Amerika vs. Kina: Haos na pomolu

Nobelovac Robert Šiler upozorio je da da rastuće tenzije između SAD i Kine mogu da izazovu još jednu ekonomsku krizu u Americi.

Svijet 31.03.2018 | 10:43
Amerika vs. Kina: Haos na pomolu
Šiler je na jednom skupu u Pekingu rekao kako trgovinski rat između dve najveće ekonomije sveta može da uspori investiranje, što je put nizbrdo.

“To je haos, usporiće razvoj i oni misle da će ovo proći bez posledica i to doživljavaju olako”, kaže Šiler o predloženim carinskim stopama koje je predložio Donald Tramp.

“Prvo što će se desiti je ekonomska kriza jer su ovakvi biznisi temeljeni na dugotrajnom planiranju, razvijeni su sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo to sve da osmislimo u našoj zemlji kada se uvoz odseče”, kaže Šiler koji ukazuje na najpoznatiji “tarifni rat” ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

Najveća ekonomska šteta će biti, kaže, kada kompanije prilagode svoje investiranje u skladu s novim carinama.

“Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, oni su više psihološki nego direktni”, kaže Šiler i napominje da su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

“Upravo taj ‘pričekaj i videćemo’ stav uzrokuje recesiju”, rekao je.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zlo radjeno gotovo sudjeno

31.03.2018 09:29

Sta su jada ameri uradili srbima i celom svetu mora im se vratiti ima boga vratice on milo za drago

ODGOVORITE
Name

Neđo.31.Mart.2018

31.03.2018 10:44

Kauboji se neću ostaviti izazivanja ratni sukoba sve dok ih neko nesravni sa zemljom.Tosu nsjveći provokatoti ratnih sukoba u svetu.Možemo se samo uzdati u,Kinu i Rusiju da neštao urade dase jednom kauboji za uvek umire.Rasturiše,Libiju,Irak,Yugoslaviju ,Siziju ,Ukrainu.Priznaše kvazi državu,Kosobo.Američka bagra i kauboji,doće i njima crni petak ako ima boga.

Name

A je A

31.03.2018 09:43

Je.eš dernek bez belaja.

ODGOVORITE