Javni servisi pod uticajem vlasti

Javni servisi u BiH su pod uticajem vlasti, a politički subjekti ih zloupotrebljavaju, navodi se u analizi centralnih informativnih emisija tri Javna servisa, emitovanih u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2016. godine, koju su uradili Koalicija ,,Pod lupom'' i Udruženje “BH novinari”.

Bosna i Hercegovina 29.03.2018 | 16:22
Javni servisi pod uticajem vlasti
Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. Radio-televizija Republike Srpske u svom Dnevniku je najviše prostora posvetila Miloradu Dodiku, čak 32 minute i 46 sekundi. O Bakiru Izetbegoviću uopšte nije izvještavano, dok je Dragan Čović bio zastupljen u 31 sekundi sadržaja. U istom periodu, na Federalnoj televiziji Dodik se pojavio u 7 minuta i 15 sekundi programa, Izetbegović oko 5, a Čović u nešto manje od dvije minute.

Na BHT-u zabilježena je najveća ujednačenost u zastupljenosti tri navedena političara.

“Primjetno je da političari koji u izbornu kampanju ulaze s pozicije vlasti uveliko zloupotrebljavaju te pozicije i medijski prostor. Očekivano je da će to političari uvijek i pokušavati, ali je i odgovornost medija da procijene šta je javni interes i važna informacija koju treba prenijeti. Nije sve što političar na vlasti izusti za Dnevnik”, istakao je direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Pravnik i medijski ekspert Mehmed Halilović kaže da je ključni zaključak analize da je RTRS pod potpunim uticajem vladajuće partije u Republici Srpskoj.

“Tu ne možemo govoriti ni o kakvoj nezavisnoj uređivačkoj politici”, dodaje Halilović.

Medijski eksperti smatraju da će se politički uticaj produbiti, a javni servisi još više izgubiti povjerenje javnosti tokom ovogodišnje predizborne kampanje.

“Javni servisi su u velikoj mjeri izgubili povjerenje javnosti. Javni servis sebi dopušta da dobija naloge za pravljenje programa čak i putem vajber poruka”, istakao je Halilović.

Javni servisi tokom predizborne kampanje nisu ponudili građanima dovoljno fer, izbalansiranih i profesionalno kreiranih informacija, navodi se u predstavljenoj analizi.

U Udruženju BH novinari i Koaliciji “Pod lupom” podsjećaju na obavezno poštivanje zakonskih odredbi o izvještavanju u predizbornoj kampanji, te na dužnost javnih servisa da rade u interesu javnosti.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SUPLJAK

29.03.2018 15:06

SVI STE VI POD NECIJIM UTICAJEM. VOLITE NAPADATI A NEVOLIE KAD VAS NEKO NAPADNE.TREB VAM SVIMA ZABRANITI BILO KAKVE INFORMACIJE I PISANJE O BILO CEM JER STE NESPOSOBNI.

ODGOVORITE
Name

In

29.03.2018 19:25

Nista nam novo niste usudili rekli. Mi u RS. najbolje znamo da RTRS je javni servis snsd i Dodika. To mi znamo recite vi nama kako to promijeniti.

ODGOVORITE