Konflikt nikome ne odgovara

Politički vrh Srbije treba da utvrdi jasnu agendu u rješavanju statusa Kosova i Metohije. Samo formiranje Zajednice srpskih opština, na kojoj insistira zvanični Beograd, neće riješiti suštinske probleme Srba na Kosmetu, slažu se sagovornici u emisiji "Globalno".

Srbija 11.04.2018 | 23:57
Konflikt nikome ne odgovara
Sa Kosmeta sve više odlazi i ono malo Srba što je ostalo. Stanovništvo živi od socijalne pomoći Beograda, nema privrede, nema života, jasan je bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Onog trenutka kada je potpisan Kumanovski sporazum mi smo izgubili potpuni suverenitet na Kosovu i Metohiji. Sve poslije toga je bila borba da se nešto sačuva, da se nešto izdejstvuje, tu činjenicu ne želi niko javno da prizna", kaže Bogdanović.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ukazuje da se napadom na srpske zvaničnike na Kosmetu ušlo u novu fazu destabilizacije , koju vlasti i jedne i druge strane ne mogu da kontrolišu.

"Onog časa kada se proglasi Zajednica srpskih opština, vi imate potpuno novu dinamiku. To više nije Briselski dijalog, to je nešto novo.
Imate jednostrano proglašenu državu Kosovo, a unutar nje jednostrano proglašenu Zajednicu srpskih opština i onda imate odgovor na pitanje kome to odgovara - pa onima koji prave ekstra profite koji vladaju i Srbima i Albanicima", objašnjava Janić.

Bogdanović tvrdi da realno sagledavajući Zajednica srpskih opština nema nikakve nadležnosti.

Međutim, politikolog Stefan Surlić ukazuje da je dijalog neophodan, jer nijednoj strani ne odgovara zamrznuti konflikt.

Nastavak dijaloga između Beograd i Prištine najavljen je za drugu polovinu maja mjeseca.



BN televizja

Komentari / 0

Ostavite komentar