30 000 radnika na minimalcu

Satnica zaposlenih u Srpskoj koji rade za minimalac iznosi tek nešto više od dvije marke, što znači da jedan radnik cijeli dan radi samo za 18 maraka dnevnice. Toliku dnevnicu u Republici Srpskoj ima oko 30 000 radnika. Ekonomisti kažu da ako Vlada ne počne da brine za sve građane, egzodus sa ovih prostora će biti sve veći.

Republika Srpska 12.04.2018 | 19:57
30 000 radnika na minimalcu
Svi oni koji zarađuju najnižu platu od 410 maraka, za sat svog rada mogu da kupe tek litar mlijeka, hljeb ili par jaja. Stoga nije  teško izračunati da svaki osmi zaposleni u Srpskoj radi za dnevnicu za koju mu se ne isplati ni dolaziti na posao, ali nema drugog izbora. Ne računajući sve životne troškove, samo za hranu četvoročlanoj porodici treba 23 marke dnevno, što se sa minimalcem ne može podmiriti. Građani poručuju, situacija je sve lošija. 

“ Kupiš brašno ali šta ćeš dalje moraš i mlijeko nećeš samo jesti hljeb i mlijeko stvarno je teško i u državi i uopšte male plate penzije ljudi ne rade “.  “Opšte je poznato da je kupovna moć jako slaba a i ja živim više ispod prosjeka nego iznad prosjeka”, kažu građani.

Računica Saveza sindikata Srpske pokazala je da bez dvije plate od 1000 maraka četvoročlana porodica teško može da podmiri sve osnovne životne potrebe.

 “Činjenica je da u nekih 8 ili 9 djelatnosti tom prosječnom platom radnici nisu mogli obezbijediti ni troškove prehrane koji su neophodni na mjesečnom nivou u jednoj četvoročlanoj porodici  i da zadovolji osnovne potrebe životni standard a samim tim i kvalitet života radnika i njihovih porodica su na izuzetno niskom nivou”, kaže Božana Radošević, Savez Sindikata RS.

Zvanična statistika pokazuje da u Srpskoj tek svaki četvrti radnik zarađuje više od 1000 maraka. Među njima ima i srećnika koji mjesečno u džep stave i po 75 000 maraka.  Toliko na primjer zarađuje jedan bankar čija satnica praktično iznosi 440 maraka. To znači da on za samo tri sata zaradi više od prosječne plate i dvije i po penzije u Srpskoj. Ekonomisti upozoravaju da je sve veći jaz u primanjima što je dodatni motiv većini građana Srpske da spakuju kofere i napuste Bosnu i Hercegovinu bez želje za povratkom.

 “Onda je ovo ekonomija bijede a ne ekonomija budućnost i mogućnosti nekog boljitka za sve građane i rezultat svega je niska kupovna moć kupovina duvana na ulici motanje cigareta preživljavanje i nada da će se nešto promijeniti nažalost naši građani nisu svjesni da promjenu oni moraju donijeti”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Privreda u Srpskoj je odavno ugušena. Sve veći državni nameti privatnim preduzećima iziskuju nemogućnost povećanja plate radnicima. Jedino rješenje bi bilo smanjenje poreza, poručuje opozicija.

 “Što bi svakako dalo privatnicima mogućnost da ulažu u privatni sektor i razvijaju svoju proizvodnju i da na taj način daju veće plate radnicima dok s druge strane se moraju smanjivati plate u državnom sektoru posebno plate funkcionera jer je ogromna plata između njih i običnih radnika”, tvrdi poslanik SDS Davor Šešić.

Prema posljednjim istraživanjima, BiH  se nalazi na trećem mjestu najpesimističnijih naroda u svijetu jer 80 odsto njenih građana ne vjeruje u bolje sutra. 40 odsto je mišljenja da će besparica biti još veća, dok 47 odsto smatra da se ni u ovoj godini, iako je izborna, nećemo pomjeriti sa mrtve tačke.



BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Trr

12.04.2018 18:02

DNO DNA BJEZITE ODAVDEEE KO MOŽE.

ODGOVORITE
Name

Mm

12.04.2018 18:51

Ne znam šta čekaju ? Pa tamo je sve propalo ostali samo kriminalci.Narode bježite iz ove vukojebine.Dođite u EU u bilo koju državu bolje će Vam biti.Dovoljno je samo karta u jednom pravcu.Kukate na gazde a vidite da su to obični tezgaroši i čobani.Prolazi Vam život tamo dzaba.Kakav minimalac to je jad.Sve je propalo u RS ne znam čemu se nadate ? Ili ste stvarno budale ?Ovamo radnika treba koliko hoćeš a lako je doći jedino AKO NEĆETE pa onda ne kukajte i radite dzaba.Bar sada je lako doći a posla koliko hoćeš a bogami i love.

Name

kunta kinte

12.04.2018 19:32

NASTAVITE I DALJ DA GLASATE ZA snsd+dns+sprs=GROBARI REPUBLIKE SPSKE--------------

Name

Propalitet

13.04.2018 09:24

Nema ovdje u RS zivota. Toliko je sve unisteno da ne postoji niko ko bi to mogao popraviti. Mladji masovno sve vise i vise napustaju brod koji tone i nemoguce ih je zadrzati u ovakvoj privatnoj Republici.

Name

Trn

12.04.2018 18:11

Posledice ogromnih kredita. Tako stvari stoje kada sav novac koi prikupljas dajes za kredite i nemas ni za soli.

ODGOVORITE
Name

Za MM

12.04.2018 19:55

Pa što u zemlju evropske unije zar narod RS ne pljuje na tu istu EU.zašto nedemo kod majke Rusije koju obožavamo.Kakvi smo licemjeri i nkakav narod.Ova EU bi nam trebala zabraniti ulaz i sve nas poslati u Sibir kod Majčice Rusije za kojom umiremo ali eto ipak ču srati protiv zapada i eu ali odo bježati u E u.Fuj smo kao narod nema takvo čudo.

Name

Derventa

12.04.2018 18:46

Baja iz Bakinaca porucuje svako malo da se kod nas zivi bolje nego u Njemackoj! Ali nije problem u Baji, problem je u zaludenim sljedbenicima crvene sekte koji imaju poderane gace i koji su vise gladni nego siti ali ce podrzati na izborima Baju dok u njihovim crijevima tuzna violina svira!

ODGOVORITE
Name

Turboskara

12.04.2018 20:05

Šta je ovo jeli neka grešks bankar zaradi i po 75.000km ili oko 400 i nešto km na sat u ovoj RS Neznam jesam li dobro pročito ako jesam uzmaj toljage u ruke i na ulicu.

ODGOVORITE
Name

re

13.04.2018 09:18

Kakva tvoja ulica,...nema od toga nista