"Ne želim da sa mnom mešetare"

Glasovima predstavnika Investiciono – razvojne banke RS, Ministarstva finansija RS i drugih povezanih lica, Skupština povjerilaca Banke Srpske u stečaju danas je odbacila izvještaj stečajne upravnice Mirjane Golić i većinu odluka koje je predložila. Zbog ovakvog razvoja situacije Golićeva je od sudije zatražila razrješenje sa ove funkcije.

Republika Srpska 11.04.2018 | 21:48
"Ne želim da sa mnom mešetare"
Na današnjoj Skupštini povjerilaca, koja je trajala više od pet sati, pored izvještaja stečajne upravnice, povjerioci nisu usvojili ni odluke koje su se odnosile na pravu i drugu diobu te prijedlog da se imovina banke preda povezanim licima, nakon što budu namireni ostali povjerioci.

Prihvaćene su samo dvije odluke i to odluka o prodaji imovine banke i produženje roka dužnicima za vraćanje kredita do 30. septembra uz otpis zakonske zatezne kamate.

Već na samom početku sjednice bilo je jasno da će izvještaj i prijedlozi stečajne upravnice izazvati burne reakcije, a najglasniji u tome bili su predstavnici fondova kojima upravlja IRB. Oni su već ranije uložili prigovor na odluku Odbora povjerilaca da se izvrši prva djelimična dioba u iznosu od 17,6 miliona KM, a ovo pitanje i danas je izazvalo oštru polemiku.

Nakon što je stečajna upravnica predložila Skupštini da odbaci prigovor IRB-a i podijeli povjeriocima 17,6 miliona KM, predstavnik Fonda stanovanja Antonija Dulić rekla je da o tom prigovoru ne mogu da odlučuju povjerioci, već isključivo sud, što je potvrdio i sam sudija.

Ona je navela da se novac koji banka ima na računu ne može dijeliti povjeriocima, sve dok sud ne donese presudu po tužbi koju je IRB podnijela protiv Banke Srpske, a kojom želi da izuzme svoj kreditni portfolio od 46 miliona KM.

Stečajna upravnica još jednom je napomenula da je upravo IRB bila ta koja je imala predstavnika u Nadzornom odboru banke Srpske i bila upoznata sa onim što se u banci dešava.



Golić: Sada su svi povjerioci dovedeni u „tajm aut“

I dok su fizička lica dala punu podršku stečajnoj upravnici te iznoseći brojne probleme sa kojima se suočavaju, jer ne mogu doći do svog novca, zatražili od suda da prihvati prijedloge Golićeve, povezana lica, među kojima su institucije i javna preduzeća u RS, redom su podržali navode predstavnika IRB-a.

Nakon što je predstavnica IRB-a ocijenila izvještaj stečajne upravnice tendencioznim, Golićeva od sudije zatražila razrješenje navodeći da „neće dopustiti da njome mešetare kao što su mešetarili Bankom Srpske“.

Golićeva je po završetku sjednice rekla da  je ovo banka sa većinskim državnim kapitalom i da u stečajnom postupku presuđuju glasovi državnih firmi, odnosno povezanih lica koja su svrstana u peti suspendovani isplatni red, a što znači da su posljednji u redu za namirenje.

„Na računu ima dovoljno novca za isplatu svih povjerilaca koji nisu imali uticaj na poslovanje banke, a povezana lica na to nisu spremna i ne prihvataju djelimične diobe. U Odboru povjerilaca sjede predstavnici povezanih lica i oni su ovaj izvještaj prihvatili na sjednici Odbora, dok danas na Skupštini ti isti ljudi nisu prihvatili izvještaj. Sada su svi povjerioci dovedeni u „tajm aut“ i novac se ne može dijeliti dok se ne donesu presude po tužbama za izlučna prava koja IRB traži, iako je jasno da izlučnih prava na novcu nema“, , rekla je ona.

Golićeva je rekla da je zatražila od sudije da je razriješi sa funkcije stečajnog upravnika navodeći da je očigledno da povezana lica nisu zainteresovana da dođu u posjed imovine.

„Ja sam tražila razrješenje, ali se sudija nije izjasnio o tome. Ovo je državna banka, a državi nije stalo do te imovine. Mali depozitari čine svega osam odsto potraživanja i oni će uvijek biti nadglasani u Skupštini povjerilaca“, zaključila je Golićeva.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kobi

11.04.2018 19:55

Sta kaze Zeljka na sve ovo?

ODGOVORITE
Name

Re,

11.04.2018 20:26

Stvarno ljepo ime ; Antonija.

Name

Re

11.04.2018 20:28

Kakva Željka, Baja se pita za sve jer on je Boss i on je vlasnik RS.

Name

Repriza

11.04.2018 20:57

Skinuti "neznalicu" bad kao i glavnog revizora Snjegotu i stvar rijesena,banka momentalno postaje likvidna sa stotinama miliona na racunu.Ako mi ne vjerujete pitajte "zenu" premijerku, "gdju." Zeljku Cvijanovic,pa ona je uspijela da nam produzi zivot pet godina i da nam proda struju jeftiniju za 113% nego bilo gdje u regionu.

Name

Milko

11.04.2018 21:11

ne poredi Snjegotu sa ovom zenom. Snjegota je miš mekinjar.

Name

Vinko

12.04.2018 04:17

Željka je dobra s Cenićkom malom biće to sve ok

Name

protektorat

12.04.2018 06:04

Papak se pita za sve - pa vidi se o kakvoj "drzavi" se radi. Sjediste vlade BiH je u Bondstilu.

Name

TELE TEGEL

11.04.2018 20:18

A GDE SAM JA I MOJI SARADNICI.

ODGOVORITE
Name

Nova nada

11.04.2018 20:19

Hrabra i postena zena,treba je zapamtiti za neko buduce vrijeme,treba ce nam.

ODGOVORITE
Name

In

14.04.2018 11:18

Ko je ta zena. zna li neko.

Name

Dajte Lazara

11.04.2018 20:22

Dajte Lazu Tomića pod nadimkom Kalja. To je čovjek svih vlasti i svih vlada od 1992godine.Njega će prihvatiti Tegeltijino ministarstvo finansija

ODGOVORITE
Name

kivi

11.04.2018 21:44

Neka postage Laza Djurdjevica rezimskog stecajnog upravnika.On ce sve zavrstiti po necijoj volji.

ODGOVORITE
Name

Galeb

11.04.2018 22:34

Ta banka je ronhilova kancelarija za placku naroda i tu koje normalan i ako nije kriminalac neradi

ODGOVORITE
Name

MARIJA

12.04.2018 05:07

I OVA SE GOLIĆKA NALAPALA I SAD BI DA BUDE POŠTENA

ODGOVORITE
Name

kkk

12.04.2018 05:47

Marija ti sve to dobro znas a nista nam ne govoris. Pausalne optuzbe su krivicno djelo!

Name

Čudim ti se

12.04.2018 08:11

Marija čuvaj se. Ovdje zakon čuva i štiti one što su se nalapali. Vodi računa.