Premijer Jildirim svečano dočekan

Svečanim dočekom ispred Zgrade institucija BiH počela je službena dvodnevna posjeta premijera Republike Turske Binalija Jildirima Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 29.03.2018 | 11:28
Premijer Jildirim svečano dočekan
Turskog premijera dočekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nakon čega je uslijedio sastanak. Biće održan i sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske. Programom posjete predviđen je susret sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Drugog dana posjete predviđen je obilazak Šehidskog mezarja Kovači gdje će Zvizdić i Jildirim položiti cvijeće. Nakon Kovača posjetiće i Galeriju 11/07/95 te prošetati Baščaršijom.

Jildirim, koji se prvi put nalazi u službenoj posjeti BiH, predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Redžep Akdag, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, ministar ekonomije Nihat Zejbekči, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Premijer Republike Turske izjavio je jutros, prije posjete BiH, kako stabilnost u Bosni i Hercegovini predstavlja stabilnost cijelog Balkana.

“Tragovi velike patnje proživljene tokom zbivanja početkom 90-ih godina su i dalje u našem pamćenju. Sve zemlje u regiji imaju obavezu da djeluju zajednički i odgovorno kako se slične krize i haosi više nikada ne bi ponovili. Turska ulaže maksimalne napore za uspostavu stabilnosti i mira na Balkanu“, poručio je Jildirim.

Istakao je kako će posjeta biti prilika da se razgovara o ekonomskim temama, investicijama i unapređenju bilateralnih i regionalnih odnosa i saradnje.

Naglašavajući kako Turska i BiH gaje zajedničku historiju, Jildirim je kazao da će tokom sastanaka u Sarajevu biti razgovarano o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa. Dodao je da će se sastati i sa predstavnicima privrednog sektora, te sa studentima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Izvor: Anadolija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hare

29.03.2018 09:42

Bujrum

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

29.03.2018 10:03

Ne sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Hare

29.03.2018 10:18

Trebali ste i Dodika u goste pozvati sramota je ...

ODGOVORITE