Ova zemlja je "nova Njemačka"

Pre otprilike četvrt veka Poljska, kao i ostale istočnoevropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promene.

Svijet 08.04.2018 | 11:13
Ova zemlja je "nova Njemačka"
Državno kontrolisanu ekonomiju zamenila je tržišna i Poljska je otada udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u poslednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svetske ekonomije potonule u recesiju pa je mnogi danas gledaju kao "novu Nemačku", budućeg pokretača evropske ekonomije.

Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su deo kompanija i neki celi sektori neodrživi. No vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promene načina funkcionisanja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.

Poljska ekonomija i pre krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosečnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. 4,6 odsto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU koja je izbegla recesiju a da su i dalje imali prosečne stope rasta oko tri odsto. Zemlja koja je decenijama bila u zapećku, sada je na putu da postane novi "motor" Evrope, piše Index.

Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU pala je 4,5%, dok je u Poljskoj rasla 1,6%. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne nivoe, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16 %.

Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Evrope, pre svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udeo u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrednosti. Zbog toga, privatni sektor mogao je da apsorbuje višak radnika u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod sprovođenja reformi.

Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutrašnjoj potražnji s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 miliona ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imale su i strane investicije i odlično iskorišćavanje EU fondova.

(B92)

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Isto kod nas'ke

08.04.2018 09:44

Isto ovde kod nas'ke,kunem vam se 113%,osim toga i zivimo pet godina duze,skoro pa da poneko i sezdesetu doceka,sit.Ako mi ne vjerujete zovite u vladu i trazite nastavnicu engleskog pa se sami uvjerite.

ODGOVORITE
Name

Jeste Njemačka

08.04.2018 09:58

Jeste nova Nemačka ali u limburgu mjesecu. Mladić iz Banja Luke koji je napustio posao pekara otišao da radi u Varšavi. Neki naši prevaranti su držali kao neku pekaru. Kaže da je doživio najgore iskustvo u životu da je radio u užasnim uslovima, šikaniran i na kraju nije potpuno ni isplaćen. Kaže da je pobjegao glavom bez obzira

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.04.2018 13:05

kazes i sam "neki nasi". Sto ne znaci da bi takvo iskustvo dozivio i kod Poljaka. Svi vani trcimo za "nasim" mentalitetom i onda se kao bunimo kako nije dobro

Name

Replika Za Pekara

09.04.2018 04:35

Pa otišao kod naši ljudi poznato je da smo največa go ...na.Poljska je unikalna zemlja kao i Bugarska i Ruminija.U kojim više od polovine južne srbije radi i zaradjuje za hljeb kao i ja.Radim imam sve normalne uslove prijava staž socijalno obrok kafa plača se svaki 7/15 dana.Poslje 6 meseci imaš pravo na kredit 15 dana godišnji plus praznici.Imaš pravo i na neplačeni sve uredjeno po zapadnom sistemu .A dečko ako je još bio na crno i kod naši jajara pa normalno da je najebo.Ovde radišli na crno gazdi je kazna od 10/15hiljada km a tebi 5. pa izvoli.

Name

muu

08.04.2018 11:10

Ovaj tekst je poprilicno osliko kako stvari stoje u poljskoj.Sve je manje poljaka po europi.Vracaju se u svojuzemlju sto znaci da je tamo sve bolje.Demokratija ipak daje rezultate dok su prije diktatori pili krv sopstvenom narodu.Ipak je taj boljsevicki rezim bio jedna zabluda i utopija.Opasno je boraviti u poljskoj u danasnjem vremenu i reci nesto dobro o staljinu ili rusiji.Oni su puni mrznje prema ruskoj okupaciji poljske i stavljaju znak jednakosti sa hitlerovom okupacijom.I to mores svakodnevno cuti od poljski gradjana.

ODGOVORITE
Name

Svedska

08.04.2018 11:16

Mozda je sve ovo tacno sto pise. Ali u Svedskoj massa Poljaka voze kamione i rade na gradjevinama za novac koji je daleko ispod onoga koji je normalan za ovdje. Osim toga to sto rade je dobrim dijelom na crno pa penziju nece imati a gdje zive je posebna prica.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

08.04.2018 12:59

Isto tako i u Belgiji

Name

Igor

08.04.2018 14:07

Rade poljaci sve zivo . Znaju oni sta i zasto voze. A nasem covjeku nista ne valja.

Name

Replika Švedska

09.04.2018 04:38

Naši bježe u Sloveniju Slovenci u Austriju.Austrijanci u Njemačku.Njemci u švicarsku sve zbog veči plata.Ali daleko od toga da je loš život u tim zemljama.

Name

USA

08.04.2018 12:53

Najveći razlog za to je što je USA izabrao Poljsku kao novu investicionu destinaciju u Evropi, i Filipine u Aziji. Radio sam u dvije velike USA kompanije koje imaju predstavništva u Wašavi, sa IT departmentom, stotine i hiljade na platnom spisku Fluor Corporation na primjer.

ODGOVORITE
Name

hare

09.04.2018 10:07

U Holandiji posle 2 svjeskog rata su Holandjani se masovno rasuli po svjetu za potragom za posao, dok su oni skupljali kapital da bi se mogli vratiti u svoju zemlju i zapoceti neki svoj posao.U to vreme su dolazili Turci i Marokanci i gradili po Holandiji za dosta mane pare jevtina radna snaga.Kad su skupili dovoljno kapitala vratili su se u svoju zemlju i digli je na noge. Mi ne znamo iskoristiti taj potecijal koji imamo u dijaspori jer mislimo samo na sebe.Nije strasno to sto mladi idu van zemlje za hljebom, nego je strasno sto se ne prave uslovi da se ti isti vrate u svoju zemlju i na posten nacin se ne iskoristi njihovo iskustvo za dobro bit cjele Bosne.Skoro sam slusao presednika Ivanica kad kaze nema nista od ocjepljenja RS i promjene bilo kakvog uredjenja Bosne jos 20 god. Pametnom je i to dovoljno da vidi da se kuca mora dizati zajednickim snagama ako zelimo pristojan zivot.

ODGOVORITE