Raste izvoz roba iz BiH u Tursku

Izvoz iz BiH u Tursku zadnjih mjeseci premašio je izvoz iz Turske u BiH, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zeybekcija.

Bosna i Hercegovina 29.03.2018 | 16:29
Raste izvoz roba iz BiH u Tursku
„Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM s posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina“, istakao je turski ministar naglašavajući  da su ekonomski parametri saradnje u stalnom porastu.

Nakon intenzivnih pregovora i rada,  uspješno se finalizuje i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti daljem usponu ukupne razmjene između dvije zemlje, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan za 16 puta.

Šarović se posebno osvrnuo na potrebu preduzimanja koraka na stvaranju uslova za značajnija  ulaganja turskih investitora. Ocijenjeno je da stepen investiranja dovoljno ne prati „uzlazne trgovinske odnose“, te da će akcenat u narednom periodu biti stavljen upravo  na uklanjanje birokratskih barijera koje onemogućavaju veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantuje izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor. Produženi su rokovi za realizaciju kredita Turske za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte. Najavljen je i skori trilateralni sastanak resornih ministara Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, te otvaranje privrednog predstavništva BiH u Istanbulu.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tako to ide

29.03.2018 14:57

Zanimljivo obim robne razmjene za ovu godinu 2 milijarde sa Turskom i dogovoren izvoz za narednih 5 godina,,a vas baja nemoze rusima prodati gajbu jabuka..Svaka cast,,al jbg braca rusi....

ODGOVORITE
Name

Don

29.03.2018 15:14

Turska, za razliku od Rusije, ne mlati praznu slamu.

Name

zato

29.03.2018 17:04

Turcima izvozimo govvedje i svinjsko meso, a rusima poljske jabuke. Rusi imaju dovoljno stoke, nasa im ne treba...

Name

Izvoz ???

30.03.2018 23:50

Plasim se da BiH izvozi smo maglu. Turska zivi od izvoza kako kod nas tako i u EU.

Name

Gojko

29.03.2018 19:11

Sarovic - Gigant.

ODGOVORITE