Mještani protiv nasipa kroz njive

Oko tri hiljade mještana šest semberskih sela potpisalo je peticiju sa jasnim ciljem - da se promijeni trasa drinskog nasipa, čija gradnja bi trebalo da počne početkom juna. Smatraju da će se tim nasipom unuštiti poljoprivreda ovog područja zarad tuđih interesa.

Republika Srpska 09.04.2018 | 22:22
Mještani protiv nasipa kroz njive
Ne damo njive, ne damo zemlju, poručili su mještani Janje, Popova, Amajlija, Kojčinovca, Ljeskovca I Glogovca. Peticijom, adresiranom na Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, zahtjevaju:

“Da se Orlovo polje zatvori, da se pročiste stari drinski kanali i da se Pavlovića put spusti do nivoa zemljišta ili da se naprave vijadukti. To bi nam riješilo sve probleme”, poručio je Blagomir Burić iz Popova.

Mještani nisu protiv nasipa, ali jesu protiv toga da nasip ide kroz njihove njive.

“Najlakše je uzeti poljoprivredno zemljište ljudima, oteti, a znamo da je nestašica za hranu. Imamo šume i stara korika i neka ide tuda”, ističe Milorad Jevtić iz Amajlija.

I pojedine kuće će da ostanu u plavnim području između nasipa i rijeke, tvrde mještani čiji glas niko ne čuje. Smatraju da je najbolje rješenje da nasip ide uz prirodni tok rijeke.

“Trasa nije urađena u saglasnosti sa mještanima koji su prozivjeli više poplava. Smatramo da je tu trasu uradio neko vođen drugim motivima, a ne da zaštiti sela i zemljišta”, ističe Ninoslav Vulović iz Popova.

“Više će nas uništiti tim nasipom, nego da nasipa ne bude. A vlast ne interesuje poljoprivreda”, kaže Todor Todorović iz Popova dodajući

“Nas kući ima sedam, samo jedno radi, borimo se i radimo u njivi, živimo od poljoprivrede.”

Semberska oaza najljepših plodnih njiva, pretvoriće se u brzu cestu, tvrde gorčeni poljoprivrednici.

Ove njive su dio sela Popovi kuda bi trebala da prođe trasa nasipa. Odavde do Drine, kažu mještani ima više od tri kilometra. Prema riječima mještana ovo je najpolodnije tlo u BiH koje se koristi za poljoprivredu.

“Ovdje sve rađa, ne treba kiša, samo sunce”, kažu mještani.

Planirani nasip biće dug 34 kilometra. Izgradnja će da košta oko 24 miliona maraka. Kredit daje Svjetska banka, a garant je Vlada RS.

“Nebranjena zona će biti do Popova i do Amajlija, to niko neće braniti, niti će imati neku vrijednost. Mislim da je to van svake pameti”, ističe Jevtić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je cilj projekta zaštita područja Semberije i grada Bijeljina od Drine te da navodi u peticiji nisu argumentovani. Međutim, ako peticija ne urodi plodom mještani ovih naselja spremni su i na, poručuju, radikalnije mjere, jer od ovog projekta zavisi njihov život i opstanak u Semberiji.



BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

izraelac

09.04.2018 21:16

Cesto se mora pomjeriti taj nasip u dubini da bi se mogla voda akumulirati a ne sabiti ako je blizu rijeke. sabijanjem uz korito dobije se snaga i ubrzanja a ako se rasiri korito u slucaju poplava onda em zemlja bude plodnija em voda bude pod boljom kontrolom i nasipi budu jaci al... dzaba ja ovo sve pisem jer nebi seljaci bili seljaci da nisu seljaci

ODGOVORITE
Name

Re

10.04.2018 06:42

Ima logike u tehničkom opisu, ali način ophodjenja...

Name

Trebava

10.04.2018 09:00

Podrška poljoprivrednicima!

Name

Vasko

10.04.2018 04:55

Pa ne valja vam kada plavi ne alka vam nasip pa šta hoćete ili voda ili zemlja

ODGOVORITE
Name

kkk

12.04.2018 09:44

Zeljko ti li si...

Name

Mićo

10.04.2018 05:59

Ma šta zna inženjer pitaj seljaka gdje treba praviti nasip, nemoj kroz moju njivu aj kroz komšijinu.

ODGOVORITE
Name

CIK

10.04.2018 06:46

Školovani inžinjer u Dodikovoj vladi???????!!! Na kakvim si ti drogama???

Name

Poslednji kineski car

10.04.2018 06:30

Nemoj da vrijeđaš seljake. Hajde da ja tebi poplavim svo imanje, da ti bude kasnije zemlja plodnija. Hoćeš li pristati? Hoćeš naravno, jer ti nisi seljak, ti razmišljaš drugačije, naprednije.

ODGOVORITE
Name

Komšo

10.04.2018 07:19

Podrška poštenim ljudima koji nas hrane.

Name

Semberko

10.04.2018 08:12

A kad im oduzmeš zemlju, šta će im onda nasip. Nego da vidmo ko se je ovde ugradio.

ODGOVORITE
Name

kkk

12.04.2018 09:45

Bolja opcija je da se ide sistemom kanala koji bi mogli da prihvate visak vode kao i da sluze za navodnjavanje u uslovima dugotrajnih susa

ODGOVORITE