Zašto se gojimo kada prestanemo da pušimo?

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u proseku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom.

Zdravlje 27.03.2018 | 08:19
Zašto se gojimo kada prestanemo da pušimo?
Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a nivo cirkulišućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva. 

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u celom telu i na taj način utiče na mnoge telesne funkcije. 

Delovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava delovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma, piše Dnevni avaz. 

S prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši bolje oseća ukus hrane.

B 92
foto:internet
 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Intergaj

27.03.2018 20:25

Pusio sam 30 god i nikad bolestan bio nisam! Odjednom sam bacio cigare i od tada mi se sve poremetilo, pritisak skace nenormalno, hipertenzija kazu pa pijem tbl za pritisak, nervozan kao pseto, neredovna stolica, apetit se jest povecao al vecinu sto sam pojeo povratim, vjerovatno se prejedem! Ova moja agonija traje 7 mjeseci i potrosio sam vise para na tablete i doktore nego na cigarete a nista se bolje ne osjecam, vjerujte mi! Nikakve krize imao nisam sto nisu bile neprebrodive, jedino nocu sto se budim po 2-3 puta i neznam kud cu sa sobom! Dok sam pusio nista se ovo nije desavalo jedino sto sam malo ujutru kasljuco ali nista je to! Sad bih opet poceo ali neka jos malo da vidim oce li ovi simptomi proci

ODGOVORITE
Name

da

27.03.2018 23:03

Ma upravo tako,zaista je to istina i lično mislim da organizmu treba vremena jer prestankom pušenja značajno je poremećemna ravnoteža!

Name

Hare

28.03.2018 05:50

Drug moj sad većina prestaje pušiti radi para kutija npr. 4,80x30 dana =144 x gdje dvoje puše = 288 KM mjesečno a plata 450-500 pa ti računaj.