Zapadni Balkan i dalje bure baruta

Zapadni Balkan ostaje evropsko bure baruta, a američko liderstvo biće ključno da ne dođe do požara, navedeno je u najnovijoj studiji američke Heritedž fondacije o stanju u našem regionu.

Region 28.03.2018 | 09:32
Zapadni Balkan i dalje bure baruta
Oni ističu da su Rusija, Kina i Turska u posljednjih nekoliko godina značajno pojačale svoje prisustvo, istiskujući uticaj EU i SAD, a islamistički ekstremizam predstavlja ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju.

Heritedž fondacija je najuticajniji republikanski institut u SAD, koji je veoma blizak Republikanskoj stranci, koja je trenutno na vlasti u Americi.

Tipično za konzervativniji američki tink tank, kao dio razloga što je američki uticaj oslabio, oni navode "progresivnu agendu" koju je, kako kažu, nametnula administracija Baraka Obame, a koja, navedeno je, nije dobro prihvaćena od strane religiozne i tradicionalno nastrojene lokalne populacije, ali i to da, kako tvrde, EU nije uspjela svojim politikama efikasno pomoći u evropskim integracijama regiona.

Osim Rusije, Heritedž fondacija vidi izazov za Ameriku u namjerama Kine i Turske. Ističu da Kina planira milijarde vrijedne investicije u infrastrukturu kako bi BiH i region približila svojoj sferi uticaja, a da Turska u BiH vidi bratski narod s kojim želi njegovati tijesne ekonomske i kulturne odnose.

Fondacija podsjeća i da se u BiH među tradicionalno umjerenim muslimanima probija radikalnija verzija vehabijskog islama, koju preferira Saudijska Arabija. Dodaju i da je dio te zajednice radikalizovan do mjere da se priključio Islamskoj državi, ali da, kako navode, vlasti BiH pokušavaju umanjiti značaj takvih tvrdnji.

"U septembru je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, negirao novinske napise da su radikalni islamisti formirali bazu u ruralnim dijelovima BiH. Međutim, u novembru su se pojavili medijski napisi da je njemačka bezbjednosna agencija izuzetno zabrinuta u vezi s prijetnjom islamističkih terorista s posebnim fokusom na BiH", navedeno je.

Kao preporuku za administraciju Donalda Trampa, Heritedž fondacija ističe važnost obustavljanja Obaminih "progresivnih politika", da se bespotrebno ne miješa u domaće odnose unutar zemalja, te da pomogne EU u integraciji regiona.

Kao model za BiH, indirektno se s pominje Brčko distrikt, za koji kažu da tu žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, u kojem su institucije multietničke, za razliku od FBiH i RS.

Kada se radi o RS, Srbiji i srpskom narodu, ističu da su u značajnoj mjeri potpali pod uticaj Rusije, a tu posebno ističu ulogu Milorada Dodika, predsjednika RS.

"Moskva zna da je najbolji način da spriječi BiH da se pridruži evroatlantskoj zajednici da iskoristi unutrašnje etničke i vjerske podjele između Bošnjaka, Hrvata i Srba u zemlji. Lider RS Milorad Dodik zagovara nezavisnost svog regiona i ima veoma bliske odnose s Kremljom", navedeno je, uz napomenu da je Vladimir Putin, ruski predsjednik, nekoliko puta Dodiku priredio državničke počasti. Za Dodika još kažu da je zbog "ilegalnog referenduma o Danu Republike" dobio sankcije od strane Amerike.

Ana Trišić-Babić, bivša zamjenica ministra spoljnih poslova BiH, kaže da ova studija pokazuje da Amerika shvata da evropski pristup u ranijem periodu nije urodio plodom.

"Mi u BiH smo skretali pažnju da su inicijative poput reforme policije i slične oduzimale puno vremena, nisu donijele nikakav rezultat, a prazan prostor koji se pojavio iskoristile su neke druge zemlje da se pozicioniraju u regionu", smatra ona. Podsjetila je da je Amerika pomogla da se zaustavi rat te da očekuje da se ta zemlja ponovo značajnije angažuje i pomogne briselskoj administraciji u regionu.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hare

28.03.2018 07:39

Zato što Srbija trpa nos u svaku zemlju i glumi drota

ODGOVORITE
Name

007 Bond

28.03.2018 09:33

Е, видиш, овак твој коментар је показатељ разлика у менталитету Срба и ваз свих осталих! И зато од вас нема ништа! А од свих Срба - најкултурнији, најбогатији, најцивилизованији и најтолерантнији су војвођански Срби! - И на те Србе се угледају они из централне Србије, а и ови из Републике Српске, јер у Војводину долазе да студирају! ...А ви сви остали ће те остати турска некултурна рупа, јер понашате се онако како су се понашали ваши преци пре неких 150 година (још за време Турака)!

Name

Piksi

28.03.2018 07:42

Nikad nije bilo drugačije, niti će. Tako vladaju nama, i pljačkaju nas do iznemoglosti.

ODGOVORITE
Name

Brčak

28.03.2018 07:42

Samo vas molim da ne pravite koncept vlasti kao u Brčkom.Ovdje je sve u haosu a zajedno se samo kradu pare.Ovo je najgori koncept jer kad nešto pripada svima ono ne pripada nikome?Iz ovog grada će otići svi jer ga niko više ne osjeća svojim, a dobro je samo onima na vlasti i onima uz vlast a sve ostalo je jad i čemer.

ODGOVORITE
Name

Brcak Brcacicu

28.03.2018 18:13

Nisi ti Brcak ti si šljego iz neakve vukoebne. Brcko Brcacima.

Name

dzoo

28.03.2018 07:46

To samo pisu nasi i ustaski nacionalisti.Ko sme opaliti metak alal mu vera.Hrvati nesmiju jer su u EU i Nato alijansi.Srbija je mrtva kobila mesec da joj sankcije uvedu palabi n koljena gore nego Slobin Yuga.Plus Srbij okruzena Nato savezom Rusi vode svoju brigu nesmeju bez odobrenja ni delove od starih aviona da transportuju preko Nato drzava.Ostavi te se Srbovanja sledecih 200 godina.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.03.2018 05:44

U dijelovima jeste, ali su ipak stigli avijoni ! Kazete krs: vidjet cemo .

Name

balkan

28.03.2018 07:48

Mora biti bure baruta kada hoce da vlada svaka susa i svako selo hoce da bude drzava a svaka cakmara da bude dvor svako hoce da bude vladar malo malo stop nacionalna prava ugrozena kakva nacionalna prava ima drzava ona se treba baviti poslom da ljudi mogu da rade drzava nema naciju imaju crkve i džamije neka se bave nacionalnim pravima koliko hoce niko im ne smeta a nasi politicari malo malo nista drugo nego ugrozena nacionalna prava

ODGOVORITE
Name

rezime

28.03.2018 07:59

To su i htjeli belosvjestki lopovi.

ODGOVORITE
Name

boccal

28.03.2018 08:27

Američka "Heritedž fondacija"?? Irelevantan izvor"informacija". Sve će biti OK, "bure baruta" se može čuvati 1000 godina a da ne explodira, osnovno je ne paliti vatru u blizini baruta, mislim da trenutno na Balkanu nema takvog ludaka koji je spreman na to. Jeftina politička retorika je davno pročitana.

ODGOVORITE
Name

Zavadi pa vladaj

28.03.2018 09:32

Ameri su glavni za poljenje vatre u citavom svijetu. Albanci na Kosovu nesmiju ni maci bez Americke odluke. Tako je u svim NATO clanicama. Srbija sigurno nece napasti NATO. Onda se postavlja pitanje kako je to bure kad je sve zemlje osim Srbije okupirano.

ODGOVORITE
Name

D

28.03.2018 13:17

Svako koristi neslogu Srba,Bošnjaka i Hrvara,a neznaju da njihova nesloga samo njih košta sve podjednako,Skroz sam u komentarima osvrćo se na dogovor tri naroda od stranaca nema korist ni jedan narod ,Tu ako smo rejalni su naj više krivi Bošnjaci zagovarajući prisustvo stranaca koji njih podržavaju pa su izazvali i druga dva naroda da se i oni oslone na strance što njih podržavaju ,tu napretka nema ,Nametanja rešenja od stranaca nema rešenja ,rešenje je dogovor tri naroda je jedino trajno rešene,Primer zastava,tablice ,potne isprave itd

ODGOVORITE
Name

Kinco

29.03.2018 04:57

Ova Ana Trisic u RS je nesto a la Zorana Mihajlovic u Srbiji.NATO i USA potrkusa.

ODGOVORITE