će se pokazati kao neosnovane.

(Blic)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Cavo Hugez

14.04.2018 21:01

Ako je pola od ovoga istina svako normalan zna o cemu se radi.A,vi sitna buruanijo ratujte,budite patriote.

ODGOVORITE
Name

GOJKO

15.04.2018 09:13

Trumpe sad ne odustaj.Dokrajci to sa jos jednom serijom.

Name

syria

14.04.2018 21:07

cim ovo cujem znam da ce napada biti sigurno

ODGOVORITE
Name

Cuj Jugoslavija

14.04.2018 21:09

Cuj greske u Jugoslaviji.Pa zar niste vi bezgresni.

ODGOVORITE
Name

Reha

14.04.2018 21:20

Pa ne moze ni biti jer je Rusija izdala saopštenje, a i Sirijska vojska je sve tomahavke oborila tako da ce sad Amerikanci dobro da razmisle o novom napadu.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2018 23:11

Ma nemoj,oborila je njih Amerika đe treba.

Name

Grdelicka Klisura

14.04.2018 22:06

Pogoditi putnicki voz pun civila i to nazvati koleteralnom stetom a Vojislava Seselja osuditi na 10 godina zatvora zato sto su se tamo u nekim Hrtkovcima ljudi u kafani potukli i jedan je nastradao,pa mislim stvarno...

ODGOVORITE
Name

Sale

14.04.2018 22:56

Ma Asadu je svejedno kada ga ovako Rusi brane Putin zagrmi i nema vise napada

ODGOVORITE
Name

greske

14.04.2018 23:59

Njima su bile greske u srbiji zato nisu smeli da objave kolikosu avijona izgubili u napadu na srbiju tuklisu srbiju ali im srbski narod se nije pokorijo to njima smeta inat i prkos srbskog naroda nisu smeli uci vojnickom cizmom u srbiju sto ne objave koliko su avijona izgubili u napadu na srbiju

ODGOVORITE
Name

da,da

15.04.2018 20:16

Srbi su pobedili, steta sto izgubise Kosovo

Name

Dogovor

15.04.2018 06:41

I vuk siti i ovce na broju, tako bi se moglo ovo opisati. Tramp i saveznici su "morali" tući Siriju, nije bilo žrtava,a oni pokazali silu i zube. Svi zadovoljni. Dogovor SAD-Rusija.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

15.04.2018 08:06

Naravno da neće! Ovo je bila dogovorena strategija da Amerika ne izađe totalno ponižena iz konflikta. Napad nije naneo nikakvu štetu Sirijcima i nema nikakav uticaj na ishod rata, a Americi je data šansa da ne ode totalno ponižena. Samo, teško je to objasniti priglupim osobama...

ODGOVORITE
Name

Dada

15.04.2018 10:43

Hahaha dobili po njusci i odma povlacenje,takve sile ipale preko 100 raketa,a starmodni Ruski sistem obori vise od 70%...

ODGOVORITE