Turska i Rusija produbljuju veze

Veze između Rusije i Turske produbljuju se više nego ikada, u trenutku kada Moskva srlja u diplomatski procep velikih razmjera zbog skandala sa otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofanzive na Kurde u Siriji, ocjenjuje AP.

Svijet 02.04.2018 | 18:04
Turska i Rusija produbljuju veze
Ova ocjena američke agencije vezana je za sutrašnju posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Ankari, gdje će se pridružiti turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu na simboličnoj ceremoniji povodom izgradnje ruske nuklearne centrale na mediteranskoj obali Turske.

U srijedu, drugog dana posjete Turskoj, Putin će sa Erdoanom i iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, kako je najavljeno, održati samit u turskoj prestonici, a tema će biti - budućnost Sirije.

"Turska i Rusija su ostavile po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz posjećanje da su dvije strane u decembru postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sistema raketne odbrane dugog dometa S-400 "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO".

Pored nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i gasovod "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati do Turske.

"Između Turske i Rusije raspoloženje je sada bolje nego što je bilo prije dvije godine. Danas bolje sarađuju", kaže Mitat Čelikpala, profesor međunarodnih odnosa na istanbulskom Univerzitetu Kadir Has.

Kako objašnjava, Ankara i Moskva uspjele su da "odvoje različita pitanja". Pri tom, Čelikpala podsjeća na tursko-ruske podjele među kojima su razmirice u vezi s podjeljenim ostrvom Kirpom i ruskim pripajanjem Krima 2014.

"Ako ostavite po strani sva ta pitanja, Turska i Rusija su dobri partneri za zadovoljavanje neposrednih interesa", zaključuje turski profesor.

Do otopljavanja odnosa između njih, napominje AP, dolazi u trenutku kada veze između zemalja EU i Turske postaju sve problematičnije, pri čemu su turski pregovori o članstvu u Uniji u zastoju, a mnoge članice evropskog bloka izražavaju zabrinutost zbog, kako smatraju, sve autoritarnijeg tona turske vlade i gaženja ljudskih prava i sloboda.

S druge strane, Turska optužuje članice EU da podržava kurdske pobunjenike i navodne vinovnike neuspjelog puča u Turskoj 2016.

AP ocjenjuje da su odnosi Turske sa SAD još gori - Ankara, kako podsjeća, optužuje Vašington da štiti muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koga Turska krivi za organizovanje puča, i da podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Prošle nedjelje je, naglašava se u analizi, Turska najavila da neće slijediti saveznike u NATO i EU kad je riječ o protjerivanju ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Erdoan je osudio napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu kćerku na britanskom tlu, ne pominjući Rusiju, i istakao da Ankara uživa "pozitivne odnose s Moskvom".

Inače, Putin i Erdogan su se tokom prošle godine više puta sastali i redovno razgovaraju telefonom, ukazuje AP.

Takođe, zajedno sa Iranom, dvije strane rade na uspostavljanju takozvanih "zona deeskalacije" kako bi se ograničile borbe u Siriji i sukobljene strane okupile radi pregovora o budućnosti Sirije.

"Ankara i Moskva sarađuju uprkos svojim stavovima o suprostavljenim stranama u sirijskom sukobu - Moskva je na strani sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava Asadove neprijatelje od početka sirijskog rata prije sedam godina", zaključuje američka agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Stranac

02.04.2018 16:12

Drzite se zajedno jer samo tako nece vam moci niko nista.Kamo srece da se I mi slozimo I da se vise okrecemo istocnom bloku a manje zapadu bilo bi nam garant bolje.

ODGOVORITE
Name

@stranac

02.04.2018 16:57

Ердоган је вртивјера... Јуче је био са Израелом, данас је против њега. Јуче је био против Русије, данас (наводно) сарађује са њом. Претпостављам да игра овакву игру како би повећао своју цијену када се опет буде продавао западу. Турска је и онако од распада Османског царства под дубоким утицајем Енглеза којима је циљ да спријече да Русија (односно православље) опет контролише Цариград/Константинопољ (назив окупатора; Истанбул). Знају Руси ко су Турци: Минимално милион (а можда и 1,5 милиона) Јермена су поубијали, сада то раде опет са Курдима. Даље: Упадају у Сирију повријеђујући суверенитет једне земље, помажу терористе који раде против сиријске владе...

Name

Stranac

02.04.2018 17:20

@Stranac: puko si ti jarane ko lubenica vjeruj.

Name

Re Strsnac,

03.04.2018 03:36

i ja kazem ,problem je kada smo u velikom limitu kod zapadnjaka ,tako da je non stop ; neka cudna igea saha.

Name

mujo

02.04.2018 16:35

Erdogane.......nismo vise braca.Zajebi te fazone.Mi odosmo na zapad u slobodu.Istok je carstvo zla.Prodo si se djavlima.Posto si tema za sprdnju.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

02.04.2018 18:02

Ljudi, pa ovo je sve interes, više privatni nego državni ili nacionalni. Nemojte pjeniti, šta Vam je. Pa nije davno bilo kada je Turska oborila iznad Sirije Ruski avion, ubili pilota i odnosi ne na nuli nego na minus 50. Turska nije izvozila povrće i voće u Rusiju, a od toga živi pola stanovništva, pa nema Rusa turista u Tursku itd. Za manje od godinu dana Turci i Rusi braća. Sutra opet može biti isto...

ODGOVORITE