Kraljevsko vjenčanje bez Trampa, Obame, Tereze Mej...

Britanska kraljevska venčanja predstavljaju velike događaje na kojima, obično, rame uz rame sa evropskim monarsima stoje predsednici i premijeri, međutim, na venčanju princa Harija i Megan Markl to neće biti slučaj.

Zabava 11.04.2018 | 11:22
Kraljevsko vjenčanje bez Trampa, Obame, Tereze Mej...
Objašnjenje za to je činjenica da princ Hari nije direktni naslednik prestola i da zato nema potrebe za takvom zvaničnom listom političkih gostiju.

Za razliku od venčanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža 2011. godine, Harijevog starijeg brata princa Vilijama i Kejt Midlton, ovo venčanje ne predstavlja državni događaj i zbog toga se vodi kao privatna ceremonija, te tako poziv političkim liderima da prisustvuju venčanju nije njihova odgovornost.

Kesingtonska palata je saopštila da par neće na venčanje pozvati političke lidere, makar ne na osnovu njihovih zvaničnih pozicija, što, objašnjava Si-En-En, znači da njemu neće prisustvovati ni američki predsednik Donald Tramp, ni njegov prethodnik Barak Obama, pa ni britanska premijerka Tereza Mej.

Umesto toga, kako se navodi, na venčanju u dvorcu Vindzor 19. maja, gosti će biti samo lični prijatelji ovog para, zajedno sa određenim brojem običnih građana Britanije.

„Odlučeno je da zvanična lista političkih lidera, i iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz sveta, nije obavezna za venčanje princa Harija i gospođice Markl. Vlada njenog veličanstva je konsultovana u vezi sa ovom odlukom, koju je donelo kraljevsko domaćinstvo“, rekao je portparol Kesingtonske palate.

Zvaničnik Bele kuće potvrdio je da ni Tramp ni prva dama SAD Melanija nisu pozvani na ovaj događaj, a Dauning strit je saopštio da nije pozvana ni Tereza Mej.

Neimenovani izvor iz kraljevske porodice rekao je da, iako se Hari i Megan nadaju da će uskoro videti Baraka i Mišel Obamu, oni neće prisustvovati venčanju.

Ipak, kako Si-En-En navodi, neki politički lideri će verovatno prisustvovati venčanju, ali na osnovu bliskih privatnih veza sa parom.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar