Vodostaj Save u Gradišci opada

Za stanovnike poplavljenog područja gradiške i srbačke opštine napokon malo optimizma. Vodostaj Save u Gradišci, prema mjerenju u 12 časova, opao za 2 centimetra, dok se ova rijeka u Srpcu zaustavila na koti od 1002 centimetra i očekuje se njeno povlačenje. Nedostajala su samo 22 centimetra pa da ova rijeka dostigne rekord katastrofalnih poplava iz 1974. godine, što bi, da se desilo, izazvalo nesagledive posljedice.

Republika Srpska 22.03.2018 | 22:32
Vodostaj Save u Gradišci opada
Na poplavljenom području u opštini Srbac, u pojasu od Bajinaca do Bosanskog Kobaša, pod vodom se nalazi oko 2,5 hiljade hektara obradivih i drugih površina. Voda je u Bajincima, Srpcu Selu i Kobašu ušla u petnaestak kuća, a dvadesetak je zaplavljeno, kao i veći broj pomoćnih objekata.



U Bajincima je juče evakuisana majka sa malom bebom, dok su ostale poplavljene porodice odbile izlazak iz svojih kuća. Kužne stvari su podigli iznad vode, i žive na spratovima. Riječ je, uglavnom, o bošnjačkim porodicama iz Kobaša, kojima pripadnici Civilne zaštite u svakom trenutku stoje na raspolaganju i pružaju neophodnu pomoć kod snabdjevanja životnim namirnicama i pružanja zdravstvene zaštite.

U štabu Civilne zaštite kažu da su ugroženim porodicama podijeljene čizme, vrerće sa pijeskom i da se čamcima pruža pomoć oko zaštite stoke i snabdijevanja stočnom hranom i ogrevom.



Zbog visokog vodostaja u nezaštićenim područjima, u nekim selima Lijevča Polja problem predstavlja pojavljivanje podzemnih voda. Ove vode su blokirale desetak kuća u zaštićenom dijelu Bajinaca, a ugroženo je i nekoliko domaćinstava u Glamočanima zbog nabujale riječiće Lijevčanice, koja se ulijeva u, takodje, nabujali Vrbas.

„Na lijevom nasipu Ljevčanice voda prolazi kroz dvije ustave, pa je neophodna intervencija Civilne zaštite kako ne bi došlo do većih posljedica“, kaže za BN portal mještanin Petar Đurić iz Glamočana.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar