Reagovanja na napad na Siriju

Napad SAD, Britanije i Francuske u Siriji predstavlja kršenje međunarodnog prava, navode sirijski državni mediji. Osude iz Rusije i Irana. Napad neće ostati bez posljedica, poručuje ambasador Rusije u SAD.

Svijet 14.04.2018 | 07:55
Reagovanja na napad na Siriju
Tokom noći, kao reakcija na navodni hemijski napad u Dumi Sjedinjene Države, Britanija i Francuska su napale ciljeve u Siriji. Pogođene su tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

Britanski premijer Teresa Mej izjavila je ubrzo nakon što je predsjednik Trump objavio napad da "nema praktične alternative upotrebi sile koja bi degradirala i sprečila sirijski režim pri upotrebe hemijskog oružja".

"Ja sudim da je ova akcija u nacionalnom interesu Velike Britanije, ne možemo dozvoliti da hemijsko oružje postane normalno - u Siriji, na ulicama Velike Britanije ili bilo gdje drugde u našem svijetu."

I francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je hemijski napad koji je ubio desetine civila bio "totalno kršenje međunarodnog prava".

"Crvena linija koja je od strane Francuske proglašena u maju 2017. godine, je prekoračena", rekao je on u saopštenju. "Zato sam naredio francuskim oružanim snagama da intervenišu, u sklopu međunarodne operacije vođene u koaliciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom protiv tajnog arsenala hemijskog oružja sirijskog režima".

Ali sirijski državni mediji nazvali su vazdušne napade "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava".

Rusija, koju je Trump proglasio za najvećeg krivca što nije zaustavila navodni hemijeski napad, obećala je da "takve akcije neće biti ostavljene bez posljedica", potvrdio je na tviteru ruski ambasador Anatolij Antonov.

Dodao je da "sva odgovornost za napade počiva na Vašingtonu, Londonu i Parizu".

Poručio je da je "uvreda predsednika Rusije neprihvatljiva" i da SAD nemaju moralno pravo da optužuju druge države jer poseduju veliki arsenal hemijskog oružja.

"Napadnuta je prestonica suverene države koja se godinama bori protiv pretnje terorizma", saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da je napad izvršen u vreme kada je postojala šansa za mirnu budućnost.

Osude stižu i iz Teherana. Napad predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suverenitet Sirije.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana oštro osuđuje tripartitnu agresiju na Siriju i upozorava na posledice po region, prenosi Rojters.

Ipak, veliki deo sveta - ili barem drugi američki saveznici - ponudili su podršku za akciju.

"Kanada podržava odluku Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske da preduzmu mere kako bi degradirali sposobnost režima Asada da pokrene napad hemijskim oružjem protiv svojih ljudi", rekao je kanadski predsednik Džastin Trudo u saopštenju. "Nastavićemo da radimo sa našim međunarodnim partnerima kako bismo dodatno istražili upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Oni odgovorni moraju biti dovedeni pred lice pravde", rekao je on.

Izrael, bliski američki saveznik koji je takođe angažovao svoje vojnike u Siriji, pohvalio je brz odgovor.
"Predsednik Trump je prošle godine jasno stavio do znanja da upotreba hemijskog oružja prelazi crvenu liniju. Večeras, pod američkim rukovodstvom, Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su stale na tu liniju.

Sirija nastavlja da se angažuje i pruža osnovu za ubistvene radnje, uključujući i one Irana, dovodeći svoju teritoriju, snage i liderstvo u opasnost ", rekao je jedan izraelski zvaničnik NBC njuz-u.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je da je napad bio prikladan i da bi "smanjio sposobnost režima za ponovne napade hemijskim oružjem na ljude iz Sirije .

"Upotreba hemijskog oružja je neprihvatljiva, a oni odgovorni moraju se smatrati odgovornim", rekao je on.

(Euro news)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

popara

14.04.2018 06:09

Rusija nije stavila veto,znaci.

ODGOVORITE
Name

RE Popara

14.04.2018 07:03

Rusija moće stavljati veto na odluke UN, a nikako na odluke moćnog Nato-a, mže samo pričati u prazno kao i do sada, Rusija je kao kula od karata, mali povjetarac i nema je više.

Name

Sta li misli

14.04.2018 07:08

Spavas li mirno Galijasevicu?

Name

RE;RE POPARA

14.04.2018 07:20

Ne lupetaj. Šta ti znaš šta je Rusije. Da li znaš kolika je Rusija i da ima 4 vremenska doba. To garantujem da ne znaš, prema tome ne lupaj na prazno.

Name

Re

14.04.2018 10:38

Svi koi koriste hemisko oruzje trebaju odmah biti unisteni. To normalan um nesme podrzati

Name

Црни петак

14.04.2018 06:14

Неваља ништа радити када је 13 у петак, јер народ каже да је то црни дан. Изгледа да је истина.

ODGOVORITE
Name

RE

14.04.2018 07:01

Napad se dogodio 14. 04. ove godine oko 03:00 i koliko vidim nije bio "crni" petak.

Name

9 Vremenskih Zona

14.04.2018 08:20

9 Vremenskih zona

Name

Mile

14.04.2018 06:46

E hajde da vidimo i najnovije Ruske sisteme ! Sa price da se pređe na djela !!

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2018 07:19

Nije Jos vreme a ovo isto scenario kao u sarajevu na markalama

Name

Tomo

14.04.2018 06:55

Toliko o Rusima

ODGOVORITE
Name

TRN

14.04.2018 06:57

Cudo da Rusija nije stavila Veto....

ODGOVORITE
Name

Tito

14.04.2018 07:39

Onako mali covjek a jos i laze!

ODGOVORITE
Name

S-400

14.04.2018 08:10

S-400 ne može da sruši raketu niti avion, znači može da se gađa bilo koji grad u Rusiji. Da ovaj sistem i proradi, Rusi nemaju dovoljno raketa, da srušite sve avione nato-a.

ODGOVORITE
Name

?

14.04.2018 08:11

Amerika je morala spasiti obraz i lansirala je sa samo 100-tinjak krstarecih sto je vrlo malo jer da je bilo ozbiljno i danas bi trajalo lansiranje sto dovodi do zakljucka da je bilo "Putine pusti nas da spasimo obraz ipak smo mi mocni NATO svijet ce nam se smijati" Usput koliko sam procitao iz raznih medija vise od polovine je oboreno sto je opet vrlo porazno za mocni NATO. Drugo nijednog momenta Ruske snage nisu bile ugrozene iako su avioni i sva ostala tehnika bitna za vitalno funkcionisanje a vlasnistvo Sirijaca je sklonjena kod Rusa i nije gadjana pa se spravo postavlja pitanje svrhe ovog djela osim spasavnja obraza Amerike i Nato-a. Ovo je bilo samo da pokazemo svijetu da smo mocni i HVALA RUSIJI sta nas je pustila da neigubimo obraz. Pravi rezultat ovoga vidjet cemo u narednim danima jer poslije ovoga vjerujem da ce Sirijaska armija brze i silovitije zauzimati teritorije od terorista promjenit ce taktiku.

ODGOVORITE
Name

Па

14.04.2018 08:11

Све је ово режија ових моћних фашиста, ту мислим на све и САД, Русију Британију и ЕУ. Ту не мислим на народ већ на фашисте властодржце

ODGOVORITE
Name

@ Kosta

14.04.2018 08:22

EVO Srbima dokaza ko su Rusi,vojno i politicki se nalaze u Siriji i opet Amerikanci polupaju njihovog saveznika pred ruskim ocima.Kako bi tek branili Srbiju koja je 2000-3000 km daleko od Rusije.

ODGOVORITE
Name

Seljak

14.04.2018 10:51

Dali je mozda i jugoslavija imala hemijsko oružje pa ste morali bombardovat SRAM VAS BILO BOGA I POSTENOG NARODA !!!!!!

ODGOVORITE