Kopriva u službi zdravlja

Da ne "žari", ova biljka bi već odavno nestala sa lica Zemlje, rekao je jednom jedan lekar, koji je ostao nepoznat, ali njegova misao ostala je do današnjeg dana. Pogađate, reč je o koprivi.

Zdravlje 11.04.2018 | 11:37
Kopriva u službi zdravlja
Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema. Verovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi, pa je odličan saveznik i u borbi sa leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i visokim nivoom šećera u krvi.

Dug je spisak njenih lekovitih svojstava. Setićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i probleme sa probavom. Ova "peckava" biljka biće i najčešći izbor kod prolećne detoksikacije.

Pomoći će vam i kada imate probleme sa spavanjem, kod problema sa jetrom, grčevima u stomaku, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, sprečiće nastanak bubrežnih kamenaca, a pomoći će i kod upale desni, koja ako se ne leči na vreme i može da dovede do paradentoze.

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj. Nemojte dugo da je kuvate, već je samo poparite ako želite da sačuvate dragocene, lekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte da stavljate koprivu u ključalu vodu.

Ako patite od alergija, posebno polenskih, čaj od koprive može da bude odlično prirodno rešenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, ali svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri nedelje.

Tinktura od rakije i koprive

Tinktura od koprive je odlična za probleme sa temenom i kosom. Poznato je da kopriva odlično deluje na kosu, a tinkturu možete da napravite i sami. U litar rakije stavite najmanje dve pune kašike naseckane sveže koprive, to mogu biti i listovi i koren. Zatvorite flašu i ostavite dve nedelje. Povremeno promućkajte. Posle toga procedite kroz gazu, prespite u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mestu.

Oko 10 do 15 kapi tinkture rastvorite u vodi i pijte tri puta dnevno, najčešće pre obroka. Ako imate problema sa ispadanjem kose, nekoliko puta nedeljno par kapi tinkture umasirajte u teme, ostavite nekoliko minuta i potom isperite.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Obicna Zara

11.04.2018 14:17

Ne vjerujem da je ovo istina,farmaceutska mafija bi je davno stavila na listu zabranjenih supstanci.

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2018 06:15

Polako se svijek vraca narodnim i prirodnim lekovima s tog ne cudi sto sve vise i vise narod poseze za mnogim travama,semenjima i korenjima biljki. Sto se koprive tice veruj da je jako zdrava .

Name

Kopriva za djecu ,!!

15.04.2018 21:12

Jedan dobar savjet,, od Koprive , Za osobe sa nedostatkom željeza u krvi, kopriva je izuzetno dobra .a pogotovo za djecu . Moja Šćerka nije ljubitelj čajeva ali koprivu sam koristio Na drugi način ,,što je za djecu izvanredno korisno. Ako ne vole čaj od koprive pokušajte napraviti ;; Pitu od koprive ;” sa malim dodatkom domaćeg mladog sira . Napravite pitu dva puta u sedmici i za mjesec dana rezultati su itekako vidljivi. Nakon mjesec dana odemo ponovo doktoru , ulazi doktor i kaže waoooo , šta ste koristili kad su rezultati ovako dobro , sve smo ispričali a doktor je ostao bez riječi. Sad je dovoljno i jednom mjesečno pojest pitu od Koprive, nego gutati neke multi-vitamine. Kopriva je pomogla nama a sigurno će i vama ,!!

ODGOVORITE