Anatomija laži: Mektić-Haradinaj

Ovih dana lansirana je senzacionalna vest kako je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, Srbin po nacionalnosti, postao, maltene, najbolji prijatelj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Republika Srpska 26.03.2018 | 10:48
Anatomija laži: Mektić-Haradinaj
Ništa čudno da obojica za tu "činjenicu" nisu saznala iz fantomskih vesti lansiranih pre svega u Bosni i Hercegovini, kako bi se i ovako prilično neomiljeni Mektić, zbog kooperacije s Muslimanima, prikazao i kao albanski eksponent.

Istraživački tim slobodnih novinara sakupio је niz činjenica koje neoborivo dokazuju da su Agencija "Srna" i Radio-televizija Republike Srpske, koje su ponajviše spinovale aferu na teritoriji BiH, u slučaju Mektić-Haradinaj citirale lažni izvor podataka, tj. sumnjivi nekredibilni medij "govorisrbija.rs".

Zakon Republike Srbije o javnom informisanju i medijima, član 34, izričito kaže:

U svakom mediju obavezno se objavljuju osnovni podaci o mediju u obliku impresuma, skraćenog impresuma, odnosno identifikacije”, dok je članom 35 određeno da “Impresum medija sadrži: naziv medija, naziv i sedište izdavača, adresu elektronske pošte ili internet stranice, lična imena odgovornog urednika medija i odgovornih urednika za pojedina izdanja, rubrike, odnosno programske celine, podatke o nadležnim regulatornim, odnosno nadzornim telima, kao i registracioni broj medija.”

Sajt "Govori Srbija" nema istaknut impresum, imena urednika, novinara, ili sedište redakcije, kao ni registarski broj, što je očit dokaz da nije reč o mediju. Takođe, u članu 30 pomenutog Zakona određuje se da ne može biti medij nešto poput govorisrbija.rs:

Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, osim ako nisu registrovane u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom.“

Naš istraživački tim je otkrio da sajt govorisrbija.rs nije registrovan u nadležnom registru medija Republike Srbije.

Uvidom u registar Agencije za privredne registre Republike Srbije, takođe smo saznali da se tako ne zove nijedno udruženje građana, fondacija, zadužbina, privredno društvo, to jest nijedna forma pravnog lica u Republici Srbiji. Iz sagledanog može se tvrditi da iza sajta govorisrbija.rs stoji neformalana ili formalna anonimna grupa građana, pokret, ili pravno lice sasvim drugog naziva, to jest da su "Srna" i RTRS citirale fantomski sajt/blog.

Pretragom registra internet domena Republike Srbije vidno je da je domen govorisrbija.rs registrovan 27.4.2017, a da su podaci o vlasniku domena skriveni, što je još jedan argumet da je reč o neformalnom blogu/sajtu bez tradicije i odlika medija, tj. da u očima zakona nikako nije reč o mediju, već o poluanonimnom, nezakonitom propagandno-huškačkom sredstvu, kojim bi možda trebalo da se pozabave tužilaštva i Republike Srbije i Republike Srpske, kao i Bosne i Hercegovine, a i Kosova.

Utvrđeno je i da sporni tekst „HARADINAJ: Dragan Mektić i ja delimo iste vrednosti", na izvorniku, dakle na fantomskom sajtu govorisrbija.rs  nije potpisan imenom i prezimenom autora, već oznakom: "Izvor: govorisrbija.rs", što bi u očima zakona značilo da iza vesti stoji redakcija, a ovde redakcije nema jer, kao što smo rekli, nije istaknut impresum u skladu sa zakonom.

Naši izvori u Prištini tvrde da je očito reč o lažnoj, fabrikovanoj vesti, jer:

Ramuš Haradinaj ne bi davao izjave sajtu sa izraženim prodesnim srpskim ili antialbanskim stavovima”.

Albanci jednostavno ne žele da se mešaju u "srpska posla", tj. njima politički odgovara situacija kojoj nisu nimalo doprineli a uzburkava srpsku političku scenu u celom regionu, navode izvori u Prištini.

Vrlo poznati i citirani albanski analitičar Fatmir Šeholi nije imao nikakav komentar. Veoma ugledna bošnjačka političarka na Kosovu Adrijana Hodžić, obećala je da će javiti ako nešto sazna, ali do zaključenja ovog teksta ni od nje nismo dobili povratnu informaciju.

Stav kosovskih institucija  je očito da slučaj ignorišu jer ga nisu ni napravile.

Agencija "Srna" i Radio-televizija Republike Srpske, obe prodržavni mediji, širenjem lažnih vesti prekšile su i Kodeks novinara, ali i krivični zakonik i Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske.

U krivičnom zakoniku Republike Srpske, član 359 kaže se:

Ko putem štampe, radija, televizije, kompjuterskog sistema ili društvene mreže, na javnom skupu ili javnom mjestu ili na drugi način javno poziva, izaziva ili podstiče ili učini dostupnim javnosti letke, slike ili neke druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema određenom licu ili grupama zbog njihove nacionalne, rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, boje kože, pola, seksualno opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta, porijekla ili kakvih drugih osobina, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“.

U Zakonu o Radio-televiziji Republike Srpske, član 13, stav 1, stoji: „Program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulatorne agencije za komunikacije. RTRS je dužna osigurati raznovrstan i izbalansiran radijski i televizijski program, koji ispunjava visoke etičke standarde i standarde kvaliteta, poštivanja ljudskog života, dostojanstva i fizičkog integriteta ličnosti, i promovisanja demokratskih sloboda, društvene pravde i međunarodnog razumijevanja i mira“.

Širenjem lažnih vesti Agencija "Srna" i RTRS izazivaju međunarodni nemir, mržnju i krše sve navedeno u citiranom stavu. Članom 15. tog zakona, stav 1, kaže se:

RTRS neće emitovati materijal koji svojim sadržajem ili tonom podstiče nacionalnu, etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojedincima i grupama ili, koji bi, na osnovu razumnog prosuđivanja, mogao izazvati nasilje, nered ili nemire, ili bi mogao podsticati na izvršenje krivičnih djela.“

Iz ovoga se jasno vidi da očita laž emitovana od strane agencije ne oslobađa odgovornosti urednički tim RTRS za automatsko prenošenje te očite laži. Šta više, u stavu trećem istog člana Zakona o sopstvenom postojanju RTRS, tj. o programskim ograničenjima, stoji:

"RTRS neće emitovati bilo kakav materijal za koji zna da je lažan ili postoji opravdana osnova za pretpostavku da je lažan.“

Izdvajamo i sledeće: u Kodeksu Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, članom trećim, izričito je zabranjeno huškanje u novinarskoj profesiji:

Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje.“

S obzirom na to da Agencija "Srna" i RTRS imaju zaposlene kolegijume profesionalnih novinara, očigledno je da im je sve navedeno poznato, te da su prenošenjem lažnih vesti i neproverenih izvora namerno prekršile kako Krivični zakonik Republike Srpske, tako i Zakon o RTRS, ali i esnafski Kodeks novinara. Da ponovimo, od krivice RTRS ne amnestira što je vest emitovala agencija „Srna“ citirajući fantomski sajt/blog, jer je u Republici Srpskoj, i u svetu, urednik dužan da postupa s dužnom novinarskom pažnjom, da citira samo proverene vesti iz kredibilnih izvora, a i kao što se navodi u Zakonu o RTRS samo pretpostavka da je reč o laži dovoljna je da se emitovanje vesti obustavi.

Najviše smo se fokusirali u ovom istraživanju na BiH jer je afera lansirana iz nje kako bi se ocrnio Dragan Mektić. Kako pravila novinarske profesije nalažu, kontaktirali smo savetnike u Vladi Kosova, kao i najuglednije predstavnike bošnjačke zajednice na Kosovu. Poručeno je da Ramuš Haradinaj nema nikakav komentar ali da najverovatnije nije dao predmetnu izjavu. Od prenošenja lažnih vesti nisu ostali imuni ni mediji u regionu.

Lažnu vest kako Haradinaj glorifikuje Mektiča objavile su ruska agencija Sputnjik, podlegla je i Radio-televizija Srbije, pozivajuči se na agenciju Tanjug, na istu udicu Tanjuga, koji citira fantomski sajt, se upecala i visokoprofesionalna Al Džazira, dok je onlajn izdanje lista "Politika" ostalo verno principu da se slepo ne veruje ni agenciji, pa je važnu vest proverila, zgužvala i kao lažnu bacila u koš. No, ozbiljne "Večernje novosti" nisu odolele mamcu na udici tradicionalnog Tanjuga pa su se i one upecale i objavile izmišljenu vest.

Anatomija nastanka lažnih vesti je jasna. Napišeš lažnu vest na blogu bez jasne identifikacije, pa nađeš dovoljno korumpiranog, ili naivnog, ili površnog urednika da je objavi.

Lavina propagande tada se teško demantuje. U snažnom demantovanju afere "Haradinaj obožava Mektića" istakla se  RTV BN  informativna redakcija koja se trudi pridržavanja makar najosnovnijih profesionalnih srandarda, što u Bosni i Hercegovini nije lako, kao ni u celom regionu.

Mnogi mediji su i ovako odavno postali septička jama za neproverene bujice gebelsovskih kampanja. Mogli bismo beskrajno nabrajati posrnuća na ovom školskom primeru fabrikovanja lažnih vesti, ali čemu to?

Dok je udica, biće i somova...

Autor: I. Aleksić, nezavisni novinar, Srbija

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

ulog

26.03.2018 08:56

RTRS trba zasuti fekalijama, a njihove novinare ubaciti u kontejnere i sve to ovjekovjeciti vido meterijalom da buduca pokoljenja gledaju kako obican narod kaznjava sluge rezima milorada dodika, koji je unistio mladost i ekonomiju u RS

ODGOVORITE
Name

26.03.2018 09:20

JE LI PLAĆAMO TAKSU ZA LAZI PO DIKTATU DODIKA, ŽELJKE,PERE SIMICA,DRAŠKA MILINOVIĆA, SUPRUGE KOŠARCA.BOJKOT ZA SVAKU LAŽ, SUD BiH U KOLONI PO JEDAN.POUBJAJ TE SE ALI NE LAZITE NAROD I FEBRIKUJ TE SUKOBE.STA JE SA OSCE SEKTOROM ZA MEDIJE, ZAŠTO ĆUTI DUNJA MIJATOVIĆ.ZATVORITI RTRS I SVE PISANE MEDIJE DODIKA I OPOZICIJE ZABRANITI.SAD CE NOVAC OD EPS RS LEĆI NA RAČUN ČEDOMIRU ANTIĆA DA VELIČA LIK I DJELO DRUGA DODIKA.

Name

Re

26.03.2018 09:56

A jel to cudo

Name

STANITE

26.03.2018 10:10

RTRS PRIKAZUJE MEKTIĆA ZBOG ,,KOOPERACIJE " SA MUSLIMANIMA !!!! Po njima je logično da i svaki Musliman koji saradjuje ili radi sa Srbima jer neprijatelj Muslimana !

Name

NEKO

26.03.2018 10:15

Hoće li neko da mi objasni šta znači ,, KOOPERACIJA SA MUSLIMANIMA " ! PO tome ispada da Muslimani mogu da osudjuju Muslimane koji saradjuju sa Srbima jer je po tome logično ! A šta ćemo sa Dodikobim kopoerativnošću sa Hrvatima ?

Name

... DA ČIKO B'ONU...

26.03.2018 11:57

U pravu ste! Ta nejač sa RTRS su kmečavci propalog mesara malog miša mileta krimosa! Poslije izbora će više od pola tih novinara kmečavaca biti otpušteno kad Szp pobijedi tu nejač iz Snsd!!!

Name

26.03.2018,

26.03.2018 13:03

Otvoren poziv da ne plaćamo rtv taksu! Ko se slaže. Ako bude dosta istomišljenika pozivamo čelnike opozicije da ne plaćaju taksu.

Name

jad i čemer

26.03.2018 09:10

Narod plaća RTRS taksu da ga ta ista RTRS (jedan njen deo) blati, fabrikuje i plasira izmišljene informacije. Pa ima li to igdje na kugli zemaljskoj. Ne treba plaćati RTRS taksu definitivno, pa neka ih plaćaju oni čije informacije prenose, a vidim da se u veliko i tako ponašaju. Slučaj Klošarca.

ODGOVORITE
Name

... da čiko b'onu...

26.03.2018 10:30

Jaoo balerina, što se našle uvrjeđene. Kada oni napadaju i izmišljaju, nikom ništa a sada kmeče kad im ovi uzvrate udarac. Pa ne ide to tako, rođaci. Kad se veliki dječaci igraju, mora biti poneki niski udarac. Doduše, teško će to shvatiti ova nejač iz SzP. Jbg, oni su navikli da konstantno kmeče, zato i prolaze, kako prolaze, na izborima zadnjih 12-13 godina.

Name

re ciko

26.03.2018 11:51

A i ti si ciko neki ludak cas pises za jedne cas za druge,izgleda dobro placaju i jedni i drugi.

Name

borac

26.03.2018 09:19

Sta radi Mektic lansiranje lazi je kaznjivo zasto mu sluzi sipa a i on se usteze zbog izbora.Sve je to lakrdija i vlast i opozicija.

ODGOVORITE
Name

borac

26.03.2018 09:20

Zato sudovi nemaju vremena za gradjane samo radi za RTRS.

ODGOVORITE
Name

RE BORAC

26.03.2018 09:31

SKALAMERIJA OD MEKTICA JE IZDAO SVE ONO ZA STA SAM JA I NEKOLICINA RATOVALI 5 GODINA I ON JE UNISTIO SDS

Name

mislim

26.03.2018 09:22

Ko je normalan zna razmisliti sam a oni sto se vaspitavaju citajucu i gledajuci RTRS su jadni.

ODGOVORITE
Name

ZA RE BORAC

26.03.2018 10:46

POZDRAVLJA TE VOJO VUKOTIĆ

Name

... DA ČIKO B'ONU...

26.03.2018 09:46

RTRS je jedna obična skeptička jama kmečavca propalog mesara mileta! Najgore smeće od televizije u Evropi! Svaki dan tu nejač iz Snsd kmeči,stenje i jauče plašeći se gubitka izbora što će se i desiti jer znaju da mnoge od njih na čelu sa mišom miletom čeka zatvor!!!

ODGOVORITE
Name

... DA ČIKO B'ONU...

26.03.2018 09:47

RTRS je jedna obična skeptička jama kmečavca propalog mesara mileta! Najgore smeće od televizije u Evropi! Svaki dan tu nejač iz Snsd kmeči,stenje i jauče plašeći se gubitka izbora što će se i desiti jer znaju da mnoge od njih na čelu sa mišom miletom čeka zatvor!!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

26.03.2018 09:49

Ovaj novinar RTV BN je vrh. Prvi put čujem za njega. Što vam češće ne piše? Koliko taj ima godina? Stara škola. Podsjeća me na Zaharija Tranavčevića. Polako, rez po rez, dok ne dođe zemljotres... Sve istina.

ODGOVORITE
Name

Re Mirko

26.03.2018 11:14

Pisao nezavisni dopisnik I.Aleksic iz Srbije.

Name

SLAVKO

26.03.2018 12:11

Mirko jes ti rodjak onog sportskog komentatora Mirka Kamenjasevica?

Name

Mirko

26.03.2018 12:46

Blago meni, ja nisam novinar, ali umijem da čitam. A ti bacaj pasulj pa gledaj ko je ko,

Name

Kooperacija

26.03.2018 09:59

Zato Baja kooperira bez kamera. Najbolji prijatelj sa Fahrudinom Radončićem nebrojeno puta su se sastali u Laktašama i Sarajevu. Bivši Radončićev tjelohranitelj u svojoj knjizi je opisao kako je Radončić zvao telefonom Dodika.I i rekao mu sutra te moram malo napasti. Mislio je na dnevni avaz čiji je Radončić vlasnik

ODGOVORITE
Name

Серб

26.03.2018 10:10

Овај што млати даје мектић уништио све и његово ратиште није борац већ будала кад невиди ништа.

ODGOVORITE
Name

nnnn

26.03.2018 10:20

Re Bora koliko para primas za pljuvanje po Mektucu casnom borcu za slobodu Republike Srpske. Ti sigurno nemas sati borackog sraza koliko gos Mektic ima godina.

ODGOVORITE
Name

ZA NNN

26.03.2018 10:49

SEKTA RADI KO PONUDI VIŠE, TO SU UČENICI veterana voje vukotića.SRAMOTA I BRUKA DVONOZNIH BIĆA

Name

kos

26.03.2018 10:43

Rtrs-obično sranje.E ljudi ne dajte pare nesrećama ,ne plaćajte pretplatu

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

26.03.2018 11:45

РТРС се по ко зна који пут у последњих годину дана толико пута осрамотила пред сваким човјеком коме се до истине. Свој рејтинг је за толико подигнула код незналица, болесних умова и политичких лешинара.

ODGOVORITE
Name

In

26.03.2018 12:35

RTRS toliko laze da kad kazu dobro vece izadjem iz kuce da provjerim dali je noc. Namerno sam pre par veceri prebacila na njihov dnevnik sa namjerom da cujem sta lazu ni pet minuta nisam mogla slusati samo me zanima koje budale njima vjeruju

ODGOVORITE
Name

Вања

26.03.2018 12:59

Овај новинар или новинарка растура. Никога не вређа а само штрика. Грехота што такве занатлије нестају а смењује их полуписмен свет. Јесте ли ви људи свесни колико је података овде изнето а тако да свако разуме? То је и занат и уметност. И све стране да су осветљене. Свака част РТВ БН! Имате добру информативу.

ODGOVORITE
Name

aaa

26.03.2018 13:10

E jadni Dodik na šata je spao. Mora da fabrikuje laži. A vi novinari sa njim ćete pravo na smeće. Manite se ćorava posla, ostavite poštenog čovjeka na miru. Imate li imalo savjesti i možete li se zacrvenjeti. Vremena će se kad tad promijeniti, pa šta ćete tada.

ODGOVORITE
Name

DODINOM OBOŽAVAOCU

26.03.2018 14:02

To što Dodo ima alergiju na novinare rešava dobar antihistaminik... vest može da ima tačku gledišta, ali ne sme da bude baš izmišljena. Dakle, jedan antihistaminik pressocilin i sve će da bude dobro.

Name

TOTALNA LUDNICA

26.03.2018 15:33

MEDII SU U SRBIJI I NA SRPSKOM GOVORNOM PODRUČJU POSTALI TOTALNA RIJALITI SPLAČINA. MANJA ILI VEČA. OD MUZIKE DO SADRŽINE. KO POSLEDNJI IZAĐE, NEKA UGASI SVETLO.

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

26.03.2018 22:51

RTRS sramoti naziv javni servis. Sjećamo se dok je na to bar ličio. A Srna treba da se stidi. Zna se kako djeluje nacionalna agencija ako nacije još ima. Svi su nam krivi a krivi smo mi. Ni RTVBN nije cvijeće ali ako se komercijalna TV ponaša bolje sto puta od javnog servisa, teško nama. Pravi javni servis mora da emituje izbalansirane i proverene vijesti. A šta ovi rade? Do kraja će citirati Treće oko i Tarabiće. Ma fuj. A plate su im visoke da se zgroziš. Za slugeranjstvo, amaterizam ili profesionalizam? BOGA PITAJ!

ODGOVORITE
Name

Pecaroš!

27.03.2018 02:21

Dok je udicam biće i somova... hhahha,,,, to jest dok od svih somova ne naprave riblju čorbu.

ODGOVORITE
Name

Urednici ili pakleni jahači

28.03.2018 06:36

Naravno, ovaj tekst je prenelo vrlo malo medija jer istina je uvek manje zanimljiva od laži.

ODGOVORITE
Name

RTRS UZVRAĆA UDARAC, PRPFESIONALCI U AKCIJI

28.03.2018 11:42

RTRS KOLEGIJUM REKAO DA JE SRAMOTNO DA RTV BN NE ZNA DA JE DANAS LEGITIMNO IZMIŠLJATI VESTI. KOLEGIJUM JE U CENTRALNOM DNEVNIKU OSUDIO NAPADE NA KREATIVNOST I BUJNU MAŠTU UREDNIKA. VOLI VAS VAŠ DODO. P.S. NARAVNO, ZEZAM SE....

ODGOVORITE
Name

Spin-majstori

31.03.2018 04:45

Baš gkedam, spin majstori samo ćute... Niko da brani svoju čast. Zanimljivo.

ODGOVORITE