Privilegije idu i kada se ne radi

Političari u institucijama BiH mogu do mile volje da budu u sukobu interesa jer nema ko da ih kazni. Niti ima naznaka da će uskoro da bude drugačije.

Bosna i Hercegovina 27.03.2018 | 22:23
Privilegije idu i kada se ne radi
Komisija za odlučivanje u sukobu interesa nije se sastala već mjesecima jer nema kvoruma. Nakon što je Dragan Anđelić podnio ostavku na mjesto zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH (APIK), Komisija je ostala bez jednog od članova – po funkciji. Takođe, ni delegat SNSD Sredoje Nović ne prisistvuje sjednicama jer se vodi stavom svoje stranke da njihovi parlamentarci više ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija.

Da bi Komisija za sukob interesa mogla da donosi odluke, dva od tri člana iz svakog naroda treba da budu prisutna. To znači da parlament BiH treba ili da izabere novog zamjenika direktora APIK (konkurs još nije ni raspisan) ili da razriješi Novića i na njegovo mjesto imenuje drugog člana Doma naroda koji će dolaziti na sjednice Komisije. Malo je vjerovatno da će se išta od ovoga uradi jer je i za jednu i za drugu opciju Parlamentarnoj skupštini potrebno nekoliko mjeseci.

Treći srpski član Đorđo Krčmar za srpskainfo.com, portal „EuroBlica“, kaže da je posljednji put Komisija zasjedala prije više od dva mjeseca.

-Komisija će imati probleme sve do izbora novog člana APIK. Procedure su nam takve. Takav je cijeli ustavni projekat BiH. Ako nema predstanika Doma naroda iz jednog od naroda, odmah je problem. Ako nema iz Predstavničkog doma, opet je problem. Da budem iskren, problem je i to što su poslanici često na putu pa je teško usaglasiti termine sednice – navodi Krčmar.

Zbog nedolaska srpskih, a potom i hrvatskih članova, već je otkazano nekoliko sjednica Komisije za sukob interesa BiH. Između ostalih predmeta, potrebno je donijeti podluku i o tome da li je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čaović u sukobu interesa. On je istovremeno i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora koji je dobijao novac i iz kantonalnih budžeta u Federaciji BiH, što je suprotno zakonu.

Javnost odavno upozorava da je ovakav sastav Komisije obesmišljavanje ili perfidno ukidanje kazni za sukob interesa na nivou u BiH, budući da su njeni članovi po tri poslanika i delegata iz parlamenta BiH, te direktor APIK BiH i njegova dva zamjenika. To znači da parlamentarci treba da odlučuju da li su im kolege ili partijski šefovi u sukobu sa zakonom. Grupa poslanika u PS BiH predložila je novi zakon o sukobu interesa koji poredviđa formiranje nove komisije za sukob interesa sastavljene od onih koji nemaju veze s politikom.

– Zakon je zapeo u parlamentarnom lavirintu. Značajno je to što ga je potpisao veći broj poslanika iz različitih stranaka, što daje širinu da bi ipak mogao da bude usvojen. Što se tiče samog rada komisije, bitnije je da li ima volje da se stvari pomjeraju naprijed nego da li će to biti parlamentarna komisija ili onako kako to predlog zakona predviđa. U svetu ima i jednih i drugih rješenja – kaže jedan od predlagača zakona, poslanik SDP BiH Saša Magazinović.

Koriste privilegije, ne idu na sjednice

Bez obzira što parlamentarci SNSD ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija, oni koji su bili predsjedavajući tih komisija i dalje koriste privilegije jer ih parlamentarni domovi još nisu razriješili dužnosti.

U Sektoru za finansije PS BiH za srpskainfo.com, portal „EuroBlica“, potvrđeno je da Dušanka Majkić, kao predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH, koristi pravo na troškove interne reprezentacije, mobilnog telefona, na angažovanje vozača, naknadu za upotrebu vlastitog vozila i uvećanu osnovicu za platu.

Ista prava koristi i Nebojša Radmanović kao predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH.



Kako navode, interna reprezetacija iznosi 200 KM na mjesečnom nivou, a troškovi mobilnog telefona do 1.800 KM godišnje. Podsjećamo da je Majkićeva nedavno za srpskainfo.com, portal „EuroBlica“, izjavila da koristi samo pravo na službenog vozača.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BOBA

28.03.2018 13:05

BLAGO ONIMA ŠTO NEMAJU NIŠTA. MIRNI SU ŠTO SE TIČE KILAŽE.FACA GOVORI DA DOTIČNA RAZMIŠLJA KOLIKO JE PARA STRPALA U DŽEP. NJU ZABOLI ZA NAROD.DOK ONA SA OVOLIKOM ŠTITNOM LAŽE, MAŽE, VARA DOKLE ĆE DOGURATI NE MOŽE JOJ POMOĆI NI CRKVA NI SLAVA.

ODGOVORITE