Redžep Erdogan ljut na Ramuša

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja “da će morati da preuzme odgovornost”, prenosi "Koha".

Svijet 01.04.2018 | 13:15
Redžep Erdogan ljut na Ramuša
Kako navode, Erdogan je to izjavio zbog slučaja državljana Turske koji su deportovani sa Kosova u Tursku, zato što su navodno “gulenisti”.

"Koha" piše da je Erdogan kritikovao Haradinaja zbog otpuštanja ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne agencije, kao i da je pozvao ljude na Kosovu da protestuju protiv njega, prenosi B92.

"Karijera premijera Kosova će se završiti", predviđa Erdogan, prenosi "Koha".

Ovaj list navodi i da je Erdogan upitao Haradinaja po čijim instrukcijama je došlo do hapšenja.

Premijeru Kosova, po čijim instrukcijama ste preduzeli te korake? Od kada štitite one koji su pokušali puč u Turskoj? Zar ne znate da smo vas mi priznali odmah posle Amerike? Kako možete da štitite pučiste, a Turska vas je prigrlila kao brata? Platićete za to. Moja kosovska braća ne treba da daju kredibilitet premijeru kao što su ti. Moja kosovska braća, Kosovari koje ja znam, zahtevaće da budeš odgovoran za ovo - naveo je Erdogan, a prenosi "Koha".
 
Erdogan je u petak potvrdio da je šest državljana Turske, optuženih da su pripadnici pokreta Fatulaha Gulena, zbog čega se terete za terorizam, stiglo u Tursku.

Podsećamo, na Kosovu je nedavno uhapšeno šest turskih državljana koji su deportovani u Tursku, zbog čega je premijer Ramuš Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova, Flaga Sefaja i šefa KIA Driton Gašiija.

Pet turskih učitelja i lekar, deportovani u zajedničkoj operaciji obaveštajnih službi Kosova i Turske, radili su u školama i na klinici koje podržava Gulenov pokret.

Verski vođa Fatulah Gulen bio je blizak saradnik Erdogana, ali je nakon toga optužen da je odgovoran za pokušaj puča 2016. godine u Turskoj.

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su nešto ranije da niko neće izbeći odgovornost zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova u Tursku.

Posle sednice Saveta za bezbednost Haradinaj je u obraćanju medijima rekao da se oseća loše, da nije bio informisan o deportaciji, kao i da uopšte nije u redu to što se dogodilo sa hapšenjem i hitnom deportacijom šest turskih državljana, a istakao je i da su smenjeni zvaničnici njegovo poverenje jer "nisu našli za shodno da ga informišu o slučaju".

Kako kaže, niko ne sme da donosi individualne odluka za teme koje imaju “implikacije za celu zemlju i koje su geostrateške”, već odlučivanje treba da bude “zajedničko i na osnovu Ustava”.

Osim toga, on je istakao da je deportacijom šest turskih državljana bilo teških posledica na poštovanje ljudskih prava i sloboda, pa se zbog toga “ne oseća ni dobro, ni ponosno”.

Haradinajev zamjenik odgovorio Erdoanu: Kosovo nikome neće biti vazal

Zamjenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je u Prizrenu da Kosovo nije ničiji vazal i da predsjednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja može da smijeni samo narod koji ga je izabrao.
 
Odgovarajući na kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana upućene Haradinaju povodom odluke o smjeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulena, Ljimaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da "vazal" neće biti nikome.

"Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da prijeti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smjenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova", kazao je Ljimaj.

On je istakao da to treba da bude jasno i Erdoanu koji je pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

"Premijer je primjenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i ako bilo ko bude pokušao da dirne u to dobiće isti odgovor", kazao je Ljimaj i dodao da je Kosovo zapadno-evropska zemlja.

Prema njegovim riječima, hapšenje i deportacija turskih državljana je djelo sumnjive agende.

"Tražićemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi", rekao je Ljimaj.

Erdoan je juče u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava "teroriste", pošto je smijenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija, zbog hapšenja šestoro turskih državljana.

Haradinaj je smijenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informisan o hapšenju šestorice turskih državljana povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdoan je juče upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da "plati". On je takođe optužio i SAD koje navodno kontrolišu Haradinaja.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mujo

01.04.2018 11:38

Erdogane....nekad si nam bio ponos.Sad u zadnje vreme posto si nepodnosljiv.

ODGOVORITE
Name

Mujane

01.04.2018 15:47

Racune sponzoru moras poloziti.

Name

007

01.04.2018 11:42

Tursko-Albansko-Kosovska posla.

ODGOVORITE
Name

Re

01.04.2018 13:07

U čemu je razlika između Albanskog i Kosovskog?

Name

Haha

01.04.2018 12:32

Turska priznala Kosovo a Vucic ne saziva savjet za nacionalnu bezbjednost. Bakir je opasniji I kad cuti a tek kad progovori?

ODGOVORITE
Name

Kosova

01.04.2018 13:10

Islamska bagra.

ODGOVORITE
Name

Što je dobra

01.04.2018 14:37

...Pravoslavna trava, od nje govedo poput tebe budan spava.

Name

Alen

02.04.2018 08:00

Turci su toliko dobrog ostavili na balkanu da srbima 500 godina muka od njih ostavili su bosnjake svoje potomke da vam bude muka.