SB raspravlja o napadu na Siriju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije raspravlja o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.
 

Svijet 14.04.2018 | 18:07
SB raspravlja o napadu na Siriju
Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

“Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka”, naglasio je ruski ambasador.

Osim toga, on je naveo da SAD “čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.

Generalni sekretar UN Antinio Guteres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim veća nalazi na terenu.

Moskva je predložila nacrt rezolucije, u koju je Rojters imao uvid, gde se osuđuje "agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN".

U diplomatskim krugovima veruju da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica tela od 15 članova tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne ulože veto.

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Kako se navodi, gađane su lokacije u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje, koje Rusija poriče.

Jutro posle napada obeležila su saopštenja podrške, ali i žestoke osude napada koje je izvela koalicija na čelu sa SAD.

Među prvima reagovala je Rusija, koju zapadne sile osuđuju zbog podrđke sirisjkom predsedniku Bašaru ala Asadu.

(B92/RTS/ROJTERS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007 Bond

14.04.2018 16:19

Те уједињене нације су велика 0 (нула)! ...Све се то лако заобиђе, тј. Амер то не шљиви ни 0,1%!

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2018 17:12

Netocno. Ameri upravo rade to sto zastupa savet bezbednosti. Zabrana upotrebe hemiskog oruzja. Jasno kao dan.

Name

Dump

14.04.2018 17:36

Pa ko ga je koristio ako je jasno kao dan idiote? Raspitaj se malo i prokontaj malo tom glavom, ljudi napravili napredak koji nisu za 7 godina ratovanja ostalo im sasvim malo da vrate kontrolu nad cijelom drzavom i sada ce svoj narod trovati kemijskim oruzjem? Koja si ti budala.

Name

Zabranjeno pusenje

14.04.2018 17:35

Jebo narod koji se uzda u UN i SB-UN.Dobro je rekao Erdogan nije svijet 5 stalnih clanica UN.Narod Sirije gine vec 8g,a oni galasaju o nekakvoj rezoluciji kao u BiH,ako ovaj ono,ili ovaj ono.Najbolji je bio Gadafi kada je bacio povelju o UN,za mene je trebao guzicu sa njom obrisati.

ODGOVORITE