Kina uvela carine na USA proizvode

Kina je danas uvela carine u vrijedosti od tri milijarde dolara na uvoznu američku svinjetinu, voće i ostale proizvode kao odgovor na uvođenje dažbina na uvoz kineskog čelika i aluminijuma u SAD, saopštilo je kinesko Ministarstvo finansija.

Svijet 02.04.2018 | 09:03
Kina uvela carine na USA proizvode
Američki predsjednik Donald Tramp najavio je da će uvesti i carine na kineske tehnološke proizvode u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Analitičari ocjenjuju da će momentalni uticaj uvedenih dažbina biti ograničen, ali investitori strahuju da bi globalni ekonomski oporavak mogao biti ugrožen ako i ostale države preduzmu ove mjere, prenio je AP.

Peking je suočen sa žalbama iz SAD, EU i ostalih trgovinskih partnera da otežava pristup svom tržištu uprkos obećanjima o otvorenoj trgovini dok izvozi ogromne količine čelika i aluminijuma na svjetsko tržište po niskoj cijeni.

EU, Japan i ostale zemlje kritikovale su i jednostrani potez Trampa.

SAD kupuju malu količinu čelika i aluminijuma od Kine, ali ekonomisti su očekivali odgovor od Pekinga.

Od danas su na snazi uvozne carine od 25 odsto na američku svinjetinu, aluminijumski otpad i još neke proizvode, te 15 odsto na jabuke, badem i još neku robu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

carine

02.04.2018 07:07

Tako i treba nekase zna da isti arsini vrede i amerima a ne da oni kroje prema sebi kako oni hoce svaka cast kini.

ODGOVORITE
Name

Igor

02.04.2018 07:56

Srbi Predsjednik Kine je poslao poruku preko svog izaslanika da se cvrsto drzite . hahahahahaha Ne znam samo za sta. Zamolio bih ove na vlasti sa obe strane Drine da i mene "pridrze".

ODGOVORITE
Name

Re

02.04.2018 09:32

A ti pridrzi sve one sa obje strane Deine.,Al operi ruke.

Name

Mali Srbo

02.04.2018 12:19

A ti otidi kod Bakira u Sarajevo nek te pridzi za ono sto si mislio.