Protest: "Ja sam tata, ne roditelj 2"

Više hiljada ljudi danas je u Zagrebu protestovalo zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, za koju smatraju da promoviše rodnu ideologiju i grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva

Region 24.03.2018 | 15:03
Protest: "Ja sam tata, ne roditelj 2"
Protest pod parolom "Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku" počeo je ispred sedišta HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, prenosi Hina.

Demonstranti izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade koja je u četvrtak u Hrvatski sabor poslala predlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom.

Učesnici protesta nose veliki broj hrvatskih zastava i parole "HDZ je izdaja", "Ne IK u HR", "Zagreb protiv IK", "Stop nasilju nad Hrvatskom", "Ja sam tata, ne roditelj 2", kao i slike hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na kojima piše obmana".

Demonstranti pevaju pesme "Moja domovina", "Zovi samo zovi", "U boj, u boj za narod svoj", i uzvikuju "Hrvatska" i "Vukovar, Vukovar", te "Ovo je izdaja".

Glasno negodovanje učesnika izazvala je i parola za podršku ratifikaciji Istanbulske konvencije, koju je na prozoru postavilo dvoje građana.

Istovremeno, javlja tv N1, organizovan je i kontraprotest, a između demonstranata i aktivistkinja koje su organizovale kontraprotest u jednom trenutku je došlo do manjeg incidenta - zbog transparenta na kojem piše "Za rodnu ravnopravnost", a koji je nekoliko žena pokušalo da razvije.

Protest, na kojem su se okupili građani i iz drugih delova zemlje, organizovala je građanska inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije".

U Konvenciji Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatijoj kao Istanbulskoj konvenciji, spornim se, između ostalog, smatra to da se, bez obzira na interpretativnu izjavu Vlade (koja prati predlog zakona o ratifikaciji Konvencije upućenog u Hrvatski sabor), uvodi rodna ideologija u obrazovni sistem i pravosuđe, navodi Hina.

Nakon Trga žrtava fašizma učesnici protesta su krenuli prema Trgu sv. Marka, a saobraćaj na Trgu bana Jelačića je zatvoren.



(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nakarada

24.03.2018 15:28

Svaka cast Hrvatima.EU je nakarada.

ODGOVORITE
Name

Rvat

24.03.2018 16:41

Nije mi jasno zasto su pjevali ove ,,patriotske,,pjesme kada je ocigledno rijec o nekom pederluku iz E.U..

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2018 18:33

Pa prvi put u Povijesti Hrvati imaju svoju Državu i sad šta se dešava.EU im uništava polako sve Hrvatsko u njima i pravi prave zombije od njih.E sad na kraju će shvatiti da je za njih a i mnoge druge ona JUGA bila prava.Bili su Hrvati YU a sad nisu ništa ili jedno veliko NISTA.

Name

mikaca

24.03.2018 18:39

Bitno je da smo mi neko haaaaa

ODGOVORITE
Name

слобода

24.03.2018 20:31

А што крвати пјевају српске пјесме и спомињу српске градове?!

ODGOVORITE