Rudari “Kreke“ stupili u štrajk

Rudari Rudnika mrkog uglja “Kreka” Tuzla stupili su jutros u štrajk, zahtijevajući isplatu plata i doprinosa, te utvrđivanje odgovornosti uprave Rudnika.

Bosna i Hercegovina 26.03.2018 | 10:21
Rudari “Kreke“ stupili u štrajk
Štrajk, u kojem će rudari obavljati samo neophodne poslove, počeo je na površinskim kopovima”Šikulje” i “Dubrave”, te Rudniku lignita “Mramor”.

U Sindikatu Rudnika tvrde da su se odlučili na štrajk zato što se ne poštuje kolektvini ugovor, kao i odluka o isplati plata i ostalih naknada za februar. Prema navodima Sindikata, ovo je jedini rudnik iz sastava “Elektroprivrede BiH” čiji radnici nisu primili februarsku platu, čime je prekršen kolektivni ugovor, javljaju federalni mediji.

Predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka” Zuhdija Tokić rekao je da je Sindikat učinio sve da do štrajka ne dođe, ali da su se odlučili na štrajk zbog činjenice da je svim rudnicima u sastavu “Elektroprivrede BiH” isplaćena plata osim radnicim “Kreke”.

Osim isplate plata, rudari “Kreke” traže da federalna Vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH u određenom roku izvrše analizu odgovornosti uprave Rudnika zbog aktuelnog stanja u ovoj firmi.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

075

26.03.2018 08:22

U februaru 2014. nisu htjeli demonstrirati sa ostalim protiv vlasti, rekli dobro nam je i neka ih sada vlast gazi!

ODGOVORITE
Name

Savo Od Doboja

26.03.2018 09:18

Cudno? Zar u federaciji I'ma problem? RS je propala a sada video ovo. Ma lazy majke mi!

ODGOVORITE