Samo jedan milkšejk može da dovede do promjena u krvi

Još odranije je poznato da ishrana bogata zasićenim masnoćama doprinosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, ali je nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno da utiče na zdravlje.

Zdravlje 04.04.2018 | 12:00
Samo jedan milkšejk može da dovede do promjena u krvi
Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo odmah rezultira promenama u krvnim sudovima i kod zdravih ljudi, pišu naučnici u časopisu Laboratory Investigation.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podsećaju da hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo holesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Većina ljudi zna da takav način ishrane dugoročno vodi do nekog od srčanih oboljenja, ali su naučnici sa Medicinskog fakulteta Džordžija u Ogasti sproveli istraživanje želeći da ustanove da li je moguće da samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama odmah ostavlja posledice i da li je zaista toliko štetan.

Nakon završetka manje studije odgovor je bio potvrdan.

Studija sprovedena na 10 zdravih muškaraca pokazala je da konzumiranje samo jednog obroka sa visokim udelom masti, na primer čokoladnog milkšejka, rezultira nezdravim promenama u krvnim sudovima i crvenim krvnim zrncima.

Deset zdravih muškaraca su popili čašu milkšejka od punomasnog mleka sa šlagom i sladoledom. Napitak je sadržao 80 grama masti i 1.000 kalorija. Nakon samo četiri sata, laboratorijski testovi su pokazali da su krvni sudovi ispitanika manje elastične, a deo crvenih krvnih zrnaca, koja su inače glatka i pločasta, izmenio je oblik i postao "zašiljen".

"Ta promena može da utiče na krvotok", kaže profesorka anatomije i ćelijske biologije sa Univerziteta u Džordžiji Džulia Britan, i dodaje: "Dobra vest je da su štetne promene nestale posle osam sati".

"Ne treba dizati paniku ako ste upravo 'slistili' čizburger i veliki milkšejk, jer su posledice takvog obroka, sa visokim procentom masnoća, po zdrave ljude - privremene, ali ne smeju da vam pređu u naviku", upozorava ona.

"Vaš organizam to može da podnese, ako svi sledeći obroci ne budu isti takvi."

Naučnici ističu da je reč o studiji sprovedenoj na vrlo malom broju ispitanika. Kažu da ne znaju u kolikoj su meri "zašiljeni" eritrociti opasni po zdravlje krvnih sudova, zbog čega je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Ranija istraživanja, sprovedena na laboratorijskim miševima, pokazala su da su crvene krvne ćelije kod tih životinja, nakon kontinuirane ishrane obrocima bogatim zasićenim masnoćama, potpuno izmenile oblik, što je rezultiralo imunosnom reakcijom organizma čija posledica je razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Američka asocijacija za srce (AHA) preporučuje zdravim pojedincima da dnevni unos masnoća ograniče na 20 do 35 odsto. Prema uputstvima Klinike "Majo", za osobu koja dnevno konzumira oko 2.000 kalorija to znači između 44 i 78 grama masnoća dnevno.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar