Vučić sutra kod Angele Merkel

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Berlinu sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.  Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je danas pozvao SAD da pomogne Kosovu da, kako kaže, u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine dođe i do međusobnog priznavanja, s tim što je ovog puta spisak prošio i na Njemačku i Francusku.

Srbija 12.04.2018 | 18:55
Vučić sutra kod Angele Merkel
Kako piše portal GazetaExpres, Haradinaj je na okruglom stolu u organizaciji “FOL” Pokreta ponovio da je za završnu fazu dijaloga već tražio pomoć SAD.

– Ulazimo u završnu fazu dijaloga koja podrazumijeva međusobno priznavanje. Tražio sam pomoć SAD – rekao je Haradinaj.

Portal piše da je Haradinaj, međutim, primjetio da će to biti teško ostvarivo u koliko se u dijalog ne uključe “donosioci odluka”, kao što su Tramp, Merkelova i Makron.

– Nikada nisam bio u potpunosti uvjeren da ćemo, kada sprovedemo sporazume – da pređemo u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih. Predsjednik Tramp bi trebalo da ima vremena da se pozabavi Kosovom u završnoj fazi, kao i kancelarka Merkel i predsjednik Makron -rekao je Haradinaj.

Ukoliko se velike svjetske sile ne uključe direktno u medijaciju, Haradinaj kaže ne očekuje da će u “završnoj fazi dijaloga doći do međusobnog priznavanja”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Berlinu sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

– Posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama – saopšteno je danas iz kabineta njemačkog kancelara, prenose beogradski mediji.

Vučić je prije dva dana u Mostaru rekao da želi da od Merkelove čuje kako vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Tim povodom je rekao i da sam poziv kancelarke Njemačke dosta toga znači i ponavlja da je Njemačka za Srbiju najvažniji partner.

– Angela Merkel je za nas najvažniji partner i to vidite i u Kragujevcu, po Kromberg Šubertu u Kruševcu koji će zaposliti 2.000 ljudi… Ako to ljudi u Srbiji ne razumiju – onda ne znam šta bih rekao. Ti razgovori neće biti laki – rekao je predsjednik Srbije i dodao da stalno razmišlja o tome šta i na koji način da kaže Merkel, a u cilju da se pozicija Srbije unekoliko popravi, poboljša. . .

– Ali, oni su velika sila, mi smo mali, da li ću uspjeti…ne znam – rekao je predsjednik.

On je dodao je da ne treba podsjećati da je 2008. godine proglašena takozvana nezavisnost Kosova, a da se 2010. i 2011. godine pričalo o diplomatiji na steroidima koja je i donijela presudu MSP.

– Takvi su nam bili i steroidi i diplomatija, a sada neko mora da vadi kamenje iz vatre i pokuša nešto da napravi – dodao je Vučić, ali i naveo da se i po samom pitanju da li može nešto da se uradi vidi da smo makar nešto uspjeli.

I poziv Angele Merkel pokazuje da smo makar uspjeli da se o tome bar govori, na civilizovan način, jezikom sukoba, puškama, velikim Albanijama kako to želi Tači i njegovo rukovodstvo, dodao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Interesantno

12.04.2018 17:24

A i Dodik sutra ide na razgovore u Deutsche telekom. Sedište telekoma je u gradu Bonu.Prema navodima RTRS Dodik će sa predstavnicima ove njemačke kompanije razgovarati i o borbi protiv sajber kriminala.Otkad se Dodik razumije u sajber kriminal. Zar to nije posao ministra unutrašnjih poslova.

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2018 18:16

Dodik ide da pokusa investirati svoj (nas) kapital. Nakupilo mu se viska.

Name

LD

12.04.2018 18:51

Dodik i Vucic idu kod Markele da im ocita bukvicu dosta je vise Dodika a i Vucka Vucku zavrnuti siju a Milokradu sankcije od EU.I vreme je vise popeo se svakome na onu stvar.

Name

djiljkos

12.04.2018 18:55

Sutra ovaj moli merkel za baju i za covica i moli da se sankcije ne uvod baji a isto tako za covica da ostane na vlasti i s apetitom ce covjek moci cuti ono sto ce ovoj picajzli i zena od biznisa i reci ili ili pa biraj , to mora biti jer ovaj lazov i spletkaros je sve ciniciniji i ljigaviji.

ODGOVORITE
Name

@ Kosta

12.04.2018 19:50

Ne lupetajte bez veze Baja nece Njemacku zadugo vidjeti,a Vucic ide da nu se kaze da je vrijeme isteklo.Kakav Covic on vise nije ni u kakvoj kombinaciji zna to Vucic.

Name

Piksi

13.04.2018 09:52

Vidjećete da će dobiti pohvale i podršku...ipak više radi za njih, nego za svoj narod.

ODGOVORITE