Lipovača i ostali oslobođeni

Prvostepenom odlukom Kantonalnog suda u Bihaću, Hamdija Lipovača i ostali oslobođeni su krivice za zloupotrebu položaja u slučaju “Stens”.

Bosna i Hercegovina 26.03.2018 | 14:00
Lipovača i ostali oslobođeni
Tužilaštvo USK teretilo ih je za zloupotrebu položaja i još nekoliko drugih tačaka optužnice podignute još u januaru 2016. godine.

Lipovača i Gluhalić, kao prvooptuženi i drugooptuženi oslobođeni su po svim tačkama optužnice, kao i svi ostali osumnjičeni.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Vijeća Reuf Kapić je rekao da Sudsko vijeće nije uvjereno da su optuženi imali zajednički cilj da pribave imovinsku korist, odnosno oštete budžet Općine Bihać prilikom izvođenja radova na izgradnji sportsko-rekreativnog centra Stens u Bihaću u periodu od 2006. do 2009. godine.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona teretilo je Hamdiju Lipovaču te Alena Gluhalića, Aidu Džambegović, Senku Zolić i Seada Dupanovića da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru Stens u Bihaću, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Opšine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od pola miliona maraka.

Prema optužnici koja je podignuta u januaru 2016. godine Lipovači i Gluhaliću se stavlja na teret da su, u periodu od septembra 2006. do oktobra 2009. godine iskorištavali službene položaje i to Lipovača kao načelnik Općine Bihać i zastupnik investitora te Gluhalić kao direktor Agra d.o.o. Bihać – izvođač radova, na način da su unošenjem neistinih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na centru Stens, na štetu Opšine Bihać pribavili korist Agra d.o.o. Bihać veću od 510.000 KM.

Jednako tako, optuženi Lipovača i Gluhalić su, na osnovu dogovora i nakon zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova na centru Stens, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlaštenja omogućili Agra d.o.o. da kod Raiffeisen Bank d.d. dobije kredit od 850.000 KM.

Aidu Džambegović, koja je u to vrijeme bila pomoćnica opštinskog načelnika, i Senku Zolić, koja je obavljala poslove stručne savjetnice u Službi za finansije i računovodstvo Općine Bihać, tereti se da su grubim kršenjem propisa i propuštanjem službenog nadzora u okvirima svojih službenih ovlasti propustile kontrolu dostavljanih faktura Agra d.o.o., čime su nanijele štetu Opšini Bihać.

Seada Dupanovića se tereti da je u pogledu nadzora nad izvedenim elektro radovima u centru nesavjesno postupao ovjeravajući svojim potpisom netačne količine ugrađenog materijala i time oštetio Opšinu Bihać za više od 37.000 KM.

Prilikom iznošenja završnih riječi prošle sedmice Lipovača je kazao da je u tom periodu bio mlad političar, da su mu bili bitni izbori i da je želio da uradi što više projekata.

Napomenuo je da tada, ni usmeno, ni pismeno nije dobijao upozorenja iz opšinskih službi da nešto nije u skladu sa zakonom, dok je njegov advokat Salih Hodžić utvrdio da je afera “Stens” odgovornost nadzornih i građevinskih organa, kao i šefova opšinskih službi, a ne načelnika čija je funkcija politička.

Za načelnika Opštine Bihać izabran 2004. godine

Hamdija Lipovača je 2004. godine izabran za načelnika Opšine Bihać i tu funkciju je obavljao šest godina. Na izborima 2010. godine je izabran u Zastupnički dom BiH, ali je odbio mandat budući da je imenovan za premijera USK. Lišen je slobode 17. decembra 2014. u porodičnoj kući u bihaćkom naselju Midžića Mahala u akciji Federalne uprave policije i Tužilaštva USK, zbog sumnji na nezakonitosti prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru Stens u Bihaću.

Trenutno mu se sudi i pred Opštnskim sudom u Sanskom Mostu, gdje mu se na teret stavlja da je u periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine, kao načelnik Opšine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u Projektu izrade geoinformacijskog sistema Opšine Bihać nanio štetu Opšini Bihać u iznosu od 921.501,30 KM.

Osim toga, protiv njega se vodi proces i pred Opšinskim sudom u Bosanskoj Krupi, a prvostepenom presudom iz marta 2017. godine oslobođen je optužbi za krivično djelo zloupotrebe položaja u periodu dok je bio premijer Unsko-sanskog kantona i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

sudija

26.03.2018 12:09

Pa zna se na ovim prostorima se velikim lopovima skida kapa a malim glava.Ništa čudno.

ODGOVORITE
Name

Ludnica

26.03.2018 12:48

Potpuno luda i promasena zemlja.Prava pravcata ludnica.

Name

AS

26.03.2018 16:48

Nemoze mu niko nista dok je direktor u Miletovom i Stankovicevom Integralu.

Name

Cccc

26.03.2018 19:49

Sve te optužnice su mu i 'kredibilna i bazična' preporuka za Mileta i Integral Stankovića...

Name

Boki

26.03.2018 12:16

Bravo za sudiju.

ODGOVORITE
Name

Sudija

26.03.2018 13:06

Hvala, bilo mi je zadovoljstvo.

Name

lakrdija

26.03.2018 13:07

Sad bi trebalo uhapsiti i sudiju pa zejedno u zatvor.

ODGOVORITE
Name

Bihaćki berberin

26.03.2018 19:51

A cijeli Bihać sa obe strane rijeke Une smije se i smije, ne prestaje, smije se smijehom koji ne liči na smijeh. Izrugivanje narodu.

ODGOVORITE